Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «LIDL ΕΛΛΑΣ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύμβαση για πάμφθηνους εργαζόμενους - λάστιχο προωθεί η εργοδοσία

Τη νέα σύμβαση, με την οποία η εργοδοσία επιχειρεί να καταργήσει κάθε δικαίωμα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL Ελλάς» Αττικής. Καλεί τους εργαζόμενους να πουν ηχηρό «όχι» και οργανώνει παρέμβαση αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ. (ξενοδοχείο «Ελευσίς»), στη συνάντηση στην οποία έχει καλέσει η εταιρεία προκειμένου να παρουσιάσει τη Σύμβαση.

Η Σύμβαση, την οποία η επιχείρηση φέρνει σε πρώτη φάση στα καταστήματα Ελευσίνας και Μεγάρων, περιλαμβάνει όρους «που επιτρέπουν στην εργοδοσία να μας αξιοποιεί όπου και όπως θέλει», καταγγέλλει το Σωματείο. Χαρακτηριστικά, προβλέπει τη δυνατότητα μετάθεσης σε οποιαδήποτε εγκατάσταση της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, σε ίδιο ή διαφορετικό αντικείμενο, μόνιμα ή προσωρινά, χωρίς αυτό να θεωρείται βλαπτική μεταβολή. Επιπλέον, το Σωματείο υπογραμμίζει ότι καλούνται «εργαζόμενοι με χρόνια προϋπηρεσία να υπογράψουν ότι προσλαμβάνονται από την αρχή, χάνοντας ό,τι δικαιώματα είχαν μέχρι σήμερα».

Ολα αυτά, υπενθυμίζει το Σωματείο, έρχονται να προστεθούν στη γενικευμένη ημιαπασχόληση, την 3ήμερη - 4ήμερη εργασία, την απασχόληση των εργαζομένων σε όλα τα πόστα με εξαντλητικούς ρυθμούς, τις ατελείωτες υπερωρίες και την απειλή της απόλυσης, τους εργαζόμενους μέσω εργολάβων που φτάνουν να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμα και για περισσότερα από δέκα χρόνια.

«Η Σύμβαση αυτή δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα δύο καταστήματα (...) Μας αφορά όλους», τονίζει το Σωματείο. «Η εργοδοσία εντείνει την επίθεσή της, επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματά μας, ζητάει τη συναίνεσή μας για να γίνουμε πιο φθηνοί, ευέλικτοι και αναλώσιμοι, σύμφωνα πάντα με τις εκάστοτε ''ορέξεις'' της. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και πριν μερικούς μήνες στις αποθήκες στα Καλύβια, όταν θέλησε να περάσει τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας μέσα στη Σύμβαση», υπογραμμίζει και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε 8ωρες - αορίστου χρόνου, χωρίς κανένα διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, με αυξήσεις στους μισθούς και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org