Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Υπογραφή μνημονίου από τον Τίλερσον για 1,27 δισ. δολάρια

ΑΜΜΑΝ.--

Παρά τις πρόσφατες «απειλές» του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα μειώσει ή θα διακόψει τη χορήγηση οικονομικής «βοήθειας» σε όλες τις χώρες που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησής του στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, υπέγραψε χτες στο Αμμάν της Ιορδανίας μνημόνιο κατανόησης για τη χορήγηση ετήσιας «βοήθειας» 1,275 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία. Οπως δήλωσε ο Τίλερσον, η συμφωνία «είναι ένα σήμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η αμερικανο-ιορδανική εταιρική σχέση δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη».

Οπως διευκρινίστηκε αργότερα, το ποσό αυτό αυξάνει κατά 275 εκατ. δολάρια την ετήσια οικονομική βοήθεια προς την Ιορδανία σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Από τα 1,275 δισ., τα 750 εκατ. δολάρια προορίζονται για την υποστήριξη μεταρρυθμίσεων και τα υπόλοιπα 350 εκατ. δολάρια για «στρατιωτική βοήθεια».

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρ. Τίλερσον, και Ιορδανίας, Αϊμαν αλ Σαφάντι, συμφώνησαν ότι υπάρχουν διαφωνίες «αλλά ο τελικός στόχος και για τις δύο χώρες παραμένει ο ίδιος». Ο Ιορδανός αξιωματούχος μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε διαφορετικές απόψεις για την Ιερουσαλήμ αλλά μοιραζόμαστε μία δέσμευση για ειρήνη». Πρόσθεσε ακόμη ότι η ιορδανική κυβέρνηση δεν βλέπει άλλη εναλλακτική για το Παλαιστινιακό «από τη λύση των δύο κρατών».

Επόμενος σταθμός του Τίλερσον μετά την Αίγυπτο, το Κουβέιτ και την Ιορδανία είναι ο Λίβανος και τελευταίος η Τουρκία, όπου αναμένεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ