Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ιερός Λόχος των Σπουδαστών

Θρυλική έχει μείνει και η ηρωική δράση που ανέπτυξε ο Λόχος των Σπουδαστών, ο «Λόρδος Μπάυρον».

Ο ΕΛΑΣ Σπουδαστών δημιουργήθηκε από την ανάγκη της προστασίας ΕΠΟΝίτικων συνεργείων όταν έγραφαν συνθήματα στους τοίχους, όταν μοίραζαν προκηρύξεις ή όταν ξεσήκωναν το λαό με τα χωνιά τους. Ο οπλισμός του αρχικά ήταν υποτυπώδης. Μετά την ιταλική συνθηκολόγηση, κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά όπλα και να σχηματίσει ένα αξιόλογο μάχιμο σώμα, που συμμετείχε και στις διάφορες μάχες που γίνονταν στις συνοικίες της Αθήνας.

Ο Λόχος Σπουδαστών μετονομάστηκε σε Λόχο «Λόρδος Μπάυρον» κατά τη διάρκεια της ένοπλης ταξικής αναμέτρησης με τους Αγγλους το Δεκέμβρη του '44, όπου έδωσε μεγάλες και ηρωικές μάχες αυτές τις 33 μέρες του Δεκέμβρη. Ο Λόχος Μπάυρον πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπως ενάντια στο 5ο αστυνομικό τμήμα στην οδό Ιπποκράτους, ενάντια στη Γ. Ασφάλεια της Στουρνάρα, στη μάχη του Πολυτεχνείου, στις μάχες της Σχολής Ευελπίδων, στην κατάληψη της κλινικής Σμπαρούνη για αντιπερισπασμό στις μάχες του Ψυρρή. Η τελευταία και πιο επική μάχη είναι η μάχη της Διδότου.

Να πώς περιγράφει ένας μαχητής στην Μ. Αξιώτη και έχει καταγραφεί στο «Αθήνα 1941 - 1945»:

«Πιάσαμε μια πολυκατοικία στην οδό Διδότου αρ. 47. Από το έξω μέρος ήταν τανκς εγγλέζικα, από πίσω εθνοφύλακες. Εχομε μείνει 21 μαχητές, 2 αυτόματα, 15 ντουφέκια και άλλες τόσες χειροβομβίδες. Είμαστε ανακατεμένοι, μερικοί παίρνουν μέρος για δεύτερη φορά σε μάχη, και μερικοί είναι άμαχοι...

Στα γραφεία του λόχου μας, την άλλη μέρα στις 3 του Γενάρη, ένας - ένας μας παρουσιάζεται. Τον αγκαλιάζομε και τον φιλούμε. Περνά ένα παιδάκι απόξω και πουλά "Ριζοσπάστη". Παίρνομε και διαβάζομε:

"Μεγάλη μάχη μαίνεται στην οδόν Διδότου... Οι Αγγλοι χτύπησαν μ' όλα τα φονικά τους μέσα... Στη μάχη αυτή διακρίνεται ο λόχος Λόρδος Μπάυρον"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στιγμές από την ηρωική δράση της ΕΠΟΝ Σπουδαστών(26/2/2015)
ΑΤΙΤΛΟ(8/12/2009)
ΑΤΙΤΛΟ(26/6/2007)
Του Φοίβου ΤΣΕΚΕΡΗ(4/12/2005)
«Δεν πεθαίνει ο νεκρός που δεν ξεχνιέται»(14/5/2000)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org