Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αρνείται συστηματικά να απαντήσει Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ για σοβαρά εργατικά προβλήματα

Την ίδια ώρα που μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, επιχειρεί με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις και δηλώσεις, να πείσει για τις... «φιλεργατικές ευαισθησίες» της κυβέρνησης, αρνείται συστηματικά και συνειδητά να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σε Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ που αφορούν επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους, δραστικές μειώσεις μισθών, αλλά και την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς. Πάνω στην ίδια την αντεργατική επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση, πρόκειται για μια στάση προκλητική, ενδεικτική για την αποφασιστικότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο τη μεγαλοεργοδοσία.

Χαρακτηριστικά, η πρώτη Επίκαιρη Ερώτηση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί την Πέμπτη 22/2 έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη και αφορά τους εργαζόμενους της «"Ενωση" Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» (ΕΑΣΤ). Η Ερώτηση κατατέθηκε αρχικά στις 29 Γενάρη. Μέχρι τώρα έχει ακυρωθεί η συζήτησή της από την υπουργό 4 φορές (1/2, 8/2, 15/2 και 22/2). Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει επιβάλει στους εργαζόμενους μείωση μισθών έως και 40%, παρά τα μεγάλα της κέρδη, και αφού πρώτα τους ανάγκασε με εκβιασμούς να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση.

Η δεύτερη ήταν του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, και αφορά τους εργαζόμενους στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη». Για πρώτη φορά είχε κατατεθεί στις 7 Νοέμβρη. Η συζήτησή της ακυρώθηκε στις 9/11, 16/11, 23/11, 30/11 και 7/12. Γίνεται επανακατάθεση στις 6/2, για να ακυρωθεί εκ νέου η συζήτησή της από την υπουργό στις 8/2, 15/2 και ξανά στις 22/2. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απλήρωτοι από τον Ιούλη του 2017. Οι εργοδότες του πρακτορείου «Ευρώπη» τον περασμένο Αύγουστο έκαναν παύση και αίτηση για πτώχευση, ενώ οι εκδότες μετακινήθηκαν μαζικά στο πρακτορείο «Αργος». Η υπουργός Εργασίας, σε προηγούμενη Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ (Σεπτέμβρης 2017), είχε παραδεχτεί ότι πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση μεταβίβασης επιχείρησης, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ουσιαστική ενέργεια υπέρ των εργαζομένων, ούτε καν στην καταβολή του προβλεπόμενου ειδικού έκτακτου επιδόματος των 1.000 ευρώ, για το οποίο η υπουργός είχε δεσμευτεί προσωπικά.

Η τρίτη Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τη βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και αφορά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με πρώτη ημερομηνία κατάθεσης τις 23 Γενάρη. Μέχρι τώρα, η υπουργός έχει ακυρώσει την προγραμματισμένη συζήτηση 5 φορές (25/1, 1/2, 8/2, 15/2 και 22/2). Στην Ερώτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι τα περισσότερα εργατικά «ατυχήματα» στη Ζώνη γίνονται επειδή εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβοι μπροστά στο κυνηγητό του κέρδους δεν λαμβάνουν κανένα από τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει τον τραγικό θάνατο 58χρονου εργάτη, που πριν από περίπου ένα μήνα έχασε τη ζωή του μετά από πτώση σε επισκευαζόμενο πλοίο, αλλά και το γεγονός ότι η υγεία πάνω από 200 εργαζομένων της Ζώνης και 20 ναυτεργατών εκτέθηκε σε άμεσο κίνδυνο από εργασίες αποξήλωσης αμίαντου, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προφύλαξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ