Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μόνοι ωφελημένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η ανταγωνιστικότητά τους

Συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Καταψηφίζει το νομοσχέδιο το ΚΚΕ

Τη θέση ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διατύπωσε, χτες, στη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής.

Ο Γ. Δελής σχολίασε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να παρουσιάσει τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ως μια θετική εξέλιξη για την Ανώτατη Εκπαίδευση, για τη Δυτική Αττική αλλά και να καλλιεργήσει προσδοκίες στους φοιτητές και διδάσκοντες. «Οι πραγματικά κερδισμένοι είναι άλλοι και το δηλώνουν ανοιχτά», τόνισε, θυμίζοντας τη θετική υποδοχή που είχε το εγχείρημα από τους προέδρους των εμποροβιομηχάνων του Πειραιά, των Ελλήνων εφοπλιστών αλλά και το ενδιαφέρον της κινεζικής πρεσβείας λόγω της «Cosco». «Μόνοι ωφελημένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η ανταγωνιστικότητά τους, το κεφάλαιο δηλαδή και τα κέρδη του. Αυτό είναι και το αληθινό πρόσωπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης για την οποία πασχίζει η κυβερνητική πολιτική - εκτός όλων των άλλων αντεργατικών μέτρων - και με το σημερινό νομοσχέδιο. Κι αυτό οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, τόσο οι φυσικοί όσο και οι πολιτικοί, ασφαλώς και το αναγνωρίζουν και το επικροτούν», σημείωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη συνολική στρατηγική που υπηρετεί το νομοσχέδιο.

Ακόμη, είπε πως το κομμάτι του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πυροδότησε έκρηξη συντεχνιακών αντιπαραθέσεων και ακαδημαϊκών σοβινισμών, από την οποία «συσκοτίζεται το κύριο, ότι δηλαδή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής γίνεται ο "πιλότος", επιχειρείται να γίνει το πρότυπο της ακόμα μεγαλύτερης πρόσδεσης και υποταγής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο άρμα του κεφαλαίου». Αναφερόμενος στην υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις που κληρονομεί το νέο πανεπιστήμιο και στις ασάφειες της μεταβατικής περιόδου, επισήμανε: «Το κύριο εδώ, με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, είναι η ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των πτυχίων, των τμημάτων και φυσικά των αποφοίτων. Ετσι, όχι μόνο ισοτίμηση πτυχίων δεν φέρνετε, όπως παραπλανητικά διαλαλείτε, αλλά το αντίθετο αφού στην πραγματικότητα δημιουργείτε ένα μωσαϊκό πτυχιακών τίτλων διαβαθμισμένων μεταξύ τους για τα ίδια ουσιαστικά επιστημονικά αντικείμενα και βέβαια για τα ίδια επαγγέλματα».

Στάθηκε επίσης στη θεσμοθέτηση των διετών προγραμμάτων κατάρτισης που ξεκινούν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επισημαίνοντας πως επίσημα διαμορφώνονται από τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες τους και θα παρέχουν τζάμπα νεανικό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις και στους εφοπλιστές με το καθεστώς της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης.

Σχολιάζοντας τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται για τις μετεγγραφές φοιτητών, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα τονίζοντας πως πρέπει να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις όσων έχουν πραγματική ανάγκη.

Για το άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά τη σταδιακή καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Εμείς δεν θα παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ. Μιλάμε καθαρά και ξάστερα: Δίχρονη, υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή τώρα. Για όλα τα νήπια και τα προνήπια σε δημόσια νηπιαγωγεία. Αρα, τώρα, άμεσα μέτρα για τις κτιριακές υποδομές και άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και βέβαια χρηματοδότηση τέτοια που να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες και ούτε σκέψη να περάσετε τα νηπιαγωγεία στους δήμους». Υπογράμμισε δε ότι τα παιδιά μέχρι 4 ετών πρέπει όλα να βρίσκονται σε αποκλειστικά δημόσιους παιδικούς σταθμούς, εντελώς δωρεάν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org