Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αντιασφαλιστικός συντονισμός ακριβείας

Δεν πρόλαβαν να κλείσουν ούτε δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον οποίο χαντακώθηκαν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις και υπονομεύτηκε παραπέρα ο δημόσιος χαρακτήρας της Ασφάλισης, κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΝΔ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «ανοίγουν» ξανά το Ασφαλιστικό, ετοιμάζουν τον επόμενο γύρο επίθεσης κατά ασφαλισμένων και συνταξιούχων, πατώντας πάνω στα αντεργατικά δεδομένα που δημιούργησαν όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Πυρήνας του νέου γύρου της επίθεσης είναι η παραπέρα υποχώρηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, με άμεση εμπλοκή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τόσο στον τομέα των συντάξεων όσο και στον τομέα της Υγείας. Υπόβαθρο της επίθεσης είναι η μετατροπή πλέον της πλειοψηφίας των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα, παρά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους. Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς με το νόμο 4387, υποβαθμίζοντας κι άλλο τις παροχές του δημόσιου συστήματος, άνοιξε διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες, που κάνουν χοντρό «μπάσιμο» με διάφορα προγράμματα συνταξιοδότησης και Υγείας, ενώ αντίστοιχη κινητικότητα υπάρχει και για τη σύσταση επαγγελματικών ταμείων, με δεδομένο ότι οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ έχουν πλέον εξαϋλωθεί.

***

Στην κούρσα της εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων, που συναρτάται άμεσα με τη μείωση του λεγόμενου κόστους εργασίας, αλλά και τη διάνοιξη νέων πεδίων επιχειρηματικής δράσης για το κεφάλαιο, διαγκωνίζονται σήμερα κυβέρνηση και ΝΔ, που πλέον ανοιχτά διαφημίζουν την «αναγκαιότητα» της μεγαλύτερης εμπλοκής των ιδιωτικών εταιρειών στην Ασφάλιση. Στο πλαίσιο αυτό και ως συνέχεια των θέσεων που παρουσίασε στο τελευταίο της συνέδριο η ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, πρόβαλε το γνωστό - και για τις καταστροφικές του συνέπειες όπου εφαρμόστηκε - σύστημα των «τριών πυλώνων». Θυμίζουμε ότι σε αυτό το σύστημα, ο λεγόμενος πρώτος πυλώνας, αν και παραμένει κρατικός, περιορίζει τις συντάξεις σε επίπεδο πτωχοκομείου. Ο δεύτερος πυλώνας είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα γνωρίζει μόνο τι θα πληρώνει, αλλά όχι τι σύνταξη θα πάρει. Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει σε αυτόν το δεύτερο πυλώνα «ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα». Ο τρίτος πυλώνας είναι ο ιδιωτικός - προαιρετικός, με βάση και πάλι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η πρόβλεψη για υποχρεωτική ασφάλιση στο δεύτερο πυλώνα, όπου όμως ο φορέας Ασφάλισης θα είναι και ιδιωτικές εταιρείες, ανοίγει το δρόμο στην άμεση «ιδιωτικοποίηση» της μέχρι τώρα δημόσιας Ασφάλισης, που στη χώρα μας είχε τη μορφή της επικουρικής σύνταξης. Και, βέβαια, μόνιμη επωδός της παραπάνω πρότασης είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

***

Την ενίσχυση της εμπλοκής των μονοπωλιακών ομίλων στην Ασφάλιση, ακολουθώντας κατά πόδας τον πρόεδρο της ΝΔ, έδειξε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Οπως είπε, «όσο περνούν τα χρόνια, ο συμπληρωματικός χαρακτήρας της ιδιωτικής ασφάλισης θα ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν όμως σήμερα διαδικασίες εν εξελίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα εντείνουν τον ανταγωνισμό, οπότε χρειάζεται και σε αυτήν την αγορά να είμαστε προνοητικοί, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες εξελίξεις». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης όχι μόνο προδίκασε την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά δεν έκρυψε και τη φροντίδα του απέναντι στις ιδιωτικές εταιρείες, μπροστά στον εντεινόμενο ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επανέλαβε, μάλιστα, την πρότασή του για συνεργασία κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών μέσω ΣΔΙΤ, φωτογραφίζοντας τον κλάδο της Υγείας. Κυβέρνηση και ΝΔ δεν πρωτοτυπούν. Ακολουθούν με συνέπεια παλιά και νέα σχέδια, που βλέπουν ως εμπόδιο στα κέρδη των καπιταλιστών τα κατεκτημένα με αίμα ασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων, ως βραχνά από τον οποίο πρέπει να «απελευθερωθούν» επιχειρήσεις και καπιταλιστικό κράτος. Γι' αυτό, όχι τυχαία, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ προβάλλει και αυτός σχετική μελέτη για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, όπου επαναλαμβάνεται η αρχιτεκτονική των «τριών πυλώνων» όσον αφορά στη μορφή, επικεντρώνοντας στην άμεση εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο πυλώνα (στις σημερινές επικουρικές συντάξεις). Κυρίως, όμως, προβλέπεται η παραπέρα μείωση της δημόσιας σύνταξης του «πρώτου πυλώνα» σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ προκλητικά διατυπώνεται η απαίτηση για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, που έτσι και αλλιώς περιορίστηκε παραπέρα με το νόμο 4387. Μαζί με την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, η μελέτη προβλέπει ως πρώτη δόση τη μείωση και των εργοδοτικών εισφορών κατά 10%.

***

Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται να «συναντηθούν» με ανάλογες πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ίδια η ΕΕ, προωθώντας ένα «πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (PEPP)». Πρόκειται για ένα ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, το οποίο θα παρέχεται με ενιαίους όρους σε όλα τα κράτη της ΕΕ από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλους οργανισμούς, ενώ το «συνταξιοδοτικό δικαίωμα» που θα κατοχυρώνει ο ασφαλισμένος, θα μπορεί να το μεταφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το πού βρίσκει δουλειά, εξυπηρετώντας έτσι και το στόχο των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για την όσο γίνεται μεγαλύτερη «κινητικότητα» των εργαζομένων. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις στρατηγικές στοχεύσεις τέτοιων και ανάλογων προγραμμάτων, στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν τον περασμένο Ιούνη δήλωνε χαρακτηριστικά: «Το PEPP υποστηρίζει το στόχο της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, που είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να μπορεί να υπάρξει ροή από τους αποταμιευτές της Ευρώπης προς τις επιχειρήσεις της Ευρώπης...»! Η χρηματοδότηση των καπιταλιστικών ομίλων και το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων με όχημα την ιδιωτική ασφάλιση, αυτός είναι ο επόμενος στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου, τον οποίο ανέλαβαν να προωθήσουν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι.


Γ. ΖΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ