Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εταξε πάλι «ζεστό» χρήμα και κέρδη στο κεφάλαιο

Την... ευθιξία επιστράτευσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες βράδυ στο 10ο περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, προκειμένου να υπερασπιστεί τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του και το «αναπτυξιακό σχέδιο» που καταρτίζουν από κοινού με κεφάλαιο και «εταίρους» για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αξιοποιώντας και τις πρόσφατες παραιτήσεις των υπουργών του, επιχείρησε να παρουσιάσει έναν «τίμιο» καπιταλισμό, να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική αλλά και την ταύτιση της κυβέρνησης με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, με αναφορές περί «κάποιων που παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλων που κάνουν τον Κινέζο για 23 δισ.», περί «κακομαθημένης ελίτ» που «απομυζούσε τα δημόσια έσοδα», χωμένη στη «διαφθορά» και «διαπλοκή» κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα, βέβαια, και παρά τις κορόνες, «προειδοποίησε» το λαό ότι η λεγόμενη επόμενη μέρα «δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση», καλώντας τον να πορευτεί αγόγγυστα το δρόμο της «αρετής και δουλειάς», να βάλει δηλαδή πλάτη για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη του κεφαλαίου, η διεύρυνση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ειδικά για την Πελοπόννησο - πάνω στις γνωστές «προτεραιότητες» του κεφαλαίου - απαρίθμησε μέτρα για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων, τη διεύρυνση των πεδίων κερδοφορίας τους, ενώ επεφύλαξε «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» για τους ανθρώπους του μόχθου, παρουσιάζοντας τους εχθρικούς για το λαό στόχους του κεφαλαίου ως τάχα διέξοδο για εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και νεολαία.

Π.χ. απευθυνόμενος υποτίθεται στους αγρότες και αλιείς, τους οποίους έχει ταράξει στη φορολογία και τις εισφορές και συνολικά ξεκληρίζει η ΚΑΠ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση της «εξωστρέφειας» των προϊόντων τους, στόχος που αφορά βέβαια μεγαλοεξαγωγείς και μεγαλοαγρότες.

Την ίδια ώρα, έταξε στους βιομήχανους της Πελοποννήσου 15 εκατ. ευρώ μόνο από το νέο αναπτυξιακό νόμο, συν άλλα κονδύλια από άλλα προγράμματα, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στα πάνω από 120 εκατομμύρια «ζεστό» χρήμα από το ΕΣΠΑ, συν άλλα κονδύλια, π.χ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που κατευθύνονται στις τσέπες του τουριστικού κεφαλαίου, με αντίστοιχες προτροπές στο τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής να εκμεταλλευτεί ακόμα καλύτερα μνημεία και αξιοθέατα.

Ετοιμος να δώσει «λύσεις» για τα μονοπώλια εμφανίστηκε και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων, πεδίο - «χρυσωρυχείο» για τους ομίλους, «με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ιδεών», την ώρα βέβαια που τα σχέδια «δείχνουν» προς μια απέραντη «χωματερή» στη Μεγαλόπολη και μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον.

Στην Ενέργεια, υπερασπίστηκε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τα γνωστά επιχειρήματα περί «διεθνών υποχρεώσεων» της χώρας και «συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», τη συμμετοχή δηλαδή στην ενιαία ενεργειακή αγορά της ΕΕ, που θα εκτοξεύσει τα κέρδη για τους ομίλους και την ενεργειακή φτώχεια για το λαό, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και επιταγές χωρίς αντίκρισμα στους εργαζόμενους περί «διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας» κ.τ.λ.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των υποδομών, με τη χαρακτηριστική αποστροφή ότι μέσα σε 2,5 χρόνια η κυβέρνησή του έκανε ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα 10, με ολοκλήρωση των δύο μεγάλων αξόνων παραχώρησης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πολιτική που συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, να παραχωρούν στους κατασκευαστικούς ομίλους τα πανάκριβα διόδια για να θησαυρίζουν, αλλά και το σχεδιασμό των υποδομών με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Παραπέρα, έδωσε υποσχέσεις και για άλλες τέτοιες «παρεμβάσεις» που έρχονται, με ζεστό παραδάκι από το λαό, για τις κατασκευαστικές και τις εκμεταλλεύτριες των έργων εταιρείες.

Παραπέρα, εκτός από τη χρησιμοποίηση της υπόθεσης «Novartis» για το δικομματικό καβγά με τη ΝΔ, ήταν έκδηλη η προσπάθειά του να τη χρησιμοποιήσει για να αθωώσει την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, με παραδείγματα και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ξέχασε βέβαια να πει πως η σπατάλη που τάχα «τερμάτισε» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν ήταν τίποτα άλλο από τις κρατικές δαπάνες για την υγεία του λαού, που συνέχισαν να σφαγιάζονται βάναυσα και με τη σημερινή κυβέρνηση.

Αλλά, εξίσου μάταια θα έψαχνε κανείς και κάποια αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού σε έργα που θα καλύπτουν και τις υπόλοιπες λαϊκές ανάγκες, αντισεισμικής ή αντιπλημμυρικής θωράκισης, πυροπροστασίας και δασικής προστασίας, σε μια περιοχή που έχει πληγεί από τα σχετικά φαινόμενα πολλάκις, αφού πρόκειται για έργα που ελάχιστα ενδιαφέρουν το κεφαλαίο, εφόσον δεν εντοπίζει εκεί μεγάλα περιθώρια κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ