Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πρωτοβουλίες οργάνωσης και αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά

Από πρόσφατη κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά
Από πρόσφατη κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά
Πρωτοβουλίες οργάνωσης και αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά, ενάντια συνολικά στην πολιτική ενίσχυσης της «ευελιξίας» και εμπορευματοποίησης της Υγείας, παίρνουν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό βήμα αποτελεί η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε μια σειρά από νοσοκομεία, προκειμένου να υπάρξουν η μεγαλύτερη συσπείρωση και ο καλύτερος συντονισμός της δράσης των εργαζομένων με κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης, με αιχμή την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής στον «Ευαγγελισμό»

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα της απληρωσιάς. Οι 70 εργολαβικές τραπεζοκόμες είναι απλήρωτες από το Δεκέμβρη, ενώ απλήρωτες είναι και οι 280 καθαρίστριες που προσελήφθησαν με ατομικές συμβάσεις εργασίας τον περασμένο Γενάρη. Οι γιατροί του νοσοκομείου είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες τους από το Δεκέμβρη, με προβλεπόμενη μείωση 12%, ενώ απλήρωτες είναι οι υπερωρίες του προσωπικού από το Δεκέμβρη.

Σε αυτό το φόντο απληρωσιάς και λειψών δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Πέμπτη, σύσκεψη όλων όσοι εργάζονται στα συνεργεία καθαριστριών, τραπεζοκόμων, μαγείρων, σεκιουριτάδων, τεχνικών, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ).

Ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης ήταν η συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής με όλους τους κλάδους των συμβασιούχων (σεκιουριτάδες, τραπεζοκόμες κ.ά.). Επιπλέον προγραμματίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού», την Τετάρτη 28/2, στις 8 π.μ., ενάντια στην απλήρωτη δουλειά και τις απολύσεις.

«Ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος και διαρκής. Οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης έχουν το πολύ ετήσια διάρκεια. Πρέπει από τώρα να σημάνει εγρήγορση για να διεκδικήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα», σημείωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, Ηλίας Σιώρας.

Επιτροπή Αγώνα και στο «Αλεξάνδρα» παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης

Υλοποιώντας την απόφαση της ΟΕΝΓΕ για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στα νοσοκομεία, μαζική συνέλευση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο χώρο του Σωματείου Εργαζομένων, από τους επικουρικούς και τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ στο νοσοκομείο. Συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με πρώτο και κύριο το αβέβαιο εργασιακό μέλλον και το καθεστώς ανακύκλωσης της ανεργίας που βιώνουν.

Οπως καταγγέλλουν, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων (εκλεγμένη από το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και ο παλαιότερος πρόεδρος του ΔΣ (εκλεγμένος με την ΠΑΣΚΕ) επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, αναφέροντας ότι... δεν είχαν το δικαίωμα να βρίσκονται στο χώρο καθώς δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά ώστε να δώσουν «ειδική» άδεια!

«Αποτέλεσμα ήταν να διωχθούμε από το χώρο λες και δεν είμαστε μέλη του Σωματείου και εργαζόμενοι του νοσοκομείου», καταγγέλλουν εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συνέλευση.

Παρά τις προσπάθειες διάλυσης της συνέλευσης, αυτή συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, όπου και αποφασίστηκε η συγκρότηση 5μελούς Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων επικουρικών και εργαζομένων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόλυση επικουρικής στο «Ελενα»

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες η Επιτροπή Αγώνα επικουρικών και συμβασιούχων ΟΑΕΔ του Νοσοκομείου «Ελενα». Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε η απόλυση επικουρικής αναισθησιολόγου, της οποίας η θητεία παρατάθηκε μέσω ΕΣΠΑ κι έληξε την περασμένη βδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την υποδιοικήτρια του νοσοκομείου, η Επιτροπή Αγώνα επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μόνο «επικουρικό» ρόλο δεν έχουν στο σύστημα Υγείας, καθώς καλύπτουν πραγματικές, τακτικές και επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που το μόνιμο προσωπικό μειώνεται σταθερά, οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες, αφού μόνο στον ιατρικό κλάδο είναι περίπου 6.000, δηλαδή υπερδιπλάσιες από το συνολικό άθροισμα των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών και όσων είναι στη λίστα.

Από τη μεριά της, η υποδιοικήτρια δήλωσε αναρμόδια, αναγνώρισε την αναγκαιότητα για μόνιμες προσλήψεις, ενώ ανέφερε ότι ο επόμενος επικουρικός θα πρέπει να πληρωθεί από τα έσοδα του νοσοκομείου και λεφτά δεν υπάρχουν, άρα προσλήψεις δε θα γίνουν.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να απολυθούν δεκάδες επικουρικοί και συμβασιούχοι ΟΑΕΔ από το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά και στο «Θριάσιο»

Απλήρωτοι για το μήνα Γενάρη παραμένουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ενώ, όπως καταγγέλλουν, η εργολαβική εταιρεία «Αριάνθη» τούς χρωστάει ακόμη μέρος του Δώρου Χριστουγέννων και μέρος της άδειας του 2017. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι ότι πλήρωσε τις αργίες και Κυριακές του Δεκέμβρη χωρίς τη νόμιμη προσαύξηση. Για να τους τρομοκρατήσει, η εργοδοσία απέλυσε την υπεύθυνη των τραπεζοκόμων, που εργαζόταν εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο.

Αντίστοιχα, στις καθαρίστριες που εργάζονται στο «Θριάσιο», η εργολαβική εταιρεία «Ανοδική» έχει επιβάλει περικοπές από 20 έως 80 ευρώ στους μισθούς, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, ενώ πετσοκομμένο ήταν και το Δώρο Χριστουγέννων. Ταυτόχρονα, εντείνεται το κλίμα τρομοκρατίας από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας. Οπως καταγγέλλουν οι καθαρίστριες, η εργοδοσία εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα τους πληρώσει το επίδομα αδείας και ότι θα απασχολεί λιγότερους εργαζόμενους από ό,τι προβλέπει η σύμβασή της με το νοσοκομείο.

Παρέμβαση για την παραπάνω απαράδεκτη κατάσταση πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα «Θριασίου» στη διοίκηση του νοσοκομείου, απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, να αναπληρωθούν οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία και να τηρείται η σύμβαση για τον αριθμό των καθαριστριών που εργάζονται στο νοσοκομείο.

Και σε αυτήν την περίπτωση, υπονομευτικό ρόλο διαδραματίζουν οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που, όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία, υπερασπίζονται τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προωθεί η συγκυβέρνηση και απορρίπτουν το αίτημα για μονιμοποίηση των εργολαβικών και των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Χαρακτηριστικά, η ΠΑΣΚΕ στο «Θριάσιο», αν και αρχικά είχε συμφωνήσει, κατόπιν έκανε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει την εγγραφή των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί) στο Σωματείο Εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org