Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Το «ζήτημα των Τσάμηδων» είναι στο τραπέζι

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, επανέφερε το «ζήτημα των Τσάμηδων», αν και όπως ισχυρίζεται «εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί». Σημείωσε πάντως ότι το ζήτημα υφίσταται «μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας που κάποτε ζούσαν στη χώρα σας και τίποτε ευρύτερο». Και πρόσθεσε πως «ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει με τη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφτούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα διά της δικαστικής οδού, όπως κανονικά μπορεί ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης».

Για να στοιχειοθετήσει τις «κοινές αξίες» ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Ε. Ράμα κατέφυγε και στον αντικομμουνισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι Αλβανοί σίτισαν τους γείτονές τους, προσφέροντας αρωγή, προσφέροντας στήριξη στους εκτοπισμένους του άτυχου Ελληνοϊταλικού Πολέμου, και οι Ελληνες έπραξαν το ίδιο για εμάς, όταν βγαίναμε από την επονείδιστη περίοδο της κομμουνιστικής δικτατορίας».

Κατά τ' άλλα, εκφράζοντας τις επιδιώξεις της αλβανικής αστικής τάξης για ένταξη της χώρας στην ένωση του κεφαλαίου, την ΕΕ (είναι ήδη στο ΝΑΤΟ), δηλώνει, αναφορικά και με τις διεργασίες για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη λυκοσυμμαχία, ότι η «Αλβανία δικαιούται μιας ευθείας σύστασης να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δεν αναμένω τίποτε λιγότερο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρχήν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λίγο αργότερα».

Προσθέτει ότι Αλβανία και Ελλάδα προετοιμάζουν την υπογραφή ενός συμφώνου για τα θαλάσσια σύνορα, εξέλιξη που εντάσσεται στο πλαίσιο των συνολικών ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, για το πέρασμα αγωγών Ενέργειας, αλλά και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Στο διά ταύτα, απαντώντας στην ερώτηση αν είμαστε κοντά στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ότι εξελίσσεται η συζήτηση «με ανοιχτές καρδιές και μυαλά» και ότι «είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κρίκος» στις επικίνδυνες διευθετήσεις(2020-10-21 00:00:00.0)
Στα «σκαριά» ελληνοαλβανικές διευθετήσεις(2019-02-16 00:00:00.0)
«Κινητικότητα» με στόχο την ενταξιακή διαδικασία(2018-03-21 00:00:00.0)
Επαφές ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αλβανίας(2017-11-10 00:00:00.0)
Υφυπουργοί τέσσερις Κοσσοβάροι(2017-10-12 00:00:00.0)
Τα κοιτάσματα στο Ιόνιο αναθερμαίνουν τις σχέσεις(2013-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ