Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ανταγωνίζονται για το ποιος υπηρετεί καλύτερα την αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία

Eurokinissi

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την υπόθεση «Novartis», όπως και εν γένει τη σκανδαλολογία στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, καθώς και να δείξει το «δέντρο» της διαφθοράς για να κρύψει τις αιτίες που βρίσκονται στο σύστημα που υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποτύπωσε η ομιλία του πρωθυπουργού στη χτεσινή συζήτηση.

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού δήλωσε ότι σέβεται απολύτως το αναφαίρετο δικαίωμα των φερόμενων ως εμπλεκόμενων να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους όπως και το τεκμήριο αθωότητας, τους κάλεσε να απαντήσουν αν δέχονται ότι υπάρχει σκάνδαλο ή το αρνούνται.

«Υπήρξε για δεκαετίες σκανδαλώδης σπατάλη ή δεν υπήρξε; Υπήρξε συστηματική υπερτιμολόγηση ή δεν υπήρξε;» διερωτήθηκε και ειδικότερα για τη «Novartis» μίλησε για συστηματική παρέμβαση από πλευράς της, προκειμένου να προωθεί τα σκευάσματά της στην αγορά, να αυξάνει τις τιμές ή να τις συγκρατεί όταν κατά τα μνημονιακά χρόνια μειωνόταν η δαπάνη, για αδιαφανείς πρακτικές κ.λπ.

Κατά τα αναμενόμενα, ο πρωθυπουργός χρέωσε την κρίση στη διαφθορά, και απεφάνθη, «βγάζοντας λάδι» το σύστημα που υπηρετεί και η κυβέρνησή του, ότι «στοιχεία για το μεγάλο πάρτι στο χώρο της Υγείας υπάρχουν εδώ και χρόνια (...) έτσι φτάσαμε στη χρεοκοπία (...) Το πραγματικό θέμα εδώ αφορά το καθεστώς, τους λόγους για τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος της καταστροφής και τη χρεοκοπία».

Απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε να απαντήσει αν υπάρχει πολιτική ευθύνη, ανεξάρτητα απ' τις ποινικές ευθύνες που θα διερευνηθούν, κι αν κάποιος θα την αναλάβει. «Οσοι κυβερνάγατε αυτά τα χρόνια δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτα; Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία πολιτικών παραγόντων; Και δεν μιλάμε για ασήμαντα ποσά, μιλάμε για ποσά που επηρέασαν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας» υποστήριξε, επανερχόμενος στο θεώρημα ότι για την κρίση φταίει η «αδιαφάνεια».

Σε μια αποστροφή του λόγου του, υπέδειξε σαν παράδειγμα προς μίμηση τη στάση ανάληψης της πολιτικής ευθύνης του Ανδ. Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά και του Κώστα Καραμανλή για το Βατοπέδι, αντιπαραβάλλοντας τη στάση όσων σήμερα αρνούνται - όπως είπε - να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και επιτίθενται «κατατρομοκρατώντας και εκφοβίζοντας δικαστικές αρχές».

Σε αυτό το πλαίσιο, και η κριτική του στα υπόλοιπα αστικά κόμματα αυτονόητα δεν αφορούσε στην πολιτική που εφάρμοσαν καθ' υπαγόρευση των συμφερόντων της αστικής τάξης από κυβερνητικές θέσεις, πολιτική που άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, αλλά τα κατηγόρησε για «αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμό, αλαζονεία».

Κατάληξη αυτής της συλλογιστικής ήταν ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνησή του εκλέχτηκε με «εντολή απόδοσης δικαιοσύνης», κεντράροντας την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης στο βολικό πεδίο της σκανδαλολογίας, όταν σε όλα τα άλλα η σύμπλευσή τους είναι εκκωφαντική.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανησυχεί για την «υπονόμευση» της «εθνικής συναίνεσης»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η χτεσινή συζήτηση προγραμματίστηκε ενώ «το κεκτημένο της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται πια υπό αμφισβήτηση» λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και ενώ η κυβέρνηση δεν «χειρίζεται σωστά» το Σκοπιανό, ενώ έψεξε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της επιλογές πολώνει το πολιτικό κλίμα και εμφανίζει την πολιτική ηγεσία σπαρασσόμενη, υπονομεύοντας έτσι το κλίμα «εθνικής συναίνεσης» που έχουν ανάγκη οι στόχοι του κεφαλαίου, εντός κι εκτός συνόρων.

Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «Novartis» «σκευωρία» και «σόου», επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι δεν αποζητά την αλήθεια, αλλά μόνο να συκοφαντήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, εξ ου και καλύπτει τον Π. Κουρουμπλή, το όνομα του οποίου επίσης έχει ακουστεί στην όλη υπόθεση. Οτι σκάνδαλο «Novartis» υπάρχει, αλλά ως παγκόσμιο φαινόμενο που ερευνάται και σε άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησαν σε «θεσμική εκτροπή» χρησιμοποιώντας την υπόθεση για διώξεις πολιτικών αντιπάλων, δίχως ψήγμα απόδειξης, μόνο για να σπιλωθούν στη συνείδηση των πολιτών ενόψει και επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Στη λογική τους, εξάλλου, περί ανάγκης μείωσης της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, ως «βάρους» του κρατικού προϋπολογισμού και όχι ως μέσου κάλυψης λαϊκών αναγκών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί ημερών της η τέτοια δαπάνη εκτοξεύτηκε.

Συμφώνησε, δε, στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής προς διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά ζήτησε οι μάρτυρες να έρθουν στη Βουλή και να καταθέσουν κατ' αντιπαράσταση με τους κατηγορούμενους, έστω και με κάλυψη των χαρακτηριστικών τους. Επίσης, να στηνόταν χτες βράδυ μόνο μια κάλπη, και όχι δέκα, με ερώτημα «ναι ή όχι στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής».

Τέλος, επανέλαβε το αίτημά του για «πολιτική αλλαγή», με «έτοιμη», όπως είπε, τη ΝΔ να επαναφέρει τη Βουλή στην «αποστολή» της και την κομματική αντιπαράθεση στο «ήθος», προσφέροντας ταυτόχρονα στη χώρα «αλήθεια» ως «ήρεμη πολιτική δύναμη» που εξασφαλίζει «σταθερότητα».

Η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, έκανε λόγο για σκευωρία, προσπάθεια της κυβέρνησης για σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων με αφορμή την υπόθεση «Novartis» και ύπαρξη συνωμοσίας. Ανέφερε ότι η παράταξή της θα συμβάλει για να λάμψει η αλήθεια για να μη μείνει καμία σκιά για στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Υπεραμύνθηκε της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε στις περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στο χώρο του Φαρμάκου κάνοντας λόγο για «εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις» καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραμένει «αντιμεταρρυθμιστικός».

Κατέθεσε επίσης δύο προτάσεις βγαλμένες από τα κιτάπια των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών, με την πρώτη να προβλέπει την εξέταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της «ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου» και τη δεύτερη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα εξετάζει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από τώρα και για τα επόμενα 10 χρόνια «για την προστασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ