Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «MSC»
Εξαντλητικοί ρυθμοί, μισθοί πείνας και κλίμα τρομοκρατίας

Ανθρωποι του ομίλου «MSC» εμπόδισαν τη Δευτέρα 5/2 συνδικαλιστές, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων, με επικεφαλής τον Θανάση Ευαγγελάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, να εισέλθουν στο τμήμα «Service Center», για να μιλήσουν στους εργαζόμενους και να μοιράσουν ανακοίνωση.

Η προκλητική στάση της εργοδοσίας έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα ότι η «MSC», για να ενισχύσει παραπέρα την τεράστια κερδοφορία της, έχει μετατρέψει το χώρο δουλειάς σε εργασιακό γκέτο όπου κυριαρχεί η τρομοκρατία σε βάρος περίπου 150 εργαζομένων, νέων στην πλειοψηφία τους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα, η εργοδοσία έχει επιβάλει μισθούς πείνας 500 με 600 ευρώ για ατέλειωτες ώρες εργασίας, ακόμα και τα Σάββατα, με εξαντλητικούς ρυθμούς, πίεση για να μην τηρούνται τα διαλείμματα, απουσία έστω και κάποιων στοιχειωδών χώρων για ολιγόλεπτη ανάπαυση και φαγητό. «Ακόμα και οι τουαλέτες δεν επαρκούν για το πλήθος των εργαζομένων», αναφέρει και προσθέτει ότι οι ρυθμοί και οι συνθήκες δουλειάς απειλούν την υγεία των εργαζομένων, καθώς «οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες είναι καθημερινότητα πια». «Στην παραπάνω πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί και το κερασάκι της αξιολόγησης», σημειώνει, καθώς η «MSC» θα αξιολογήσει τους εργαζόμενους «με κριτήρια το πόσο πιστοί, αφοσιωμένοι και προσαρμοστικοί είμαστε για τα συμφέροντά της».

Με άλλα λόγια, τονίζει η Επιτροπή, «η αύξηση της κερδοφορίας της MCS, η ενίσχυση της θέσης στον ανταγωνισμό (2η στην παγκόσμια liner - ναυτιλία, με 14,5% στο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς) προκύπτει από τη δική μας σκληρή δουλειά, τους εντατικούς ρυθμούς, την κατάργηση των ΣΣΕ, την αξιοποίηση των νόμων και των "παράθυρων" που της δίνουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις».

Η Επιτροπή τονίζει ότι αυτή η κατάσταση φέρει την υπογραφή των συνδικαλιστικών δυνάμεων (ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) που πλειοψηφούν στη διοίκηση του κλαδικού σωματείου ΠΑΣΕΝΤ, οι οποίες συνειδητά αρνούνται να παρέμβουν στο τμήμα αυτό.

Καλεί τους εργαζόμενους τώρα να σηκώσουν κεφάλι, να μην συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, οργανώνοντας την πάλη τους σε συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υπογραφή και εφαρμογή ικανοποιητικής κλαδικής ΣΣΕ, κατάργηση των αντεργατικών νόμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ