Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Απάντηση στην προκλητική κυβερνητική επιχειρηματολογία ενάντια στις κινητοποιήσεις

Απάντηση στην επιχειρηματολογία που αναμασούν η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων δίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με αφορμή μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, η οποία συμπυκνώνει τα βασικά στοιχεία αυτής της προκλητικής κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.

Οπως υπογραμμίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η εν λόγω ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «αποτελεί μνημείο συκοφάντησης του κινήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, μνημείο υπεράσπισης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής», απέναντι στην οποία πρέπει να δοθεί απάντηση με μαζική συμμετοχή στα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού και με ένταση των προσπαθειών για άνοδο της οργάνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Θέλουν κίνημα προσαρμοσμένο στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, «θέλουν κίνημα προσαρμοσμένο στο πλαίσιο και τον προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής, της ΚΑΠ της ΕΕ και των συμφερόντων των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων. Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, για "επετειακά", "άμαζα" μπλόκα και "υποκινούμενες" κινητοποιήσεις, δεν είναι πρωτότυπη. "Μας τα παν κι άλλοι!". Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα κάθε είδους τσιράκια τους. Αποκαλύπτει ότι τα μαζικά μπλόκα είναι αυτά που τον "πονάνε". Αυτά που μετά από 40 μερόνυχτα κατάφεραν το αφορολόγητο όριο, το οποίο τώρα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πετσοκόψει. Περιμένουμε να μας πει τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης. Να πάμε σε διάλογο για το πόσα θα μας κόψει;

Ευχή του είναι το κίνημα να αποκτήσει αιτήματα όχι όπως διαμορφώθηκαν στο διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αλλά προσαρμοσμένα στην κυβερνητική πολιτική, που να "συνάδουν με το χρόνο που διατυπώνονται και με την κατάσταση που βιώνει η χώρα...", "ο πραγματισμός επιβάλλει να χαραχτεί η στρατηγική της αντιμετώπισης αντιαγροτικών πολιτικών της σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου...", το κίνημα "καλείται να αξιοποιήσει προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς τις δυνατότητες που ανοίγονται στα πλαίσια της ΚΑΠ (προγράμματα, επιδοτήσεις, ενιαία αγορά για διάθεση των αγροτικών προϊόντων κ.λπ.)".

Θέλει δηλαδή ένα κίνημα που, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Προσπαθεί να διασπάσει το κίνημα που ενώνεται απέναντι στις επιπτώσεις της ΚΑΠ της ΕΕ. Θέλει κίνημα διαλόγου και ενσωμάτωσης. Αυτός όμως είναι ο σύγχρονος κυβερνητικός συνδικαλισμός, που συνοδεύεται από την καλλιέργεια απαισιοδοξίας, ηττοπάθειας, αυταπατών, από ενοχοποίηση και συκοφάντηση των αγροτών και των αγώνων ως "υποκινούμενων".

Τα αιτήματα, ο χρόνος και η μορφή των κινητοποιήσεων είναι απόφαση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Καθορίζεται μέσα από συνεδριάσεις και συσκέψεις των Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Τα κόμματα κρίνονται από το βαθμό υιοθέτησης και συμφωνίας με τα αιτήματά μας και στήριξης του αγώνα και των μορφών κινητοποίησης που κάθε φορά επιλέγουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά απέναντί μας ως κυβέρνηση και ως κυβερνητικό κόμμα, ενώ ως αντιπολίτευση έταζε "λαγούς με πετραχήλια" ανεβασμένος πάνω σε καρότσες και αγροτικά στα τότε μπλόκα».

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει την «επιχείρηση αθώωσης της ΚΑΠ της ΕΕ, μαζί με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διασπάσει το κίνημα που ενώνεται ενάντια στις επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτού του εργαλείου πιο γρήγορου ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και γιγάντωσης των μεγάλων».

Καταγγέλλει επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος να μας εγκαλεί ότι στο διεκδικητικό μας πλαίσιο περιλαμβάνουμε στόχους πάλης ενάντια στη φοροληστεία και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, που δίνουμε χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα και που αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον το 50% του καθαρού εισοδήματός μας πάει στο κράτος και δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Είναι οξύμωρο να λέει η κυβέρνηση ότι το 80% των αγροτοκτηνοτρόφων δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και να μας φορολογεί με τα τεκμήρια διαβίωσης για τουλάχιστον 12.000 ευρώ».

«Είναι απύθμενη υποκρισία», τονίζει, «να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για ασυδοσία της αγοράς», όταν «μια χούφτα εμπόρων και βιομηχάνων που με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης αγοράζουν με "ανοιχτές" τιμές τα προϊόντα μας και σε εξευτελιστικές τιμές και τα πουλάνε 5-10 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση. Γιατί δε λέτε τίποτε για την "ταμπακιέρα"; Δηλαδή για τα αιτήματά μας; Τι λέτε συγκεκριμένα για το πλαίσιο αιτημάτων που γνωρίζετε πολύ καλά;».

Απάντηση στις θεωρίες περί «εναλλακτικού μοντέλου δίκαιης ανάπτυξης»

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δίνει απάντηση και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αντικατάσταση του «απαρχαιωμένου κρατικοδίαιτου παραγωγικού μοντέλου» που «δεν επιφέρει προστιθέμενη άξια και δεν είναι ανταγωνιστικό», από ένα «εναλλακτικό μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης».

«Είναι το ίδιο αποκρουστικό "πρόσωπο" με άλλο φόρεμα», τονίζει, «θέλει μόνο να επιταχύνει την ανάπτυξη των κερδών των λίγων σε βάρος και με την καταστροφή των μικρών. Είναι ακριβώς οι κρατικές ενισχύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, τα διάφορα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΚΑΠ, οι περιορισμοί στην παραγωγή, που οδήγησαν την Ελλάδα να γίνει χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ έχουμε τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες να καλύψουμε τις ανάγκες του λαού μας με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, καθώς και πρώτη ύλη για τη βιομηχανία. Η προσπάθεια καλλιέργειας αυταπατών και ψευδαισθήσεων απέτυχε. Η πρότασή του είναι: Ζήτω οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ρουφούν τον ιδρώτα μας και καρπώνονται την προστιθέμενη αξία...».

Απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αντιπαραθέτει το δρόμο για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών: «Η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Υπάρχουν ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της παραγωγής, επιστημονική γνώση, τεχνογνωσία από τους αγρότες. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε με επάρκεια την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, αλλά και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Για να γίνει, όμως, αυτό, χρειάζεται να φύγουν από τη μέση οι παράγοντες που εμποδίζουν να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Απαιτείται μια διαφορετική οργάνωση, στην οποία η παραγωγή δεν θα είναι ατομική υπόθεση και αγωνία του κάθε αγροτοπαραγωγού, άλλα υπόθεση κοινωνική και ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν».

Καταλήγοντας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους «να δώσουν ακόμη μια μαζική απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει στο Κιλελέρ την Κυριακή 11 Μάρτη. Το επόμενο διάστημα συζητάμε τα συμπεράσματα από τις φετινές κινητοποιήσεις, με πρώτο και βασικό στόχο την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, με συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων και ουσιαστική λειτουργία των υπαρχόντων ώστε να γίνουμε περισσότερο ικανοί, με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις να αποτρέψουμε τα χειρότερα μέτρα που έρχονται και να υπάρχει ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που παλεύουμε».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org