Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν τη Δευτέρα οι σχολικές καθαρίστριες

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, με επίκεντρο τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο και την ανάγκη να δώσουν τη μάχη για ενιαία Συλλογική Σύμβαση στην καθαριότητα.

Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από όλη τη χώρα, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία, καλούν σε προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, και στη συνέχεια σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει τους άθλιους όρους που αντιμετωπίζουν: Οι συμβάσεις έργου με δεκάμηνη διάρκεια αποτελούν το κυρίαρχο καθεστώς. Οι μισθοί βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από τα 400 ευρώ, η εντατικοποίηση τσακίζει τις εργαζόμενες. «Η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα είναι αυτή που η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει! Τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, η λύση βρίσκεται στην άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με 8ωρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με νέες προσλήψεις», τονίζει.

Παράλληλα, επισημαίνει πως όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα «βράζουν στο ίδιο καζάνι όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία», ανεξάρτητα από το χώρο στον οποίο δουλεύουν, ενώ «αγκάθι» για τον κλάδο αποτελούν η πολυδιάσπαση, «ο κατακερματισμός, με διαφορετικές συμβάσεις και μισθούς στον ίδιο ή αντίστοιχο φορέα, οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, οι εργολαβίες». Στο έδαφος αυτό, η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα να ξεπεραστούν «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα» και να συζητηθεί πλατιά στους χώρους δουλειάς η πρόταση για ενιαία Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο.

Εκλογές στο Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά

Σε αρχαιρεσίες βρίσκεται το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν, μετά από παράταση που έχει δοθεί στη διαδικασία, το Σάββατο 10/2, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 6ος όροφος).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ