Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Εισήγηση για προανακριτική και αντιδράσεις

Την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει τη Δευτέρα, τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση «Novartis», γνωστοποίησε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δ. Τζανακόπουλος αφού ανέφερε ότι πρόκειται για διεθνές σκάνδαλο πρόσθεσε πως «η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είναι να προτείνει στην ΚΟ τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία», καλώντας τα άλλα κόμματα «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη, που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της».

Στο μεταξύ, εκ νέου καταγγελίες έκανε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ότι κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικός Τύπος είχαν γνώση στοιχείων της δικογραφίας παρότι αυτή λόγω της αναφοράς ονομάτων υπουργών έπρεπε να διαβιβαστεί αμελητί, ενώ σημείωσε ότι «στις ίδιες περιόδους που αναφέρονται οι μάρτυρες κάποιοι πολιτικοί είναι στο κάδρο και κάποιοι άλλοι, που είναι ιδιαίτερα φιλικά προσκείμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή συμμετέχουν σε κυβερνήσεις του, εξαιρούνται».

Για τη στάση της ΝΔ στην πρόταση της κυβέρνησης ανέφερε: «Εμείς ζητάμε την πλήρη και άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, την ταχύτερη και την καλύτερη. Και θυμίζω ότι, με βάση το Σύνταγμα, 30 βουλευτές πρέπει να υπογράψουν την πρόταση για να ασκηθεί δίωξη με συγκεκριμένες κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων».

Μηνύσεις, προσφυγή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για παραβίαση του κράτους δικαίου και αίτημα στον Αρειο Πάγο να ανακαλέσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, προανήγγειλε ο Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, επικαλούμενος και τον Κ. Καραμανλή ότι εν γνώσει του πάρθηκαν οι αποφάσεις για τον μοριακό έλεγχο του αίματος και τα εμβόλια γρίπης. Οι επισημάνσεις του Δ. Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, σχολίαζαν πηγές απ' το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Πάντως, η αντιπαράθεση καλά κρατεί και στο εσωτερικό της ΝΔ, με τον Ευ. Αντώναρο να ζητάει την αποπομπή Γεωργιάδη λέγοντας: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοχαρακτηρίζεται και να αυτοπροσδιορίζεται με τη συμπεριφορά του. Ακόμη κι αν γίνεται "τσίρκολο", όπως λέγανε οι παλιότεροι. Αυτά όσο είναι μονάδα κι εκπροσωπεί τον εαυτό του. Οχι όμως όταν έχει θεσμικό ρόλο - και μάλιστα δοτό (...) Κάποιος πρέπει να του τραβήξει το αυτί. Τουλάχιστον. Χωρίς χάσιμο χρόνου». Ενώ σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του Γ. Βλάχου στην ΕΡΤ.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του λέει «ναι» στην προανακριτική ως «μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989». Θετική εμφανίστηκε και η Ενωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι προεξοφλεί πως «το έργο της προανακριτικής είναι εξαρχής υπονομευμένο» καταγγέλλοντας ότι «αυτός είναι και ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να μην έχουμε ούτε ενόχους, ούτε αθώους, μόνο σκιές».

Απαντώντας στα όσα λέγονται με αφορμή την επίσκεψη του Δ. Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο, η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, που χειρίστηκαν την υπόθεση της NOVARTIS, δήλωσαν ότι «ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση "Novartis"». Διευκρινίζουν επίσης ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για τη «Novartis» είναι παράλληλη και όχι κοινή σε σχέση με ενδεχόμενες έρευνες που πιθανώς διενεργούνται από άλλα κράτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ