Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Ευκαιρίες» θωράκισης της ανταγωνιστικότητας, ενόψει κλυδωνισμών

Την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της «ανταγωνιστικότητας» επισημαίνουν τα αστικά επιτελεία, και ενώ τη βδομάδα που πέρασε στιγμάτισαν οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια

Eurokinissi

Την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της «ανταγωνιστικότητας» επισημαίνουν τα αστικά επιτελεία, και ενώ τη βδομάδα που πέρασε στιγμάτισαν οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια
Ολο και πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις αστικών επιτελείων και ιμπεριαλιστικών θεσμών, ότι η τρέχουσα συγκυρία πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να θωρακιστούν κατά το δυνατόν απέναντι σε κλυδωνισμούς και κινδύνους που γεννά η πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας.

Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, την περασμένη βδομάδα, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει για κινδύνους αναφορικά με την εκδήλωση μελλοντικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι «ανάλογα με τη φύση της επόμενης κρίσης, τα μέτρα πολιτικής πιθανόν να απαιτούσαν να διαμορφωθούν τα επιτόκια πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος ή σε αγορές στοιχείων ενεργητικού που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο από τα κρατικά ή εταιρικά ομόλογα».

Τα παραπάνω αποτελούν πλευρές του μείγματος της νομισματικής πολιτικής που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ, προκειμένου να τονωθούν η οικονομική δραστηριότητα και η επιχειρηματική κερδοφορία στην Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, καθώς βέβαια η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να στηρίξει τη βιώσιμη ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, οι «ερμηνείες» για την κατρακύλα των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια στη διάρκεια αυτής της βδομάδας και για το αν σηματοδοτούν κάποιο «βαθύτερο πρόβλημα» έδωσαν και πήραν, με διάφορες πλευρές να τη συνδέουν με την περαιτέρω απόσυρση των μέτρων «νομισματικής χαλάρωσης» από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, την αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, τις σχετικά έντονες το τελευταίο διάστημα διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ με το δολάριο κ.ά., που βέβαια διαμορφώνουν κλίμα αβεβαιότητας στους εμπλεκόμενους «παίκτες».

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Χειμερινές Προβλέψεις 2018», αναφορικά με τους κινδύνους που εμφανίζονται στη μεσοπρόθεσμη περίοδο, επικεντρώνει στις «υψηλές τιμές των περιουσιακών στοιχείων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», στους κινδύνους «δυσμενέστερων εξελίξεων λόγω της αβέβαιης έκβασης των διαπραγματεύσεων για το Brexit», όπως και σε εκείνους που συνδέονται με γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και με «πιο εσωστρεφείς και προστατευτικές πολιτικές».

Παράλληλα, η τρέχουσα φάση ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ χαρακτηρίζεται «παράθυρο ευκαιρίας» στην πορεία των αναδιαρθρώσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την έκθεση, τόνισε πως είναι απαραίτητο «να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για να καταστήσουμε τις οικονομίες μας ανθεκτικότερες και να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Είναι επίσης σημαντικό οι πολιτικές μας να συνεκτιμούν τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ρυθμός ανάκαμψης για το 2018 στο 2,3% (από 2,1% στην προηγούμενη έκθεση) και για το 2019 στο 2% (από 1,9%).

Ανταγωνισμοί για συναλλαγματικές ισοτιμίες - φορολογία

Σε αυτό το φόντο, στο προσκήνιο επανεμφανίζονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί αναφορικά με το ζήτημα της διαμόρφωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ με το δολάριο ΗΠΑ, που με τη σειρά του προσδιορίζει τους όρους του ανταγωνισμού και τις δυνατότητες εμπορικής διείσδυσης.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, προειδοποίησε ότι η ανατίμηση του ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και δήλωσε πως η ΕΚΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, αν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οδηγήσουν σε αλλαγή των νομισματικών συνθηκών, δείχνοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στ. Μνούτσιν, που είχε μιλήσει για τα «οφέλη από ένα αδύναμο δολάριο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι το ευρώ ανατιμήθηκε εν μέρει λόγω «της χρήσης διατυπώσεων σε συζήτηση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που δεν αντανακλά όσα έχουν συμφωνηθεί». Αυτή η δήλωση αποτελεί αναφορά στη Σύνοδο του ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβρη, όπου οι εμπλεκόμενοι «παίκτες» είχαν συμφωνήσει να «απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και να μη θέτουν στόχους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».

Παράλληλα, η ΕΚΤ σε έκθεση με τίτλο «Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ», επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «πριν από τη μεταρρύθμιση, ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερος από αυτόν όλων των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ μετά τη μεταρρύθμιση είναι πιο κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των συντελεστών που ισχύουν στις χώρες αυτές». Η Ευρωζώνη, σημειώνει η ΕΚΤ, θα επηρεαστεί και από τις αλλαγές στον διεθνή φορολογικό χάρτη, οι συνέπειες των οποίων είναι πολύ αβέβαιες και πολύπλοκες. Καταρχάς, οι χαμηλότεροι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές στις ΗΠΑ αυξάνουν την ελκυστικότητα της χώρας σε σχέση με άλλες χώρες, κάτι που θα επηρεάσει τα κίνητρα των επιχειρήσεων για επενδύσεις.

Από την πλευρά της η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), με αφορμή τη συμφωνία για τη συγκρότηση του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, τονίζει πως «η Γερμανία πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει τον διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό». Οι Γερμανοί βιομήχανοι επισημαίνουν ακόμη πως παρά την καλή οικονομική κατάσταση, «απουσιάζει το θάρρος» για χειροπιαστές ελαφρύνσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στα «δίχτυα» των αντιφάσεων...

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδας, «η διευκολυντική νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες έχει συμβάλει στη διατήρηση ευνοϊκών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και στην άνοδο των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις αρνητικών παραγόντων όπως τα υψηλά κρατικά και ιδιωτικά χρέη και ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των επενδύσεων και της παραγωγικότητας σε πολλές προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες».

Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι «οι αρνητικές αυτές τάσεις εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα μεσοπρόθεσμα, καθώς η αύξηση των επιτοκίων, ως αποτέλεσμα της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής η οποία είναι σε εξέλιξη, θα επιβαρύνει την εξυπηρέτηση του χρέους και θα περιορίσει τη δυναμική της ανάπτυξης».

Παράλληλα, οι προβληματισμοί των αστικών επιτελείων συνδέονται με το γεγονός ότι παρά τη συρρίκνωση των επιτοκίων και τη διοχέτευση πακτωλού κεφαλαίων για την τόνωση της ανάκαμψης, ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει ακόμη κατώτερος του ετήσιου στόχου για 2%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η διαμόρφωση του επίσημου πληθωρισμού σε «χαμηλά» επίπεδα σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τα παρακάτω ζητήματα:

  • Με την «εντεινόμενη αποστροφή των επιχειρήσεων προς τον κίνδυνο υπό συνθήκες έντονης αβεβαιότητας», όπως τα τελευταία χρόνια στη ζώνη του ευρώ. Οπως λένε, «αυτό αποθαρρύνει το σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου (επενδύσεις) και έτσι αποβαίνει εις βάρος της ανόδου της παραγωγικότητας». Να σημειωθεί ότι η παραγωγικότητα αποτελεί κριτήριο για το ύψος των μισθών.
  • «Ενα σημαντικό μέρος της επιτευχθείσας, από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, ανόδου της απασχόλησης αφορά κατά το 1/3 θέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κατά το 1/4 μερική απασχόληση. Αντίθετα, ο αριθμός των πλήρως απασχολουμένων, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, έχει μειωθεί στη ζώνη του ευρώ κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο παρουσιάζουν στασιμότητα», επισημαίνει η ΤτΕ.

Παράγοντες όπως οι παραπάνω συνδέονται με το χαμηλό επίπεδο των μισθών, άρα και με τη μάζα της κατανάλωσης, που βέβαια δεν στηρίζουν την τόνωση του πληθωρισμού.

  • Πολλές συμβάσεις εργασίας προβλέπουν αναπροσαρμογή του ύψους των αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τον πληθωρισμό, που καταγράφηκε στο σχετικώς πρόσφατο παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο, «οι ρυθμοί πληθωρισμού που καταγράφηκαν κατά τα τελευταία έτη είναι εξαιρετικώς χαμηλοί, μέσω της τιμαριθμοποίησης οι μισθολογικές αυξήσεις συγκρατούνται μηχανικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα επί του παρόντος».

Α. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων(2019-06-19 00:00:00.0)
Χαμηλώνουν οι προσδοκίες, στα σκαριά νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου(2014-12-05 00:00:00.0)
Κόντρες γύρω από τη νομισματική πολιτική(2014-01-17 00:00:00.0)
Στην ατζέντα τα «παζάρια» με τις ΗΠΑ(2006-07-11 00:00:00.0)
"Σκλήρυνε" το Νοέμβρη, "μαλάκωσε" στο δωδεκάμηνο(1997-12-03 00:00:00.0)
Αναταραχή στο νομισματικό "μέτωπο"(1995-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ