Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αιτίες των σκανδάλων σύμφυτες με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής

Eurokinissi

Με αναφορά στις πολλαπλές στοχεύσεις που υπηρετεί η αντιπαράθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ξεκίνησε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια.

Πρώτη στόχευση, σημείωσε, «είναι να συσκοτιστεί ο πραγματικός υπεύθυνος. Η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους, για να κατακτήσουν με όποια μέσα, "θεμιτά" και αθέμιτα, μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς».

«Η δεύτερη στόχευση είναι ο αποπροσανατολισμός από τις επικίνδυνες εξελίξεις που έχουμε αυτό το διάστημα στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, αλλά και από την 4η "αξιολόγηση" που δρομολογεί η κυβέρνηση», κλιμακώνοντας παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση.

«Τρίτον, να αποτελέσει ένα εργαλείο είτε για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών είτε για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού προσωπικού», υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Ιταλίας με την υπόθεση «καθαρά χέρια», που οδήγησε «σε φαινόμενα τύπου Μπερλουσκόνι και όχι βεβαίως στην κάθαρση». Πρόσθεσε πως το όλο θέμα εκφράζει την ανελέητη διαπάλη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με λεία τη διακυβέρνηση, σκιάζοντας ταυτόχρονα τη «στρατηγική σύγκλιση ανάμεσά τους σε όλα τα ζητήματα των πολιτικών επιλογών».

Εκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «ναι» στην Προκαταρκτική Επιτροπή, χωρίς να έχει αυταπάτες, και θα απαιτήσει «τη διερεύνηση μέχρι τέλους της υπόθεσης, χωρίς τα διάφορα δικονομικά τερτίπια τα οποία θέλετε να βάλετε».

Οπως επισήμανε, «η Επιτροπή πρέπει να τα εξετάσει όλα και όλους, ακόμα και την απιστία, η οποία αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο για τη δωροδοκία, αλλά και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αμα δεν έκανε απιστία, γιατί δωροδοκήθηκε κάποιος;», ρώτησε.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι «κάθετα αντίθετο με το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων», ο οποίος θεσπίστηκε με την ψήφιση του τρομονόμου το 2001 και συμπληρώθηκε το 2014 με τα ζητήματα διαφθοράς, τονίζοντας ότι αυτή η πρακτική ανοίγει δρόμους «για να φαλκιδευτούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες». Υπενθύμισε άλλωστε ότι το 2001 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη Βουλή καταγγέλλοντας τους κουκουλοφόρους μάρτυρες.

Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει αποφασιστικά να αποκαλύπτει στο λαό ότι οι αιτίες «των νόμιμων όσο και των παράνομων σκανδάλων» είναι «σύμφυτες με τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, με τη διαπλοκή των μονοπωλίων με το αστικό κράτος, δηλαδή με το δικό τους κράτος», να αντιπαλεύει ιδεολογήματα όπως αυτό που προβάλλεται από κυβέρνηση και αστικά κόμματα ότι το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια και η καπιταλιστική κρίση είναι μια απλή υπόθεση διαφθοράς, «συσκοτίζοντας τον ίδιο το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος», που όσο σαπίζει τα φαινόμενα αυτά θα μεγαλώνουν, συσκοτίζοντας «το χαρακτήρα των μέτρων που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, που δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Επισήμανε ότι η βάση του σκανδάλου είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, σε συνδυασμό με «τον σφοδρό και ανελέητο ανταγωνισμό ανάμεσα στις πολυεθνικές για τα μερίδια της αγοράς». Ενώ χαρακτήρισε πρόκληση τους κομπασμούς της κυβέρνησης για τη μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τη σταδιακή μείωση των κρατικών δαπανών στην Υγεία διαδοχικά από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις - και τη σημερινή - και αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής.

Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα, όπως ανέφερε, είναι η Ελλάδα να είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο στην ιδιωτική χρηματοδότηση δαπανών για την Υγεία, μετά από ΗΠΑ, Μεξικό, Κορέα και Χιλή. Ενώ από το 2009 μέχρι το 2015 η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη έχει αυξηθεί από το 19,2% στο 33,7% και το 2017 υπολογίζεται ότι έχει φτάσει στα 44%. Επιπρόσθετα, έχει παραδοθεί ο τομέας της φαρμακευτικής - κλινικής Ερευνας, ακόμα και η εξέλιξη των γιατρών, στις φαρμακευτικές εταιρείες, εφαρμόζοντας την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

«Αρα», υπογράμμισε, «το σκάνδαλο είναι να μην μπορούν πλατιά λαϊκά στρώματα να έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στο Φάρμακο και να υπάρχουν εμπόδια ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ