Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαρύς ο φόρος αίματος της λευτεριάς

Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους από τους βουλγαροφασίστες κατακτητές αγωνιστές -κομμουνιστές του Γρ. Περ. Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Πριν από 60 χρόνια, στις 6-10-1941, στην Παλαιοκώμη Σερρών έπεφταν από τα βόλια των Bούλγαρων φασιστών, μετά από προδοσία, 5 απ' τα μέλη του Γραφείου Μακεδονίας - Θράκης καθώς και 3 νέοι αγωνιστές, απ' τα Κύργια Ν. Δράμας.

Στην επέτειο αυτή το Παράρτημα Ροδολίβους (Ν. Σερρών) της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, αύριο την Κυριακή 7-10-01 στην Παλαιοκώμη Σερρών στις 11 π.μ. εκδήλωση τιμής, στη μνήμη των εκτελεσθέντων αγωνιστών από τους Βούλγαρους φασίστες. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Φίλιππος Γεωργουδάκης.

Τα ηγετικά στελέχη του Γραφείου Μακεδονίας - Θράκης και οι νεολαίοι που έπεσαν για τη λευτεριά και την τιμή του λαού μας είναι οι: Παρασκευάς Μπάρμπας (Δράκος), ναυτικός από το Βόλο, γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Αν. Μ. - Θ. Αποστόλης Τζανής(Κωστάκης), δάσκαλος από το χωριό Κλινές του Ν. Φλώρινας, μέλος του Γ.Π. Αν. Μ. - Θ. Μωυσής Πασχαλίδης (Γρηγόρης), αγρότης απ' το χωριό Αμφίπολη, οργανωτικός της ΟΚΝΕ και τα αδέλφια Αραμπατζής και Λάμπρος Μαζαράκης, απ' το χωριό Ηλιοκώμη, συνεργάτες του ΓΠ Αν. Μ.-Θ. Επίσης, έπεσαν τρεις νεολαίοι (οι δυο αδέλφια) απ' τα Κύργια Ν. Δράμας.

Το καλοκαίρι του 1941, με πρωτοβουλία των κομμουνιστών, σχηματίζονται στις διάφορες περιοχές αντάρτικες ομάδες, με πρώτη την ομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος», στα Κερδύλια και χτυπάνε τον εχθρό. Με τα γεγονότα της Δράμας, γίνονται μαζικές εκτελέσεις απ' τους Βουλγάρους φασίστες στα χωριά και στην πόλη. Ο απολογισμός φτάνει τις 3.000 νεκρούς! Βαρύ φόρο πλήρωσαν και οι κομμουνιστές.

Να σημειωθεί πως η περιοχή ήταν προσαρτημένη απ' τη φασιστική Βουλγαρία και η αστική τάξη την είχε εγκαταλείψει. Δεν υπήρχαν πουθενά ελληνικές αρχές - ελληνική αυτοδιοίκηση, Αστυνομία, σχολεία, παπάδες κ.ά- όλοι την είχαν εγκαταλείψει. Εκείνοι που δεν την εγκατέλειψαν, ήσαν οι πραγματικοί πατριώτες, οι κομμουνιστές.

Εδώ, το μικρό χωριό Μυρίνη, όχι πολύ μακριά από την Παλαιοκώμη, ήταν η έδρα του Γρ. Περ. Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και το σπίτι των αδελφών Κουτουρούση, το καταφύγιό τους και ο κρυψώνας του παράνομου τυπογραφείου. Σ' αυτό το τυπογραφείο και κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, έβγαινε η «Λευτεριά» και αργότερα «Η Φωνή του Παγγαίου» και ο «Αντάρτης».

Με τα γεγονότα της Δράμας και την επέκτασή τους στα χωριά των Σερρών, όπως Κορμίστα, Ηλιοκώμη, Πρώτη, κ.ά οι σύντροφοί μας βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Ετσι αποφάσισαν να φύγουν από το χωριό και να περάσουν τον Στρυμόνα. Ομως, έπεσαν σε ενέδρα και στη συνέχεια αναγκάστηκαν, το φεγγαρόλουστο βράδυ της 5ης προς 6η Οκτώβρη 1941, να το περάσουν κρυμμένοι στα βάτα. Μαζί τους και οι τρεις νέοι από τα Κύργια της Δράμας. Οταν ξημέρωσε, όμως, ύστερα από προδοσία, κυκλώθηκαν από μια στρατιωτική δύναμη των Βουλγάρων, που έφτασε από την Παλαιοκώμη. Ο Απόστολος Τζανής (Κωστάκης) πυροβολήθηκε και οι σ. Παρασκευάς Μπάρμπας και Αραμπατζής Μαζαράκης τραυματίστηκαν. Στη συνέχεια, αφού ο επικεφαλής αξιωματικός εκτέλεσε τον Μπάρμπα, πυροβολώντας τον στο κεφάλι με το πιστόλι του, οι υπόλοιποι σύντροφοι έπεσαν από τα βόλια του αποσπάσματος. Γλίτωσαν μόνον η Μαρία Γεωργίου - Θωμοπούλου και ο Μανώλης Χαραλαμπίδης.

Πριν περάσει πολύς καιρός, η θηριωδία των κατακτητών, αυτή τη φορά των Γερμανών ναζιστών, ξέσπασε πάνω στον ανδρικό πληθυσμό των Κερδυλίων. Εκεί οι Γερμανοί σ' αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των πατριωτών που δυνάμωνε, συλλάβανε και εκτέλεσαν 250 άνδρες του χωριού Κερδυλίων. Ωστόσο, ο λαός μας δεν υποκύπτει. Οι θηριωδίες και τα εγκλήματα του κατακτητή δεν τον κάμπτουν. Καινούριοι αγωνιστές πυκνώνουν καθημερινά τις γραμμές του ΕΑΜ, που γίνεται ισχυρή δύναμη. Ετσι το Φθινόπωρο του 1943 ο ΕΛΑΣ είχε ελευθερώσει τα 2/3 της ηπειρωτικής Ελλάδας και απασχολούσε 11-12 φασιστικές μεραρχίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ