Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συντονισμός του αγώνα απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής

Πραγματοποιήθηκε παναττική σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ

Από τη σύσκεψη
Από τη σύσκεψη
Η ανάγκη να βρεθούν οι εκπαιδευτικοί σε θέση μάχης απέναντι στα μέτρα που προωθούνται στην Εκπαίδευση και στα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα τονίστηκε στην παναττική σύσκεψη Πρωτοβάθμιων Σωματείων Εκπαιδευτικών (Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ) που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Παιδεία, η διεκδίκηση μόνιμων μαζικών διορισμών, η συνολική αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύεται ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις και τα βήματα που έχουν ήδη αποφασίσει μια σειρά από σωματεία εκπαιδευτικών στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης.

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Νίκος Πλουμπίδης», Βασίλης Βατίστας, που μαζί με τους Συλλόγους «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», Χαϊδαρίου και της ΕΛΜΕ Πειραιά, πήραν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή της. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 19 Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 3 ΕΛΜΕ (παραβρέθηκαν επίσης 4 σύλλογοι και 5 ΕΛΜΕ ως παρατηρητές), ενώ συμμετείχε και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων.

Πολλά από τα παραπάνω σωματεία βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο δρόμο μαζί με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα στην πάλη ενάντια στα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», ενάντια στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, στις εξελίξεις στο ωράριο των εκπαιδευτικών και στα όσα δρομολογούνται μέσα από τη ρύθμιση της κυβέρνησης και συνολικά στα μέτρα για την Παιδεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για αυξήσεις στους μισθούς.

Στη διάρκεια της συζήτησης μεταφέρθηκε πείρα από αυτές τις κινητοποιήσεις και αναδείχτηκαν οι ευθύνες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού τόσο στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, όσο και στην ΑΔΕΔΥ, που δεν θέλουν να οργανώσουν την πάλη και τη συμπόρευση των εκπαιδευτικών με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Μίλησαν για τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, που σε μία περίοδο έντασης της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα, πετά και το τελευταίο «φύλλο συκής», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά σε τοποθετήσεις, και επισημάνθηκε η ανάγκη να βγάλουν οι εκπαιδευτικοί τα συμπεράσματά τους και να συμπαραταχθούν με αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι πρέπει να ανέβει ο ρόλος των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ ως κέντρων οργάνωσης του αγώνα, για να αλλάξει η κατάσταση στα σωματεία και στα σχολεία. Να σπάσει η απογοήτευση που συναντάται ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και συνδέεται και με τις αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν από μια σειρά δυνάμεων - ειδικά πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση - για την κυβέρνηση της «αριστεράς», ότι δήθεν υπάρχουν δυνατότητες εντός αντιλαϊκού πλαισίου μια κυβέρνηση να ασκεί και «ολίγον φιλολαϊκή πολιτική» με την πίεση του κινήματος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εκπρόσωποι σωματείων μίλησαν για πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογήσει με αποφάσεις τους, όπως συσκέψεις με διευθυντές σχολείων, με αναπληρωτές, κινητοποιήσεις που γίνονται για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, προετοιμασία της βδομάδας δράσης για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών. Συζητήθηκε η διαμόρφωση πρότασης για πρόγραμμα δράσης με κλιμάκωση και προοπτική απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκαν, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή με τα συνδικάτα στις κινητοποιήσεις ενάντια στη δίωξη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις 20 Φλεβάρη και ενάντια στους πλειστηριασμούς στο υπουργείο Οικονομικών στις 21 Φλεβάρη, η οργάνωση της βδομάδας δράσης για μαζικούς διορισμούς με κορύφωση στις 2 Μάρτη κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org