Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επικίνδυνες μπίζνες με την κάνναβη

Το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια και χορήγηση της λεγόμενης φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, με το οποίο, με όχημα τη «φαρμακευτική» τάχα χρήση της, επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίησή της, παρουσίασαν χτες τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας - Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε και στη Βουλή. Αναφέρθηκε δε ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αδειοδότηση.

Οπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, το φυτό της κάνναβης εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την αντίφαση της μη νόμιμης χρήσης του, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και να επεξεργαστεί με νόμιμο τρόπο στην Ελλάδα. «Οι λόγοι είναι ότι η επιστημονική βιβλιογραφία τεκμηριώνει τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων. Επίσης, πρέπει να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών και επιπλέον θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία», υποστήριξε. Πρόσθεσε δε ότι παραμένει η κάνναβη στον πίνακα Β, υποκείμενη σε καθεστώς μη νόμιμης παρουσίας. Η διάθεση των σκευασμάτων θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, με ιατρική συνταγή υπ' ευθύνη του γιατρού, με δίγραμμη συνταγή και στη συνέχεια θα ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ το υπουργείο Υγείας μελετά και την κατάρτιση μητρώου ασθενών που θα λαμβάνουν νόμιμα φαρμακευτική κάνναβη. Ανέφερε ακόμη ότι ανοίγεται πεδίο ...αναπτυξιακών προοπτικών και οι σχετικές μονάδες θα είναι παραγωγής και μεταποίησης. Πρόσθεσε πως ανάμεσα στα θετικά και στα αρνητικά της κάνναβης το ισοζύγιο είναι υπέρ της, κάνοντας λόγο για ιατρικοποίηση της προσέγγισης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στην παραγωγική διαδικασία, είπε ότι οι άδειες θα δοθούν αυστηρά για καθετοποιημένες μονάδες, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων, για παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση του τελικού προϊόντος αποκλειστικά για ιατρική χρήση. Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως το μίνιμουμ μιας καλλιέργειας θα είναι τέσσερα στρέμματα. Ο χώρος της μονάδας καλλιέργειας και μεταποίησης θα πρέπει να περιλαμβάνει υποστηρικτικούς χώρους που θα εγγυώνται την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και τη διενέργεια επιτόπου ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές. Να σημειωθεί ότι προβλέπεται και τακτικός επανέλεγχος δικαιολογητικών, ώστε σε περίπτωση παραβάσεων να αφαιρείται η άδεια.

Πρόσθεσε πως η διαδικασία αυτή χρειάζεται κεφάλαια και επενδυτική τεχνολογία, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και έχουν επισκεφτεί το υπουργείο εκπρόσωποι εταιρειών, υποστηρίζοντας πως στην προσπάθεια αυτή θα συμμετάσχουν και αγρότες με συνεργατικά σχήματα (αν και σε άλλο σημείο της συνέντευξης έκανε λόγο για ίδια κεφάλαια των επενδυτών, που αποδείχνει την «εισβολή» εταιρειών που αναμένεται). Συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν οι αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα, θα πρέπει να το κάνουν με δικά τους κεφάλαια», αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για άντληση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ). Εχουν γίνει και συναντήσεις με επενδυτές από τη Ρωσία, ενώ με βάση τις σχετικές συζητήσεις που γίνονται θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Κατά τον υπουργό, οδηγός σε αυτήν τη διαδικασία είναι οι ΗΠΑ. Είπε ότι σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Μπρίκφιλντ», έως το 2021 η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης θα αυξηθεί κατά 60%. Υποστήριξε ότι για έναν αγρότη το κόστος θα είναι χαμηλό λόγω της γεωθερμίας που βοηθά στην καλλιέργειά της, αλλά το θέμα αυτό θα λυθεί με συνεργατικά σχήματα. Ομως, δεν μπορούσε να πει το ίδιο για το κομμάτι της μεταποίησης λέγοντας ότι «θα δούμε πώς θα πάει η διαδικασία ιδιαίτερα με τους επενδυτές».

Ο Δ. Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, δήλωσε πως το σχετικό «πρόγραμμα» εντάσσεται στην πράσινη ανάπτυξη και ανάμεσα στους στόχους είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ...ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Είπε ότι ήδη οι επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί κάνουν λόγο για εκατοντάδες θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επενδυτικά σχέδια για κλειστές βιοτεχνολογικές μονάδες». «Εχουμε δει αρκετούς επενδυτές», είπε ο υπουργός, «δύο από τη Γερμανία και τον Καναδά». Επιχειρηματίας παρουσίασε, κατά τον υπουργό, μπίζνες πλαν για 2.000 νέες θέσεις εργασίας (όχι σε πρώτο χρόνο) με τελικό ποσό επένδυσης τα 750 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org