Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Τροπολογίες ανακούφισης για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά

Τρεις νέες τροπολογίες κατέθεσε την Παρασκευή το ΚΚΕ στη Βουλή που δίνουν μια ανάσα στους φοιτητές - σπουδαστές, αλλά και στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ιδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Η πρώτη τροπολογία αφορά τους απόφοιτους τμημάτων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής συγχωνεύονται, απορροφώνται ή καταργούνται. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επειδή με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «προκύπτει μια εκ νέου πολυ-κατηγοριοποίηση Τμημάτων, πτυχίων και αποφοίτων», η τροπολογία προβλέπει την αυτόματη εξίσωση των αποφοίτων των τμημάτων ΑΤΕΙ με τους αντίστοιχους των νέων τμημάτων που θα προκύψουν με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. «Πρόκειται άλλωστε - σημειώνεται - και στις δύο περιπτώσεις για 4ετείς σπουδές Ανώτατων Ιδρυμάτων που δε δικαιολογούν σε καμιά περίπτωση διαχωρισμό και κατηγοριοποίηση των αποφοίτων τους».

Το άρθρο της τροπολογίας προβλέπει συγκεκριμένα: «Απόφοιτοι των Τμημάτων των ΑΤΕΙ» Αθήνας και Πειραιά «που συγχωνεύονται στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και έχουν αποφοιτήσει πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, λαμβάνουν πτυχίο ισότιμο με τα νέα πτυχία που θα προκύψουν από τα αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ταυτόχρονα, αποκτούν αυτόματα όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από την παραπάνω ισοτίμηση του πτυχίου τους».

Ακόμα, «για τους απόφοιτους των Τμημάτων εκείνων που συγχωνεύονται με αποτέλεσμα να προκύπτουν Τμήματα σε νέα επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία δεν προϋπήρχαν στα δύο συγχωνευόμενα Ιδρύματα, δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν κύκλο μαθημάτων που θα ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση του οικείου Τμήματος και να ισοτιμήσουν το πτυχίο τους με το αντίστοιχο πτυχίο που θα παρέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο κύκλος μαθημάτων παρέχεται δωρεάν» και «με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης».

Για τις μετεγγραφές

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι προτείνεται η συγκεκριμένη τροπολογία «επειδή τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας όλο και οξύνονται και υπάρχει σοβαρή διαπιστωμένη δυσχέρεια να σπουδάσει τα παιδιά της μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά λαϊκών οικογενειών να εγκαταλείπουν τελείως την προοπτική της φοίτησης», επομένως απαιτείται να διευκολυνθεί η δυνατότητα μετεγγραφής με κοινωνικά κριτήρια, συμπεριλαμβάνοντας τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, τα παιδιά των ανέργων, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά τριτέκνων και πολυτέκνων, κατά το ευρύτερο δυνατό.

Στο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται ότι δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές και σπουδαστές με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, των μονογονεϊκών οικογενειών, ή που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών, με αναπηρία 67% και άνω. Δικαίωμα μετεγγραφής να έχουν φοιτητές, σπουδαστές όταν ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο του τρέχοντος έτους, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών. Η δυνατότητα μετεγγραφής να ισχύει και για φοιτητές που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος. Ισχύει επομένως αναδρομικά και για τους εισαχθέντες από το 2012 και εξής.

Για τους πρυτάνεις

Η τρίτη τροπολογία αφορά την τροποποίηση του άρθρου 20 του νόμου 4009/2011, με το οποίο έχουν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στον πρύτανη αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής νέων μελών ΔΕΠ.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αυθαιρεσίας εκ μέρους του πρύτανη» θα πρέπει να συμπληρωθεί το άρθρο της τροπολογίας, το οποίο προβλέπει ότι ο υπουργός Παιδείας «ελέγχει τη νομιμότητα οποιασδήποτε εκλογής ή εξέλιξης ή πράξης αναπομπής φακέλου, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από προσφυγή». Για τις περιπτώσεις άγονης εκλογής, «η προσφυγή μπορεί να ασκηθεί εντός δύο μηνών από την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης από τον πρύτανη», ενώ «για τις περιπτώσεις αναπομπής η προσφυγή μπορεί να ασκηθεί εντός δύο μηνών από την έκδοση της πρυτανικής πράξης. Η διάταξη αυτή καταλαμβάνει και όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί πρυτανική πράξη αναπομπής, αλλά δεν έχει παρέλθει κατά τη δημοσίευση του νόμου η ως άνω προθεσμία». «Ο έλεγχος νομιμότητας από τον υπουργό ολοκληρώνεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών», προβλέπεται στην τροπολογία.

  • Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου, γίνεται κινητοποίηση, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, στην οποία καλούν οι Σύλλογοι ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΤΡΟΔ και ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας, Τοπογράφων και Νέας Εστίας ΕΜΠ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Νομικής ΕΚΠΑ, Γεωγραφίας Χαροκοπείου και οι σπουδαστές του Τμήματος Ιατρικών Οργάνων του ΤΕΙ Αθήνας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρεις τροπολογίες στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας(2019-04-20 00:00:00.0)
Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για μετεγγραφές και ισοτίμιση πτυχίων(2018-03-01 00:00:00.0)
Τροπολογίες του ΚΚΕ για μετεγγραφές φοιτητών και θέματα προσωπικού(2013-01-10 00:00:00.0)
Τροπολογία του ΚΚΕ για τις μετεγγραφές(2012-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ