Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στο... «περίμενε και αν» και οι αγρότες της Κρήτης για τις αποζημιώσεις

«Αλλα λόγια...» ήταν και αυτήν τη φορά η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, χτες από το βήμα της Βουλής, όσον αφορά το τι θα κάνει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει αποζημιώσεις σε αγρότες που είδαν το μόχθο τους να καταστρέφεται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο λόγος ήταν αυτήν τη φορά για τους αγρότες σε Ιεράπετρα, Βιάννο και Τυμπάκι, για τους οποίους κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αναδεικνύοντας την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν στις 25 και 26 Γενάρη λόγω σφοδρότατων ανέμων έως και 12 μποφόρ. Το αποτέλεσμα ήταν να μη μείνει τίποτα όρθιο από φυτική παραγωγή, από θερμοκήπια και μάλιστα στη φάση της παραγωγικής περιόδου.

Ο Μ. Συντυχάκης απαίτησε να κηρυχθούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει «κινητοποίηση κρατικής μηχανής, να διαθέσει ο ΕΛΓΑ προσωπικό, γεωπόνους, να βγουν στα χωράφια να εκτιμήσουν, να διαθέσει το κράτος κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων, κατά παρέκκλιση χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών». Απαίτησε ακόμα «να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις» και να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις πρώτες ανάγκες σε συνδυασμό με άλλα ανακουφιστικά μέτρα.

Ο υπουργός αναμάσησε ως συνήθως τα γνωστά για «τα δημοσιονομικά της χώρας», που δεν επιτρέπουν και πολλά, ότι ναι μεν έχει ξεκινήσει έγκαιρα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών, όμως «αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να δούμε μετά τις αναγγελίες και την πρώτη εκτίμηση το κατά πόσον έχουμε ασφαλιστική κάλυψη από πλευράς του ΕΛΓΑ ή δεν έχουμε», ενώ παρέπεμψε και στα ΠΣΕΑ, που σημαίνει πρακτικά... «ζήσε Μάη μου». Οσον αφορά στην κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο υπουργός είπε ότι είναι δουλειά της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.

«Οι αγρότες είναι πραγματικά σε μία απόγνωση και σε έναν οριακό θυμό» σχολίασε ο Μ. Συντυχάκης για την κατάσταση που αντιμετωπίζει συνολικά η μικρομεσαία αγροτιά, «το απέδειξαν με τα μπλόκα, θα το αποδείξουν και στη συνέχεια», δεν θα κάτσουν να βλέπουν την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ να τους στερεί το βιος και τους κόπους τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ