Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με «λίπασμα» την αντιλαϊκή πολιτική

Από το Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας

Eurokinissi

Από το Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας
Στην Αθήνα επανέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για ένα πρώτο «άνοιγμα» των διεργασιών του 4ου κύκλου της «αξιολόγησης» με τα 88 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Μεταξύ αυτών, η διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022, στο οποίο ενσωματώνεται η γκάμα των δημοσιονομικών μέτρων και των τριών μνημονίων, και βέβαια οι προνομοθετημένες παρεμβάσεις για τη διετία 2019 - 2020 με την παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Παράλληλα, στα μέσα της επόμενης βδομάδας θα επισκεφτεί την Αθήνα η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντ. Νουί, η οποία αναμένεται να έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και των τραπεζικών ομίλων με φόντο τους εν εξελίξει διαγνωστικούς ελέγχους αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια και με κυρίαρχο ζήτημα αυτό της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Ως επόμενο βήμα προβάλλει η «αποσυμφόρηση» των δικαστηρίων από τις εκκρεμείς υποθέσεις πλειστηριασμών, καθώς μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία τους. Σε αυτό το επίπεδο - με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις - δρομολογείται ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» σε εξωδικαστικό πλαίσιο, ενώ και ο ίδιος ο νόμος περί της υποτιθέμενης «προστασίας» έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκέμβρη 2018.

Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμη τις «εκκρεμότητες» αναφορικά με το νέο «εποπτικό πλαίσιο» για την περίοδο μετά το 2018, το λεγόμενο «αναπτυξιακό» σχέδιο για την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, καθώς επίσης και το ζήτημα της διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα τον Απρίλιο, μετά το ελληνικό Πάσχα». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «πρώτος στόχος είναι να μην επιστρέψουμε στο μοντέλο της περιόδου πριν το 2008 και δεύτερος να διαμορφώσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα». Μάλιστα, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα» έρχονται να «κουμπώσουν» με τις διαπιστώσεις του ΣΕΒ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποιο είναι το προφίλ της Ελλάδας, ότι δηλαδή έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο αγροτικό τομέα, όπως και άλλες ιδιαιτερότητες της χώρας, και όλα να συγκεραστούν για να οικοδομηθεί ένα καινούργιο μοντέλο».

Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τόνισε ότι «έγινε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και δη επί της ανεμπόδιστης ροής των πλειστηριασμών που προβλέπεται να διασφαλιστεί».

Το «παράδειγμα της Πορτογαλίας»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έφερε στο προσκήνιο το «παράδειγμα της Πορτογαλίας» (στην κυβέρνηση της οποίας ο ίδιος μέχρι πρόσφατα είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών) λέγοντας ότι και «η ελληνική κοινωνία πρέπει να ενστερνιστεί πλήρως τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, χρειάζεται και στο εσωτερικό της Ελλάδας να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη του προγράμματος θα συνεχιστούν και με την εναλλαγή των «πολιτικών κύκλων», δηλαδή ανεξάρτητα από τους πολιτικούς σχηματισμούς και τα κόμματα που θα βρίσκονται στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, «αυτό είναι πολύ σημαντικό, όπως ήταν πολύ σημαντικό και για την Πορτογαλία, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και για να αυξηθούν οι επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά τους υπό διαμόρφωση μηχανισμούς χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους για την περίοδο μετά το 2018, ο Μ. Σεντένο τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα «εργαλεία» και όλοι οι «μηχανισμοί» που υπάρχουν και αν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν. Υπογράμμισε, τέλος, ότι πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η εμπιστοσύνη των αγορών και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ