Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εντείνονται οι διεργασίες σε όλα τα επίπεδα

Με φόντο την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, δυναμώνει ολόπλευρα η προσπάθεια να καλλιεργηθούν αυταπάτες για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει το παζάρι για «λύση» του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Πρώτα το χορό σε αυτήν την κατεύθυνση σέρνουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που διατηρούν ατόφιες τις προσδοκίες τους για μια λύση βολική για τις δικές τους προτεραιότητες, προμηνύοντας και όξυνση των ανταγωνισμών που χρησιμοποιούν μια λύση του Κυπριακού για την προώθηση ευρύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων.

Ολα αυτά ενώ μέχρι και χτες, το πλοίο γεωτρύπανο «Saipem 12000» παρέμενε ακινητοποιημένο στην κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας «παγώσει» τον πλου του προς το «οικόπεδο 3», όπου σχεδίαζε έρευνες για λογαριασμό του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, καθώς η Τουρκία διατηρούσε πολεμικά πλοία στην περιοχή, μετά από παράνομη NAVTEX που εξέδωσε, αναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζοντας δηλαδή προκλητικά να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χτες, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μην μπορώντας να κρύψει την ανυπομονησία της Ουάσιγκτον να προχωρήσει ένας συμβιβασμός ωφέλιμος για τα ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια που ιεραρχεί, σημείωσε ότι «παρακολουθούμε τα γεγονότα που σημειώνονται στην κυπριακή ΑΟΖ και ενεργούμε ανάλογα», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «ευελπιστούμε ότι το θέμα θα επιλυθεί ώστε να προχωρήσουμε και να αρχίσουμε ξανά τις συνομιλίες (για το Κυπριακό)». Σύμφωνα με τα κυπριακά ρεπορτάζ, η Ντόχερτι εξέφρασε ξανά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ τέθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον με την τουρκική ηγεσία, στην Αγκυρα.

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υφυπουργός Ευρώπης Αλαν Ντάνκαν δήλωσε ότι «αξιολογούμε τα όσα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες για το τι ακριβώς συμβαίνει σε εκείνη την περιοχή».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές της κινητικότητας σε διάφορα αστικά επιτελεία είναι και οι πληροφορίες που αναμετέδωσαν και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, συνάντησε στην Ιταλία τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.

Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης τους Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα συναντήσει την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Επιπλέον, ο Ακιντζί επανέλαβε την πρόταση για σύσταση κοινής Επιτροπής, που θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση των θεμάτων του φυσικού αερίου και για το ενδεχόμενο επαφής του με τον Ν. Αναστασιάδη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «σε κατοπινό στάδιο» να έχει μαζί του συνάντηση.

Τέλος, στη Λευκωσία έγινε χτες συμβούλιο αρχηγών, με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών. Τα κόμματα διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, είπε ότι για τις γεωτρήσεις της ΕΝΙ «δεν έχει λήξει τίποτα (...) συνεχίζονται τα διπλωματικά μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα».

Πριν τη συνάντηση, ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης είχε κρίνει σκόπιμο να επισημάνει με γραπτή του δήλωση πως σχετικά με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας «συνεχίζει να υφίσταται η σύγκλιση, που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ», η οποία - όπως εξήγησε - προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) «θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο». Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης κάλεσε ξανά την Τουρκία και την «τουρκοκυπριακή κοινότητα» να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «νοουμένου ότι θα προηγηθεί ο τερματισμός της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

  • Οπως έγινε γνωστό χτες, 24 με 27 Φλεβάρη μια υψηλόβαθμη τριμελής αντιπροσωπεία του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου θα επισκεφτεί το Κάιρο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Αιγύπτου - Κύπρου, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, μέσα από κοινά προγράμματα. «Η Αίγυπτος και η Κύπρος αποτελούν δύο σύμμαχες χώρες που μοιράζονται κοινούς στόχους και οράματα και τρέφουν τις ίδιες ανησυχίες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», σημείωναν κυβερνητικές πηγές που επικαλούνταν ΜΜΕ όπως ο «Φιλελεύθερος».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ