Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει το γκέτο εργατών γης στην Ιταλία

Στο πλευρό τους βρέθηκε την Κυριακή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μαζί με τους εργάτες γης και εκπροσώπους ταξικών συνδικάτων της Ιταλίας που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μαζί με τους εργάτες γης και εκπροσώπους ταξικών συνδικάτων της Ιταλίας που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ
Τα γκέτο εργατών γης στη Φότζια (Ιταλία) επισκέφτηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος , μετά από συνεργασία με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Πρόκειται για τις «Μανωλάδες» της Ιταλίας, δηλαδή γκέτο εργατών γης, στην πλειοψηφία τους μεταναστών από αφρικανικές χώρες, που ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους, ζουν σε άθλιες συνθήκες ακόμα και πάνω από 15 χρόνια. Οι μετανάστες υφίστανται από τους εκμεταλλευτές τους και τις αρχές συνθήκες σκληρής δουλειάς πρωί με βράδυ στα αγροκτήματα για ψίχουλα, χωρίς συμβάσεις, ασφάλιση, δικαιώματα. Για όσο καιρό εργάζονται, καλύπτονται από προσωρινές άδειες παραμονής, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες θεωρούνται παράνομοι. Εκβιάζονται για να μην προβάλλουν οποιαδήποτε διεκδίκηση, με την απειλή της απέλασης, μέχρι να ξαναχρησιμοποιηθούν ως πάμφθηνη εργατική δύναμη.

Οι συνθήκες ζωής προσβάλλουν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Παραπήγματα και σκηνές μέσα στη λάσπη, χειμώνα - καλοκαίρι, με λιγοστό πόσιμο νερό και πλήρης διακοπή της μεταφοράς τους στα γκέτο όταν οι κτηματίες στους οποίους απασχολούνται θέλουν να τους εκβιάσουν. Παντελής έλλειψη υποδομών υγιεινής, με τεράστιους κινδύνους για την υγεία ιδιαίτερα των γυναικών και παιδιών. Εγκλωβισμός στα γκέτο λόγω άρνησης παροχής μέσων μεταφοράς.

Ολα αυτά στην ιταλική περιφέρεια της Puglia, μιας από τις πλουσιότερες αγροτικές περιοχές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εργάτες γης, οι «κολασμένοι» των γκέτο οργανώνονται, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ιδιαίτερα μετά το θάνατο δύο ατόμων από φωτιά που ξέσπασε πριν λίγους μήνες σε ένα από αυτά. Προχώρησαν σε απεργίες, σε κατάληψη του καθεδρικού ναού της Φότζια, κατακτώντας την αποκατάσταση της παροχής πόσιμου νερού που είχαν διακόψει οι αρχές σε συνεργασία με τους εργοδότες.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταθέτει Αναφορά με σχετικό υλικό στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντήσεις για τη βάρβαρη κατάσταση στα γκέτο, για την οποία έχει τεράστιες ευθύνες μαζί με την ιταλική κυβέρνηση και την εργοδοσία, τη λήψη άμεσων μέτρων για στέγαση, υδροδότηση, υγεία, εργασιακές συμβάσεις και νομιμοποίηση των μεταναστών - εργατών γης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ