Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Θέλουμε να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα, να δουλεύουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε

Απευθυνόμενη προς τους φοιτητές και σπουδαστές, τις Επιτροπές Αγώνα, τις επιτροπές ετών, τμημάτων, τους συλλόγους, η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) ανοίγει το θέμα που απασχολεί κάθε φοιτητή και σπουδαστή, αυτό της επαγγελματικής προοπτικής των αποφοίτων. Με στόχο να ανοίξει η συζήτηση αυτή στις σχολές, η Γραμματεία του ΜΑΣ απευθύνει στους φοιτητές το κάλεσμά της, το οποίο έχει ως εξής:

«Ολοι εμείς που μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για το μέλλον και θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας...

Ολοι εμείς που έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για την επιστήμη μας και θέλουμε με τις γνώσεις μας να προσφέρουμε στην κοινωνία...

...Είμαστε από την ίδια πλευρά! Μαζί μπορούμε να γκρεμίσουμε τα εμπόδια που υψώνουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ στις σπουδές και το μέλλον μας.

Μπορούμε να συνδυάσουμε τον ατομικό αγώνα για να αποκτήσουμε περισσότερα εφόδια με τη συλλογική διεκδίκηση για ολοκληρωμένη μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα.

Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα συλλογικά μας προβλήματα, να αντιπαλέψει όσους μας στερούν το μέλλον! Το 36% των αποφοίτων που είναι άνεργοι, το 73% των εργαζόμενων πτυχιούχων που αμείβονται με μισθό 200 - 800 ευρώ, το 21% των διδακτόρων που είναι εκτός απασχόλησης, δίνουν όλοι μεγάλο προσωπικό αγώνα για να ζήσουν καλύτερα! Δεν τους λείπουν οι γνώσεις, τα μεταπτυχιακά, οι πιστοποιήσεις, η θέληση!

Αυτά που έχουμε ανάγκη και αξίζει να τα διεκδικήσουμε συλλογικά είναι:
 • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενό μας! Με τη σημερινή απόσπαση πτυχίου - επαγγέλματος ωθούμαστε σε ένα μαραθώνιο απόκτησης πανάκριβων μεταπτυχιακών, πιστοποιήσεων, εξετάσεων για να κυνηγήσουμε ένα αβέβαιο μέλλον! Καμιά απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιονδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό.
 • Να υπάρχει ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο με όλη την απαραίτητη γνώση για το επάγγελμα σε αυτό. Με προγράμματα σπουδών σύγχρονα, ολοκληρωμένα και όχι "τσελεμεντές" εφήμερων γνώσεων, "δεξιοτήτων" με ημερομηνία λήξης. Κόντρα στη σημερινή κατηγοριοποίηση πτυχίων, αποφοίτων, ιδρυμάτων σε "διαφορετικά επίπεδα", που οδηγεί εμάς να βγαίνουμε χαμένοι και τα αφεντικά κερδισμένα αφού τελικά τρωγόμαστε με τον διπλανό μας και συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, μαθαίνουμε να ζητάμε λιγότερα, να μην διεκδικούμε!
 • Να υπάρχει κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατοχυρώνουν το επίπεδο του μισθού, της ασφάλισης, τις παροχές υγείας και άδειας ενιαία για όλους τους εργαζόμενους ενός κλάδου, τους απόφοιτους μιας σχολής! Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία. Κατάργηση του υποκατώτερου μισθού των 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25. Κανένας νέος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ και κανένας απόφοιτος να μην αμείβεται με λιγότερα από την αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από την 1η μέρα ανεργίας. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Δωρεάν σπουδές για όλους! Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Δωρεάν επιμόρφωση όλων των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους. Η μόρφωση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.
 • Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών, στην ευθύνη και εποπτεία του ιδρύματος με επιβλέποντα καθηγητή, με πληρωμή στο ύψος του κατώτατου μισθού (751 ευρώ) και πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
 • Για τους εργαζόμενους φοιτητές διεκδικούμε πρόσθετες εξεταστικές περιόδους, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια). 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο της εξεταστικής.
Το μέλλον δεν θα μας το χαρίσει κανένας!

Οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, τα μονοπώλια έχουν σχέδιο για τη νέα γενιά: Να ζούμε με τα λίγα για να απολαμβάνουν οι λίγοι τα πολλά! Να ξέρουμε λίγα, να δουλεύουμε για ακόμα λιγότερα και να μην διεκδικούμε τίποτα γιατί "έχουμε τουλάχιστον δουλειά". Να θεωρούμε "φυσιολογικό" και "δεδομένο" ότι θα γίνουμε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη! Να στριμώξουμε τα όνειρά μας στις ουρές του ΟΑΕΔ, τα 4ωρα ή τα 10ωρα, τους μισθούς - χαρτζιλίκι, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης. Να ζούμε μέσα στην ανασφάλεια, "προσωρινοί" και "αναλώσιμοι" για μια ζωή, να αλλάζουμε στον εργασιακό μας βίο 5-10 δουλειές, με διαλείμματα ανεργίας και επανακατάρτισης επί πληρωμή. Και αν θέλουμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά, να μην έχουμε δικαίωμα στην απεργία, στην οργάνωση, στη διεκδίκηση, να είμαστε αφοπλισμένοι!

Για αυτό το μέλλον μάς προετοιμάζουν από σήμερα! Η "σύνδεση των σχολών με τις επιχειρήσεις" είναι ήδη πραγματικότητα και γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της! Με την πλήρη απόσπαση πτυχίου - επαγγέλματος και το κυνήγι πανάκριβων πιστοποιητικών! Με προγράμματα σπουδών τα οποία δεν παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, αλλά εφήμερες δεξιότητες που έχει ανάγκη η "αγορά". Με τα νέα δίχρονα πτυχία που ξεφυτρώνουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κατά παραγγελία των εφοπλιστών και των βιομηχάνων! Με τους εργολάβους να ξεκοκαλίζουν εκατομμύρια για υποβαθμισμένες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας! Με την έρευνα να εξαρτάται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων!

Αυτοί που μας στερούν τη δυνατότητα να ζήσουμε και να δουλέψουμε στη χώρα μας, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το "brain drain", για τους χιλιάδες απόφοιτους που φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας κάτι καλύτερο! Αλλά ακόμα και στο εξωτερικό μάς κυνηγάνε τα δίδακτρα στις σπουδές, η κρίση, η προσωρινή δουλειά, μας αξιοποιούν γιατί είμαστε πιο φτηνοί από τους ντόπιους επιστήμονες, μέχρι να έρθουν οι ακόμα φτηνότεροι από άλλες χώρες. Μας κυνηγάει η πολιτική της ΕΕ, που δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες εταιρείες να μας προσλαμβάνουν σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος με τους μισθούς και τα δικαιώματα της χώρας προέλευσής τους, δηλαδή να δουλεύουμε στη Γερμανία με μισθούς Ελλάδας, Βουλγαρίας κ.ο.κ.!

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!

Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι είναι η δύναμή μας! Μέσα από αυτούς όλοι μαζί οι φοιτητές μπορούμε:

 • Να κάνουμε συνελεύσεις σε κάθε έτος και τμήμα, να συζητάμε και να διεκδικούμε δωρεάν σπουδές, ολοκληρωμένη μόρφωση και πτυχίο με αξία. Να παλεύουμε για να καταργηθούν τα εμπόδια που ορθώνονται μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος.
 • Να ενημερωνόμαστε για το τι ισχύει πραγματικά μετά το πτυχίο, στον κλάδο που θα πάμε να δουλέψουμε. Από τώρα να αποκτάμε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους που ήδη εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο.
 • Να συντονίζουμε τη δράση μας με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας και των ομοειδών τμημάτων, για να είμαστε πιο πολλοί και πιο αποτελεσματικοί.
 • Να κερδίσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας σε άθληση, πολιτισμό!
 • Μαζί με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε!

Τέτοιοι σύλλογοι θέλουμε να υπάρχουν σε κάθε τμήμα! Για αυτό κάνουμε στην άκρη όλους όσοι έχουν μετατρέψει τους συλλόγους μας σε υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής, σε πλασιέ των επιχειρηματιών και των κυβερνήσεων! Παίρνουμε πάνω μας την αναζωογόνηση των συλλόγων μας, αλλάζουμε τους συσχετισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια, πετάμε από πάνω μας τη σαπίλα και τον εκφυλισμό!

Καλούμε όλους τους φοιτητές - σπουδαστές, όλους τους συλλόγους να συζητήσουν, να αποφασίσουν, να οργανώσουν και να συμμετέχουν μαζικά:

 • Στις ενημερωτικές εκδηλώσεις - ημερίδες των συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα για το εργασιακό μας μέλλον.
 • Στα μεγάλα συλλαλητήρια μαζί με όλο το λαό μέσα στο Μάρτη για να βροντοφωνάξουμε "σπουδές χωρίς εμπόδια και δουλειά με δικαιώματα για όλους".
 • Στην πανελλαδική μέρα δράσης των φοιτητών στις 19/3 για τα προβλήματα των σχολών μας.
 • Στην Παγκόσμια Μέρα ενάντια στο ρατσισμό στις 21/3 με πολύμορφες παρεμβάσεις.
 • Στο πανελλαδικό τουρνουά basket 3on3 του ΜΑΣ».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεσηκωμός ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» για την Εκπαίδευση (17/4/2019)
Πιο ολοκληρωμένα να δουλέψουμε για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος (15/12/2018)
Εκδήλωση για τις αλλαγές στο ΤΕΙ Λάρισας (15/11/2018)
Οι σπουδαστές να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα κόντρα στο συμβιβασμό και την αναμονή (20/12/2017)
Κοινή σύσκεψη φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων (10/3/2017)
Ξεσηκωμός στις 3 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα (26/10/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org