Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Γνωρίζοντας την ΕΠΟΝ μέσα από αρχειακό υλικό

Επίσκεψη μαθητών στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Ενα ξεχωριστό περιεχόμενο έδωσαν στο κυριακάτικο πρωινό τους μαθητές από τις περιοχές του Περιστερίου, των Αγ. Αναργύρων και του Καματερού που βρέθηκαν στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι. Με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ στις 23 Φλεβάρη, μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία μέσα από πολύτιμο αρχειακό υλικό να γνωρίσουν πτυχές της δράσης της. Τα παιδιά πήραν θέση γύρω από την προθήκη στην οποία φυλάσσονται 10 πρωτότυπα τεύχη από τη «Νέα Γενιά», το περιοδικό της ΕΠΟΝ, και στην αίθουσα του Μουσείου που φιλοξενεί αφίσες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης, συζήτησαν για το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανέπτυξε τη δράση της η θρυλική Οργάνωση της νεολαίας.

Με τη βοήθεια του Θ. Αυγέρου, μέλους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και υπεύθυνου του Μουσείου, ξετύλιξαν το κουβάρι της Ιστορίας, ξεκινώντας από το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε η εισβολή του Αξονα, αναβιώνοντας τη ζωή την περίοδο της Κατοχής, τη δημιουργία του ΕΑΜ, τους πολιτικούς αγώνες και την ένοπλη δράση ενάντια στον κατακτητή, με τη συζήτηση αναπόφευκτα να φτάνει στο σήμερα, στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων που συσκοτίζουν πλευρές της Ιστορίας που αφορούν την αντίσταση του λαού, το τι έκαναν τότε η αστική και η εργατική τάξη.

Με τη βοήθεια και του υλικού που διανεμήθηκε στους μαθητές, μίλησαν για την ΕΠΟΝ, με τους μαθητές να διαβάζουν δυνατά και να συζητούν στη συνέχεια τους βασικούς σκοπούς που περιέχονται στο καταστατικό της. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν «από πρώτο χέρι» για τη δράση των «Αετόπουλων» από τον Θ. Κότσαρη, που υποδέχτηκε τα παιδιά εκ μέρους του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και που ήταν και ο ίδιος «Αετόπουλο». Τους μίλησε για τα παιδιά που βρέθηκαν τότε σε τέτοια κατάσταση, ώστε έπρεπε να αγωνιστούν για την επιβίωση και για την ελευθερία και που σε πολύ μικρή ηλικία συνέβαλαν στον αγώνα, επιστρατεύοντας απίστευτο κουράγιο αλλά και ευρηματικότητα. Ηταν ενδεικτική η ιστορία που διηγήθηκε και περιέγραφε το πώς ο ίδιος, μικρό παιδί, έκρυψε ένα γραπτό μήνυμα προς τους αντάρτες ανάμεσα στο τρίχωμα ενός προβάτου και κατάφερε να το περάσει μαζί με το κοπάδι χωρίς να αντιληφθεί τίποτα ο εχθρός. Οπως σημείωσε, ήταν πολλά τα αντίστοιχα περιστατικά με παιδιά που συνέβαλαν με διάφορους τρόπους στον αγώνα με αυταπάρνηση, αφού γνώριζαν τον κίνδυνο.

Η επίσκεψη έκλεισε με διαδραστικό παιχνίδι που είχε θέμα την ΕΠΟΝ και με ανανέωση του ραντεβού των μαθητών σε νέα επίσκεψη στο Μουσείο.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Οι Μαθητικές Οργανώσεις Βάσης Χαλκίδας, Ψαχνών και Ν. Αρτάκης της ΚΝΕ διοργανώνουν παιχνίδι κρυμμένου μυστικού. Τι ήταν η ΕΠΟΝ; Πότε και πώς ιδρύθηκε; Πώς οι μαθητές ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντήσουν οι μαθητές μέσα από πολύ παιχνίδι. Το Σάββατο 3 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στη Χαλκίδα (Φριζή 10), οι μαθητές ξεκλειδώνουν τα μυστικά των μοναδικών σελίδων ηρωικών αγώνων και θάρρους που έγραψε η ΕΠΟΝ.

Αντίστοιχα, οι Μαθητικές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, την Κυριακή 4/3, στις 11 π.μ., που θα ξεκινήσει από το πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ