Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινδύνευσαν και πάλι επιβάτες και πληρώματα επιβατικών πλοίων

Ταξίδεψαν παρά τη σφοδρή θαλασσοταραχή

Λαχτάρησαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου οι επιβάτες του πλοίου «ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ» των «Μινωικών Γραμμών», το οποίο παρά τη σφοδρή θαλασσοταραχή πήρε άδεια απόπλου από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου και βρέθηκε να ταξιδεύει μεσοπέλαγα για Κρήτη και να «παλεύει» με δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ανέμους έντασης πάνω από 9 μποφόρ!

Το πλοίο είχε αναχωρήσει στις 9 το βράδυ του Σαββάτου από Πειραιά για Ηράκλειο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, από τη σφοδρή θαλασσοταραχή αναποδογύρισαν ακόμα και ψυγεία του πλοίου, ενώ καταγγελίες κάνουν λόγο για ντελαπάρισμα ακόμα και οχημάτων στο γκαράζ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος.

Ταλαιπωρία από τη σφοδρή θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο υπέστησαν και οι επιβάτες του «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΝΑΞΟΣ», το οποίο εκτελούσε το ταξίδι - «οδύσσεια» Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ηρακλειά - Σχοινούσα - Κουφονήσι - Κατάπολα - Κουφονήσι - Σχοινούσα - Ηρακλειά - Πάρος - Νάξος - Πειραιάς. Ηταν τόση η κακοκαιρία που το πλοίο δεν κατάφερε να καταπλεύσει στη Σχοινούσα.

Τα περιστατικά αυτά έρχονται 15 μέρες μετά το σοβαρό τραυματισμό ναύτη στο πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», όταν από την κακοκαιρία, κατά τη διάρκεια απόπλου του πλοίου από το λιμάνι της Ικαρίας, έσπασε κάβος και έλιωσε τα πόδια του ναυτεργάτη.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας συνεχίζουν να διατηρούν σε ισχύ την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση του 2005, η οποία στη πράξη κατάργησε το «απαγορευτικό» που ίσχυε μέχρι τότε (εφαρμόστηκε μετά το ναυάγιο του «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» στη Φαλκονέρα) και απαγόρευε τον απόπλου των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων από 8 μποφόρ και πάνω. Από το 2005 τα επιβατικά πλοία μπορούν να αποπλέουν παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με «ευθύνη» του πλοιάρχου, δηλαδή όταν ο πλοίαρχος, προφανώς κάτω από τις πιέσεις και τους εκβιασμούς της πλοιοκτήτριας εταιρείας, δηλώσει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ