Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Σε θέση μάχης απέναντι στη νέα επίθεση στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας

Από την κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ και του ΣΕΜΙΣΕΑ στις 12 Γενάρη στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
Από την κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ και του ΣΕΜΙΣΕΑ στις 12 Γενάρη στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
Την προωθούμενη νέα περικοπή των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας μέσω του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΕΑΝ).

Αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της περιβόητης «λειτουργικότητας» που νομοθετήθηκε ως κριτήριο για τις συντάξεις και τα επιδόματα, η οποία θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για τη νέα επίθεση στους αναπήρους και τους χρονίως πάσχοντες, η ΣΕΑΑΝ καλεί σε οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης, με άμεσα μέτρα προετοιμασίας σε κάθε χώρο, στα ειδικά σχολεία, στα ιδρύματα, στα ΚΕΠΑ, στον ΕΟΠΥΥ, στους χώρους δουλειάς.

Η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά μας κλιμακώνεται

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ υπογραμμίζει:

«Η επίθεση στα δικαιώματά μας, στις οικογένειές μας, στη ζωή μας κλιμακώνεται.

Η κυβέρνηση της πρώτη φορά "αριστερά", πιστή στην αποστολή της να κάνει την πιο βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ και των δανειστών, με το πολυνομοσχέδιο, φρόντισε να βάλει στον Προκρούστη - εκτός από το δικαίωμα στην απεργία και τα σπίτια του λαού - τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.

Για να μην πάρει κανείς χαμπάρι έστησε μια μηχανή περικοπών με τα πιο βρώμικα κοινοβουλευτικά τερτίπια. Με το άρθρο 215 του πολυνομοσχεδίου, προβλέπεται ότι τα πάντα σε σχέση με τα επιδόματα των ΑμεΑ, θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, όπως ο "εκσυγχρονισμός" των ΚΕΠΑ (καλύτερα "σφαγεία"!), η αλλαγή του τρόπου απονομής των επιδομάτων με τη μεταφορά τους στον ΟΓΑ και η ένταξη της "δυνατότητας του ανάπηρου να αντιμετωπίζει τα καθημερινά του προβλήματα" ως κριτήριο για την απονομή επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας..!

Η γνωστή, δηλαδή, "λειτουργικότητα", που τόσα χρόνια επιχείρησαν να περάσουν, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2000 και μετά, ανεξαρτήτως σύνθεσης. Επιλογή που πάγωσε λόγω των αντιδράσεων του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, ενώ οι άλλοι τηρούσαν σιγή ασυρμάτου.

Γι' αυτούς, "λειτουργικότητα" του αναπήρου είναι το αν έχει οικογένεια να τον στηρίζει, τι εισόδημα και τι περιουσιακά στοιχεία διαθέτει, αν έχει και τι έχει η μάνα του, ο αδερφός του, ο παππούς του και γιατί όχι και ο μπατζανάκης του. Αν έχει κοινωνική δράση, αν συμμετέχει στα κοινά, το μορφωτικό του επίπεδο κ.λπ. Δηλαδή, δεν χρειάζεσαι επίδομα ή σύνταξη αναπηρίας. Λες και ως ανάπηρος δεν έχεις πρόσθετες ανάγκες που πρέπει το κράτος να στις καλύπτει, λες και αν είσαι εργαζόμενος και σακατευτείς στη δουλειά δεν είναι υποχρεωμένοι οι εργοδότες και το κράτος να σε εξασφαλίσουν με σύνταξη, επειδή ο αδελφός σου έχει ένα εισόδημα ή ο παππούς σου σου άφησε ένα αμπέλι. Λένε ακόμα, αν ο άλλος είναι ικανός προς εργασία γιατί να παίρνει επίδομα ή σύνταξη; Γιατί καταρχήν πρέπει να ζήσει, και να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία. Αλλά στη ζούγκλα της αγοράς τους, η Εκπαίδευση και η εξασφάλιση μόνιμης, σταθερής και ασφαλούς δουλειάς χωράνε;».

Με τη στήριξη όλων των δυνάμεων του κεφαλαίου...

«Η κυβέρνηση υλοποιεί ουσιαστικά και σε αυτόν τον τομέα τη στρατηγική της ΕΕ», τονίζει η ΣΕΑΑΝ, επισημαίνοντας μάλιστα την αντιλαϊκή σύγκλιση όλων των κομμάτων του κεφαλαίου και σε αυτό το ζήτημα.

«Το έγκλημα», αναφέρει, «είναι καλά δουλεμένο και καλά στηριγμένο από όλους τους μηχανισμούς του συστήματος και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, σε όλη τους τη διαδρομή, ανεξαρτήτως αν ήταν στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Η λαλίστατη κατά τ' άλλα ΝΔ - και αυτή της πολλής "ευαισθησίας" - κουβέντα δεν βρήκε να πει για το άρθρο 215, αφού δικιά τους πολιτική υλοποιεί. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση ούτε μία ανακοίνωση δεν έβγαλε όταν επιχείρησε να το περάσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την έκθεση του ΟΟΣΑ το Σεπτέμβρη του 2013».

«Εκεί που τα πράγματα ξεπέρασαν κάθε όριο ξεφτίλας», επισημαίνει, «ήταν με τις ηγεσίες της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ και των άλλων συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που έδωσαν ακόμα μια φορά στήριξη στη βάρβαρη αντιλαϊκή, αντιαναπηρική πολιτική και αυτής της κυβέρνησης. Ηγεσίες που έχουν χτίσει στεγανά για να μην ενοχλούνται από τις αγωνίες και τα βάσανα της βάσης των αναπήρων (...) Ηγεσίες καλά μπουκωμένες από τα πολλά ευρώ των επιχορηγήσεων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που τους δίνονται ακριβώς για να προπαγανδίζουν τη στρατηγική της ΕΕ».

Οργάνωση αγωνιστικής απάντησης χωρίς καμιά αναμονή

Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, σε οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα επίθεση, χωρίς καμιά αναμονή:

«Καμία πίστη στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Το σφαγείο είναι καλά στημένο και καλά μελετημένο. Καμία ανοχή στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Καμία εμπιστοσύνη στα "αν" και "εφόσον" γίνουν περικοπές τότε θα αντιδράσουν. Το ήξεραν το σχέδιο. Είχαμε πάρει μια πρώτη γεύση από τη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Η εκ των υστέρων αντίδραση θα είναι για τα μάτια του κόσμου. Παίρνουμε στα δικά μας χέρια την υπόθεση των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας. Δεν διαλέγουμε δήμιο ούτε και σχοινί.

Με πίστη στη δύναμη του οργανωμένου, μαζικού και καλά προσανατολισμένου αγώνα πυκνώνουμε τις γραμμές της ΣΕΑΑΝ, δυναμώνουμε τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Συγκροτούμε Επιτροπές Αγώνα παντού, οργανώνουμε συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις σε όποια πρωτοβάθμια λειτουργούν. Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη αναμέτρηση.

Αυτό που λέει η κυβέρνηση με το άρθρο 215 του νόμου ότι θα λειτουργήσει πιλοτικά για τους νέους ανάπηρους αιτούντες επίδομα από το Φλεβάρη μέχρι τον Ιούνη του 2018 θα γενικευτεί για όλους και σε όλη την Ελλάδα όπως ρητά είχαν δεσμευτεί με το τέταρτο μνημόνιο ή τη δεύτερη "αξιολόγηση".

Ο αγώνας μας για να έχει μέλλον, αποτέλεσμα, προοπτική, πρέπει να συνδεθεί με τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τους ανθρώπους της βιοπάλης, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας γιατί μπορούμε να τους σταματήσουμε, να αποσπάσουμε και κάποιες κατακτήσεις, αλλά πάνω απ' όλα να κατακτήσουμε μια κοινωνία που θα εξασφαλίζει ότι οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τέτοιο επίπεδο παραγόμενου πλούτου, θα είναι στην υπηρεσία της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Και να μην πετιούνται τα ΑμεΑ στον Καιάδα της κερδοφορίας, για να μη γυρίσουν οι εργαζόμενοι στο μεσαίωνα.

Ολες οι δυνάμεις της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων σε θέση μάχης. Αποκαλύπτουμε τα βρώμικα, εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, Παγκόσμιας Τράπεζας, μεγαλοεπιχειρηματιών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Στα ειδικά σχολεία, στα ιδρύματα, στα ΚΕΠΑ, στα ΕΟΠΥΥ, στους χώρους δουλειάς ετοιμαζόμαστε για μεγάλη αναμέτρηση.

Τους λέμε καθαρά ότι ο οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων, των αναπήρων, του λαού μας μπορεί να τσακίσει το χέρι που σηκώνεται ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, στο σπίτι του βιοπαλαιστή, στα επιδόματα και τα φάρμακα του αναπήρου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org