Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε απόγνωση κάτοικοι και φτωχοί αγρότες μετά τις καταστροφές

Περιοδεία κλιμακίων του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές. Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες. Με ψίχουλα απαντά η κυβέρνηση

Από την περιοδεία του ΚΚΕ στη Φαρκαδόνα
Από την περιοδεία του ΚΚΕ στη Φαρκαδόνα
Σε κλίμα απόγνωσης και φόβου ζουν τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας, καθώς τα νερά που έχουν κατακλύσει τον κάμπο και το χιόνι που σκεπάζει τις ορεινές περιοχές έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές σε περιουσίες και υποδομές, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για ανθρώπινες ζωές.

Λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, τα νερά φουσκώνουν τον Πηνειό και ξεχειλίζουν τους παραποτάμους του, δημιουργούν ορμητικούς χειμάρρους κι αφρισμένα ρέματα. Σε δεκάδες χωριά σπίτια, μαγαζιά, σχολεία πλημμυρίζουν, δρόμοι κι άλλες υποδομές καταστρέφονται. Αγροτικές εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων θάβονται κάτω από το νερό.

Οι βροχοπτώσεις των ημερών, που δεν είναι κάτι το αφύσικο και το πρωτόγνωρο για την εποχή, και οι καταστροφές που προκαλούν, έρχονται να αναδείξουν για μια ακόμα φορά τη γύμνια της περιοχής σε εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Και οι ευθύνες γι' αυτήν την εγκληματική όπως αποδεικνύεται έλλειψη ανήκουν στις κυβερνήσεις και στις Τοπικές Διοικήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, βαδίζοντας στον «ντορό» των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αδιαφόρησε πλήρως και προκλητικά για την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία της Θεσσαλίας, όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες, αλλά επιχειρεί να κοροϊδέψει τους Θεσσαλούς, εμφανιζόμενη ότι δήθεν συμπάσχει μαζί τους για τα βάσανα που τους βρήκαν και ότι είναι τάχα δώσει να διαθέσει κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών και την κατασκευή των αναγκαίων έργων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ανακοίνωση του Αλ. Χαρίτση, αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ότι αποταμιεύονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 67 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία.

Τμήμα του Πήνειου έχει υπερχειλίσει
Τμήμα του Πήνειου έχει υπερχειλίσει
Διότι είναι προφανές πως μ' αυτά τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκατασταθεί ούτε ένα μικρό μέρος των μεγάλων ζημιών που έχουν προκληθεί, και βεβαίως δεν μπορούν να κατασκευαστούν τα αναγκαία και επείγοντα έργα υποδομής.

Απέραντη λίμνη η πεδιάδα των Τρικάλων

Τις πληγείσες περιοχές του δήμου Φαρκαδόνας επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, με τον Κώστα Στεργίου, βουλευτή του Κόμματος, τον Σωτ. Σωτηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ, και άλλα στελέχη, ενώ συμμετείχε και ο Απ. Θωμόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Φαρκαδόνας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Περιόδευσαν στα χωριά Φαρκαδόνα, Πηνειάδα, Ζάρκο, Κεραμίδι, όπου εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες. Στις συζητήσεις που είχαν με τους κατοίκους αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι αιτίες τους, καθώς και η ανάγκη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την αποζημίωση των καταστροφών και τη μελλοντική προστασία από ανάλογες καταστάσεις.

Μετά την περιοδεία, το κλιμάκιο του Κόμματος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, σημειώνοντας ότι οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και οι καταστροφές που ακολούθησαν αναδεικνύουν για πολλοστή φορά την επείγουσα ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιδιαβρωτικά έργα σε πολλές περιοχές του νομού Τρικάλων. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επεσήμαναν ακόμα ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν μετά τις καταστροφές του Σεπτέμβρη 2016 ήταν υποτυπώδεις και αποσπασματικές και δεν δίνουν ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα.

Ανέφεραν ότι χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις διαθέτουν ελάχιστα κονδύλια για έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής προστασίας, για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, για την συντήρηση παλιών έργων, ενώ απλόχερα μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα, υποδομές και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν επιλέγονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, πρόσθεσαν, γιατί δεν είναι ανταποδοτικά.

Περιοδεία σε πληγέντα χωριά του δήμου Πύλης πραγματοποίησε άλλο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Απ. Ζάχο, μέλος της ΤΕ και δημοτικό σύμβουλο Πύλης.

Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη αγροτικών συλλόγων του δήμου Φαρκαδόνας, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», έγινε συζήτηση για τις καταστροφές στις καλλιέργειες της περιοχής, ιδιαίτερα στα σιτηρά. Επισημάνθηκε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν μεγάλα ασφάλιστρα, βάζει μια σειρά από εμπόδια και δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, δεν καλύπτει όλες τις αιτίες καταστροφής και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθος της ζημιάς. Σημειώθηκε ότι το αγροτικό εισόδημα, που αποτελεί μοναδική πηγή βιοπορισμού των αγροτών της περιοχής και ταυτόχρονα έχει δεχτεί τεράστια πλήγματα από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, μετά και την καταστροφική ζημιά από τις πλημμύρες δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Οι αγρότες της Φαρκαδόνας ζητούν: Να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των καταστροφών και να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το 100% των ζημιών. Να υπάρξει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς. Να παγώσουν υποχρεώσεις των πληγέντων προς Δημόσιο, τράπεζες, ΟΓΑ, να εξαιρεθούν από χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κ.ά. Στην περίπτωση πλημμυρών και καταστροφών των καλλιεργειών, που είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή της Φαρκαδόνας, έως ότου εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς. Να υπάρξει σχεδιασμός και εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών - εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, αλλά και την λειψυδρία, αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε στη σύσκεψη να υπάρξει παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας, σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ.

Περιοδεία του ΚΚΕ στο Πήλιο

Προχτές, περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου, στο Πήλιο, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας Κ. Στεργίου και με τη συμμετοχή των εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Η κατάσταση που αντίκρισε το κλιμάκιο είναι απερίγραπτη. Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο, στην αγροτική οδοποιία, στις καλλιέργειες, σε σπίτια, διακοπές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Εγινε συνάντηση με τους προέδρους των τοπικών δημοτικών διαμερισμάτων, οι οποίοι βρίσκονταν σε απόγνωση. Πραγματοποιήθηκε ακόμη σύσκεψη στο δημαρχείο με τους τοπικούς φορείς, που ζήτησαν τη βοήθεια και την παρέμβαση του ΚΚΕ, για να αποκατασταθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα.

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τις καταστροφές που έγιναν και για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η συνέντευξη θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες καταστροφές από βροχές στο θεσσαλικό κάμπο(2016-05-24 00:00:00.0)
Περιοδεία στις περιοχές που πλημμύρισαν(2010-09-18 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες(2010-09-14 00:00:00.0)
«Πλημμύρισε» πάλι η Φαρκαδόνα!(2002-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ