Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγνοούνται πρόσφυγες στον Εβρο

Πάνω από δέκα πρόσφυγες αγνοούνταν χτες στον Εβρο, μεταξύ των οποίων και παιδιά, οι οποίοι χάθηκαν μετά από ναυάγιο πλοιάριου στο οποίο επέβαιναν και με το οποίο προσπάθησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο «Dogan». Το ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αδριανούπολη στη βορειοδυτική Τουρκία, όταν μια ομάδα ανθρώπων προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα διασχίζοντας τον ποταμό Εβρο. Οπως ανέφερε το πρακτορείο, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, βρίσκονταν στο πλοιάριο, το οποίο ίσως ανετράπη εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Η Τουρκία ήταν για καιρό μία από τις βασικές χώρες μέσω των οποίων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ομως, ο αριθμός τους μειώθηκε μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν το Μάρτη του 2016 Βρυξέλλες και Αγκυρα και η οποία προβλέπει επιστροφές ξεριζωμένων στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex, ο αριθμός των «παράτυπων μεταναστών» που εντοπίστηκαν στη λεγόμενη «διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου», φτάνοντας κυρίως στα ελληνικά νησιά, μειώθηκε κατά 43% το Γενάρη του 2018 από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τους 1.850. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ κοντά στις αφίξεις του Γενάρη του 2017, ενώ οι αφιχθέντες είναι κατά κύριο λόγο Σύροι και Ιρακινοί. Σε ό,τι αφορά τη «διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων», ο αριθμός των «παράτυπων μεταναστών» που εντοπίστηκαν ήταν «σχετικά χαμηλός».

Στη «διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου», ο αριθμός των ξεριζωμένων που έφτασαν στην Ιταλία το Γενάρη αυξήθηκε σε πάνω από 4.800, διπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι Ερυθραίοι αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα των ατόμων που εντοπίστηκαν σε αυτήν τη διαδρομή τους τελευταίους μήνες, ακολουθούμενοι από πολίτες του Πακιστάν και της Τυνησίας, ενώ καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των Λίβυων που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Τέλος, όσον αφορά τη «διαδρομή της δυτικής Μεσογείου», τον περασμένο μήνα η Ισπανία «ανέκαμψε ελαφρώς», από τους πρόσφατους «αριθμούς ρεκόρ» αφίξεων, καθώς μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2017. Παρ' όλα αυτά, οι 1.300 αφίξεις που καταγράφηκαν ήταν πάνω από 20% περισσότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org