Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
23οι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η Ρωσία, η όξυνση του ανταγωνισμού και οι «φωτιές» του CAS

Οι φετινοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν ένα ακόμη πεδίο διαμάχης σχετικά με την περίπτωση της Ρωσίας

Associated Press

Οι φετινοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν ένα ακόμη πεδίο διαμάχης σχετικά με την περίπτωση της Ρωσίας
Με συμμετοχή - ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης, που αναμένεται να πλησιάσει τους 3.000 αθλητές και αθλήτριες από 92 χώρες, οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έκοψαν την Παρασκευή 9/2 την «κορδέλα» τους στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας, με την τελετή έναρξης. Η αγωνιστική δράση άρχισε μεσοβδόμαδα με τους προκριματικούς γύρους σε ορισμένα αγωνίσματα, τα περισσότερα με μαζική συμμετοχή, ουσιαστικά όμως από σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας η διοργάνωση έχει μπει στο κυρίως μέρος της.

Πέραν όμως των αγωνιστικών και πρακτικών ζητημάτων, είναι αξιοσημείωτο πως και αυτή η αθλητική διοργάνωση αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων, με αφορμή τη συμμετοχή των αθλητών και αθλητριών της Ρωσίας. Οπως συμβαίνει κατά κόρον την τελευταία τριετία, από όταν αποκαλύφθηκε το μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό, η μάχη «χαρακωμάτων» μεταξύ διεθνών αθλητικών οργανισμών σχετικά με τη ρωσική συμμετοχή δεν έλειψε ούτε απ' αυτήν τη διοργάνωση. Τελικά, για μια ακόμη φορά, επίσημη ρωσική συμμετοχή - πλην μεμονωμένων περιπτώσεων - δεν θα υπάρξει, εξαιτίας της τιμωρίας του ρωσικού αθλητισμού για το σκάνδαλο ντόπινγκ. Τώρα όμως αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν αποτέλεσαν ένα απλό ζήτημα, αλλά αφορμή ώστε να υπάρξουν νέοι κύκλοι αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Πολυεπίπεδη αντιπαράθεση

Η ηγεσία της Ρωσίας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή των αθλητών που τελικά θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση της Πιόνγκτσανγκ

Associated Press

Η ηγεσία της Ρωσίας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή των αθλητών που τελικά θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση της Πιόνγκτσανγκ
Φυσικά, τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε αυτές που έχουν προηγηθεί την τελευταία τριετία, πίσω από τις όποιες αφορμές για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ διεθνών αθλητικών οργανισμών και Ρωσίας κρύβονται γενικότερες αντιμαχίες σε πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο. Και προφανώς, το σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, στη «σκιά» του κυνηγιού του κέρδους που διεξάγουν οι πολυεθνικές, αποτελεί πρόσφορο έδαφος ακόμα και για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις και την αντίστοιχη επίδειξη δύναμης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, το μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην αποτυχία διάκρισης της χώρας στη διοργάνωση του Βανκούβερ το 2010, με την αστική τάξη της χώρας να θέλει να πάρει ρεβάνς (φυσικά, για τα δικά της συμφέροντα) ως «οικοδέσποινα» στην επόμενη διοργάνωση, του Σότσι το 2014. Από την άλλη, πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τον νέο αποκλεισμό αθλητών της χώρας, έκανε λόγο για πολιτικές αποφάσεις, κατηγορώντας ευθέως τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι λειτουργεί υπό την πίεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Στην αντίπερα όχθη, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση το γεγονός ότι στις ίδιες τις ΗΠΑ υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση για πολυεπίπεδη εκμετάλλευση των διεθνών αθλητικών επιτυχιών, που την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί, ελέω και απουσίας της βασικής αντιπάλου, Ρωσίας, από το διεθνές προσκήνιο. Μάλιστα, ενόψει των φετινών Χειμερινών Ολυμπιακών και προκειμένου να δώσει έξτρα κίνητρο στους Αμερικανούς αθλητές για διάκριση, η αρμόδια επιτροπή των ΗΠΑ αποφάσισε να τους «χρυσοπληρώσει», αυξάνοντας τα πριμ για την κατάκτηση μεταλλίων, με αυτό για το χρυσό να αγγίζει τα 40.000 δολάρια.

Το CAS «πάγωσε» ΔΟΕ και WADA

Οσον αφορά τα πρόσφατα δεδομένα, ενόψει Πιόνγκτσανγκ η αντιπαράθεση για τη ρωσική συμμετοχή φαίνεται να προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην όξυνσή της, με αιτία και το διαφαινόμενο «παράθυρο» για επιστροφή των Ρώσων στις διεθνείς διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, αρχικά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε τον αποκλεισμό της ρωσικής αποστολής, κατόπιν εισήγησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), με αιτία το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά δεν είχε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των Διεθνών Οργανισμών σχετικά με την εθνική της επιτροπή καταπολέμησης του ντόπινγκ. Παρ' όλα αυτά, λίγο μετά ακολούθησε ένα ντόμινο εξελίξεων σε εντελώς διαφορετικό τέμπο. Η αρχή έγινε με την απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) να δικαιώσει 28 Ρώσους αθλητές που είχαν καταθέσει έφεση κατά της τιμωρίας τους από τα αρμόδια όργανα. Μάλιστα, με την απόφαση αυτή οι συγκεκριμένοι αθλητές όχι μόνο δικαιούνταν να πάρουν μέρος στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς, αλλά παράλληλα σε ορισμένους εξ αυτών θα έπρεπε να τους επιστραφούν μετάλλια που είχαν κερδίσει στην αντίστοιχη διοργάνωση του Σότσι και τους είχαν αφαιρεθεί. Μ' αυτά και μ' αυτά, το συγκεκριμένο γεγονός ερμηνεύτηκε και ως το πρώτο «παράθυρο» εδώ και μία τριετία για επιστροφή των Ρώσων αθλητών στις διοργανώσεις. Συνολικά πάντως στην Πιόνγκτσανγκ θα βρεθούν περίπου 160 Ρώσοι αθλητές, που θα αγωνιστούν υπό την Ολυμπιακή Σημαία και θα προσφωνούνται ως «Ολυμπιακοί Αθλητές από τη Ρωσία». Το γεγονός εκμεταλλεύτηκε κατάλληλα η ρωσική ηγεσία, με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αθλητών να τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής από τους Ρώσους αρμόδιους.

Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από ΔΟΕ και WADA, οι οποίες καταφέρθηκαν κατά του CAS, με παράγοντες της πρώτης να δηλώνουν πως η δικαίωση των Ρώσων αθλητών δεν σημαίνει και ότι θα μπορούν να λάβουν μέρος στους αγώνες. Παράλληλα, η ΔΟΕ άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου, με προφανή σκοπό να προλάβει τη δημιουργία δεδικασμένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και από άλλους Ρώσους αθλητές.


ΜΠ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ