Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
Η ΚΝΕ τιμά τη θρυλική νεολαιίστικη οργάνωση

Αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Με μια μεγάλη εκδήλωση, αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η ΚΝΕ τιμά τη θρυλική ΕΠΟΝ, 75 χρόνια μετά την ίδρυσή της, ενώ παράλληλα διοργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, στην αυριανή εκδήλωση στον Περισσό, που διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί σπάνιο κινηματογραφικό υλικό που παραχώρησε για την εκδήλωση ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης και προέρχεται από το ντοκιμαντέρ του «Μνήμες», δείχνοντας στιγμές από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί, τον εορτασμό των 26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ στην Αθήνα και στον Πειραιά, τις πρώτες μέρες της ταξικής αναμέτρησης του Δεκέμβρη του 1944, τη συγκέντρωση του ΕΑΜ για τα 4 χρόνια από την ίδρυσή του στο Παναθηναϊκό Στάδιο με ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ιστορικοί περίπατοι στη Θεσσαλονίκη

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, διοργανώνει δύο ιστορικούς περιπάτους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητικές Οργανώσεις της Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν τον ιστορικό τους περίπατο την Κυριακή 25/2 στις 11 π.μ. από τον Ταξιάρχη της Ανω Πόλης.

Οι μαθητικές Οργανώσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν τον ιστορικό τους περίπατο την Κυριακή 4/3 στις 11 π.μ. από το πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Μέσα από αυτούς τους ιστορικούς περιπάτους, θα ακολουθήσουν τα βήματα των νεολαίων ΕΠΟΝιτών στην περιοχή. Θα περάσουν από τις γειτονιές όπου σκάρωναν τα σαμποτάζ τους, από τις «κρυψώνες» τους, από τον τεκέ που ανατίναξε η ΕΠΟΝ, από τα παράνομα τυπογραφεία που βρίσκονταν στην Ανω Πόλη και στους Αμπελόκηπους, καθώς και από τόπους φυλακίσεων και εκτελέσεων, όπως χαρακτηριστικά ήταν το Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι μαρτυρίες για τη ζωή και τη δράση της νεολαίας εκείνης της περιόδου, από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εκείνα τα χρόνια ήταν μέλη της ΕΠΟΝ. Θα μάθουν για ανώνυμους και επώνυμους ήρωες της πόλης, όπως ήταν η Δάφνη Χατζηπαναγιώτου.

Σε κάθε σταθμό οι μαθητές θα καλούνται να λύσουν ένα γρίφο που θα τους κατευθύνει στον επόμενο σταθμό, από όπου θα παίρνουν κάθε φορά και το αντίστοιχο αναμνηστικό τους.

Η ΚΝΕ καλεί κάθε νέα και νέο «να έρθει να μάθει για την ιστορία του τόπου του, για όλα αυτά τα μέρη που καθημερινά περνάμε αλλά αγνοούμε την ιστορία και τον ηρωισμό που κρύβεται από πίσω τους.

Με αφορμή τα παραπάνω θα συζητήσουν για το πώς η νεολαία τότε κατάφερε και οργάνωσε την πάλη της από την πιο μικρή κιόλας ηλικία με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές! Για το πώς η ΕΠΟΝ ηγήθηκε με κάθε μορφή στην οργάνωση της αντιφασιστικής πάλης! Για ποιους σκοπούς με τόσο θάρρος, τόλμη και ηρωισμό έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους και επέδειξαν ποιος πραγματικά είναι ο γνήσιος πατριωτισμός!

Η ΚΝΕ εμπνέεται από τα ιδανικά και τις χρυσές σελίδες αγώνων και θυσιών της ΕΠΟΝ. Εμπνεόμαστε από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ. Μελετάμε, διδασκόμαστε από την πείρα των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας».

Αλλες εκδηλώσεις

Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί σε εκδήλωση, αύριο, Παρασκευή 23 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας (Παπακυριαζή 44).

Οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ, οι Μαθητικές ΟΒ Ζωγράφου της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ την Κυριακή 25 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60).

Το Παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει «ΕΠΟΝίτικο» γλέντι την Κυριακή 25 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ