Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κρίσιμο θέμα είναι σε ποιον ανήκει ο πλούτος

Συνάντηση δημάρχων της Εύβοιας με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Η ανάγκη να στηριχτεί η αγροτική, βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή της Εύβοιας, μιας περιοχής που πλήττεται από την ανεργία και τη φτώχεια, αλλά «μπορεί να θρέψει τα παιδιά της», επισημάνθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Ελιμνίων και Αιδηψού με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στην κατεύθυνση αυτή η Αλέκα Παπαρήγα δεσμεύτηκε να ενημερώσει γραπτά τους αιρετούς εκπροσώπους της Βόρειας Εύβοιας με τις θέσεις του Κόμματος για τα μεγάλα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και τις αιτίες τους, καθώς επίσης και για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Μια πρόταση που συνδέεται με την ανάπτυξη των βιοτεχνικών, αγροτικών και βιομηχανικών υποδομών. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «ό,τι αναπτύχθηκε στην περιοχή, αναπτύχθηκε για λίγο χρόνο και εξυπηρέτησε το κεφάλαιο και όχι το λαό».

Με το σκεπτικό αυτό, η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας στο αίτημα των δημάρχων Ελιμνίων και Αιδηψού, Δημήτρη Κατσίνη και Πολυχρόνη Ματάκια αντίστοιχα, να κατασκευαστεί δρόμος που να συνδέει την ευρύτερη περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας με την πρωτεύουσα του νομού, τη Χαλκίδα - κάτι που όπως είπαν θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νομού και στην αύξηση του τουριστικού εισοδήματος - υπογράμμισε πως το ΚΚΕ συμπαραστέκεται, καθώς η ύπαρξη οδικού δικτύου συνδέεται με τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παρότρυνε, ωστόσο, τους αιρετούς, η διεκδίκησή τους να είναι πολύμορφη και να μη μείνει στο θέμα του δρόμου και βεβαίως να μη μείνει στο θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού και μόνο.

Τις θέσεις της ΓΓ του Κόμματος άκουσαν με προσοχή οι δήμαρχοι από τη Βόρεια Εύβοια, οι οποίοι στο τέλος της συνάντησης δήλωσαν «προβληματισμένοι». Και σημείωσαν ότι η διεκδίκησή τους θα επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα. Και αυτά δεν είναι λίγα, αφού όπως υπογράμμισαν 355 εργαζόμενοι που δούλευαν στα μεταλλεία πρώην Σκαλιστήρη είναι τώρα στο δρόμο. Ενώ παράλληλα βλέψεις για αλλαγή των χρήσεων γης αναπτύσσονται στην περιοχή, με το πρόσχημα της ένταξής της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Νατούρα».

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλ. Παπαρήγα μεταξύ άλλων δήλωσε: «Αυτό που ήθελα περισσότερο να υπογραμμίσω είναι ότι το κορυφαίο πρόβλημα στην Εύβοια είναι το θλιβερό ρεκόρ που έχει στην ανεργία στα πλαίσια ολόκληρης της Ελλάδας. Και όταν υπάρχει ανεργία τοπικά και γενικότερα, σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, υπάρχει συγκέντρωση πλούτου». Η Αλ. Παπαρήγα συμπλήρωσε ακόμη ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως «η Εύβοια είναι μια περιοχή στην οποία μπορούν να βγουν πάρα πολλά πολιτικά και κοινωνικά συμπεράσματα. Είναι μια περιοχή που μπορεί να θρέψει τους κατοίκους της και να τους συγκρατήσει. Δε γίνεται γιατί, δυστυχώς, ό,τι αναπτύχθηκε, αναπτύχθηκε για λίγο χρόνο, για τα κέρδη, για τα κεφάλαια και όχι για το λαό». «Εμείς θεωρούμε, συνέχισε, ότι η δική μας συνολική πρόταση για την Εύβοια, όπως και για ολόκληρη την Ελλάδα, προϋποθέτει ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η επίλυση του προβλήματος της φιλολαϊκής ανάπτυξης είναι ένα κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα και συνδέεται με το εξής πρόβλημα: Σε ποιον ανήκει ο πλούτος της χώρας - ο ορυκτός και γενικότερα ο παραγωγικός πλούτος - και κατά πόσο στην Ελλάδα το τι παράγεται και τι αναπτύσσεται και ποιος κερδίζει από την ανάπτυξη, καθορίζεται από το λαό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ