Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Την Κυριακή 11 Φλεβάρη το αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο

Στις 11 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο καλούν Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης

Την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΗΠΑ για τη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων της περιοχής.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη δημιουργία της συγκεκριμένης βάσης, σε συνδυασμό με τα σχέδιά τους να αξιοποιήσουν και εμπορικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχει εκφράσει πολλές φορές ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, χωρίς βέβαια να διαψευστεί από την κυβέρνηση ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις.

Θυμίζουμε ότι η Αλεξανδρούπολη τους προηγούμενους μήνες χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή βάση για τη μεταφορά στρατευμάτων και οχημάτων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Noble Jump», αλλά και στο τέλος Οκτώβρη του 2017 ως βάση για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών ελικοπτέρων, στο πλαίσιο της άσκησης για την ταχεία μεταφορά «ενισχύσεων» σε κάποιο προωθημένο θέατρο επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού «μετώπου».

Μάλιστα, στις 26 Οκτώβρη 2017, η αμερικάνικη πρεσβεία κοινοποίησε ευχαριστήρια επιστολή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) προς όλες τις συναρμόδιες αρχές όπως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, Λιμενάρχη κ.λπ., για την επιτυχή διεξαγωγή όλων των σύνθετων και πολύπλοκων εργασιών συναρμολογήσεως και αποσυναρμολογήσεως δέκα μεταφορικών ελικοπτέρων «UH-60 Blackhawk» της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, που βρίσκονταν σε Βουλγαρία και Ρουμανία, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Carpathian Eagle '17».

Απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής

Στη συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη θα μιλήσουν ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, καθώς και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας.

Μέχρι και την Παρασκευή, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει τα εξής σωματεία: Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης.

Επίσης, ο Φοιτητικός Σύλλογος Κοινωνικής Διοίκησης στην Κομοτηνή, ο Σύλλογος Γονέων Αλεξανδρούπολης, οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Σε συμμετοχή καλεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης.

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εξορμήσεις και περιοδείες σε στρατόπεδα, χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και στα χωριά. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής του λαού της περιοχής οργανώνεται μετακίνηση με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από: Δράμα, 8 π.μ., κεντρική πλατεία. Καβάλα, 8.30 π.μ., Δημοτικός Κήπος. Ξάνθη, 9 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Κομοτηνή, 9.30 π.μ., δημαρχείο Κομοτηνής.

Οι Επιτροπές Ειρήνης καλούν το λαό να συμμετέχει στο συλλαλητήριο για να απαιτήσει: Οχι στην εγκατάσταση της ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Οχι στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Οχι στην πολιτική που μετατρέπει τις μειονότητες σε εργαλείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής - Οι μειονότητες γέφυρες φιλίας των λαών. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις και στρατηγεία. Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις από επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org