Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγωνιστικός βηματισμός για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων

Από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ
Από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ
Με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες και στάσεις εργασίας, συσκέψεις και συνελεύσεις, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δίνουν συνέχεια στη δραστηριότητά τους ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου.

Με εφόδιο την πείρα από τις πρόσφατες πανελλαδικές απεργίες και τις άλλες μάχες του προηγούμενου διαστήματος, σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτοβουλίες με τις οποίες φέρνουν στο επίκεντρο τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με αιχμή την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας.

Σε κινητοποιήσεις σήμερα οι εργαζόμενοι στον «Νηρέα»

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Νηρέας» σε Θεσπρωτία και Εύβοια, με αποφάσεις των σωματείων τους. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ παλεύουν επίσης για την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσπρωτία.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες» Θεσπρωτίας, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, έχει προκηρύξει για σήμερα απεργία. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρά σήμερα επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες του Ομίλου «Νηρεύς» Εύβοιας.

Πανοικοδομική απεργία στις 14 Μάρτη

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει προκηρύξει πανελλαδική πανοικοδομική απεργία για τις 14 Μάρτη, καλώντας τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος, διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Προετοιμάζοντας την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/3, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), με θέμα την καλύτερη οργάνωση της μάχης για τις ΣΣΕ, που ήδη έχει ξεκινήσει σε κάποια εργοτάξια και στόχος του είναι το επόμενο διάστημα να γενικευτεί.

Απεργιακή κλιμάκωση αποφάσισαν οι Λογιστές

Απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στα μέσα Μάρτη, με επίκεντρο τα αιτήματα για αύξηση του κατώτατου μισθού σε 751 ευρώ, την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ και την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πήρε η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), στη Γενική Συνέλευση που οργάνωσε την Τρίτη 15/2.

Παράλληλα, αποφάσισε να οργανώσει κατά τη διάρκεια του Μάρτη συσκέψεις ανά περιοχή και ανά μεγάλη εταιρεία με θέμα την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) για την κλαδική ΣΣΕ και την πάλη για την υπογραφή και την εφαρμογή της.

Οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο στη συνέλευση μετέφεραν πείρα από την καθημερινή δράση στους χώρους δουλειάς, εμπλουτίζοντας τον απολογισμό δράσης του σωματείου που έγινε εισηγητικά, ενώ εστίασαν στην προσπάθεια να οργανωθούν στο σωματείο περισσότεροι εργαζόμενοι και να ενημερωθούν για το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ. Σημαντική ήταν η πείρα που μετέφερε η τοποθέτηση εργαζόμενης σε λογιστήριο βιομηχανίας στα Οινόφυτα, η οποία μίλησε για το επιχειρησιακό σωματείο που έφτιαξαν πρόσφατα εκεί οι εργαζόμενοι.

Τέλος, το σωματείο αποφάσισε να οργανώσει δωρεάν μάθημα Λογιστικής για σπουδαστές ΙΕΚ, μια πρωτοβουλία που είχε πάρει και την περασμένη χρονιά με μεγάλη επιτυχία.

Σχέδιο δράσης και συνελεύσεων

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σήμερα, Πέμπτη, σε οργανωτική σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, στη βάση της απόφασης που έχει λάβει για προκήρυξη παμπειραϊκής απεργίας στα μέσα Μάρτη.

Δραστηριότητα με στόχο να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για κλαδική κινητοποίηση και απεργία μέσα στο Μάρτη, με αιχμή τη διεκδίκηση ΣΣΕ, σχεδιάζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής. Το ΣΕΤΗΠ ολοκληρώνει προσχέδιο κλαδικής Σύμβασης με βάση το οποίο θα προχωρήσει, το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, σε συναντήσεις με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Παράλληλα, καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7/3, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προγραμματίζει σύσκεψη της Σωματειακής Επιτροπής στις επιχειρήσεις «Goody's» και «Everest», στις 28/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του. Εχει ακόμα αποφασίσει το διήμερο 2 και 3 Μάρτη να είναι διήμερο εξορμήσεων και συσκέψεων σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία για τις ΣΣΕ.

Επιπλέον, στην Αττική, Γενικές Συνελεύσεις προγραμματίζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων στις 25/2, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής στις 26/2, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος) και το Παράρτημα Πειραιά της Ενωσης Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής στις 7/3.

Στην Αχαΐα έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας στις 4/3 και του Σωματείου Οικοδόμων Πάτρας στις 7/3.

Στη Ζάκυνθο θα κάνουν Γενικές Συνελεύσεις τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 28/2 και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 3/3.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ