Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την χώρα ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα

Από τη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Από τη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Μήνυμα συνέχισης του δίκαιου αγώνα τους με όλες τις μορφές, σε πανελλαδικό συντονισμό και σε συμμαχία με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που τους οδηγούν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα, μέχρι την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, έστειλαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσα από το μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Με τα πανό και τις σημαίες τους, Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα από κάθε μεριά της ηπειρωτικής Ελλάδας έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια στην πορεία μέχρι την έκθεση «Agrotica».

Οργανωμένα, με αυτοκίνητα και λεωφορεία, από τις 11.30 το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι αγρότες από τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Εκεί, μαζί τους, πήραν τη θέση τους εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες που καθημερινά δίνουν τη μάχη από τα δικά τους μετερίζια, όλοι συσπειρωμένοι κάτω από το κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου: «Μπλόκο σ' αυτούς που ληστεύουν το μόχθο μας».

Αγωνιστικό χαιρετισμό έστειλαν οι αγρότες από την Ομοσπονδία Κέρκυρας οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν λόγω του «απαγορευτικού» που υπήρχε στον απόπλου των πλοίων.

Μήνυμα αποφασιστικότητας και συνέχισης του αγώνα

Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από όλη την ηπειρωτική χώρα διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη
Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από όλη την ηπειρωτική χώρα διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη
Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Κεντρικός ομιλητής, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε στους δρόμους γιατί τα προβλήματα οξύνονται συνεχώς και μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε. Είμαστε στο δρόμο γιατί πιστεύουμε στη δύναμη του αγώνα και της συλλογικής πάλης». Αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που «καίνε» τη μικρομεσαία αγροτιά, παρουσίασε τις διεκδικήσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να δυναμώσει παραπέρα η οργάνωσή του, με συγκρότηση νέων Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων σε χωριά και ομάδες χωριών.

Μήνυμα αποφασιστικού αγώνα στάλθηκε επίσης και από τους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση.

Ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, τόνισε ότι «ο αγώνας μας θα είναι επίμονος, επίπονος και διαρκής», ενάντια «στις πολιτικές που εφαρμόζουν η κυβέρνηση, η ΕΕ και όσοι τις στηρίζουν και έχουν στόχο να μαζέψουν τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων». Ο Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων - Μαλγάρων, κατήγγειλε ότι «με διάφορα τερτίπια η κυβέρνηση προσπάθησε να βάλει τρικλοποδιά στους αγώνες μας. Δεν θα της περάσει όμως. Είμαστε ενωμένοι και υποχρεωμένοι να μαχόμαστε και να είμαστε στις επάλξεις για τα δίκαια αιτήματά μας». Ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, είπε: «Πολλές φορές στο πέρασμά μας στα χωριά βλέπουμε ανθρώπους απογοητευμένους, που τους έχει τσακίσει αυτή η κατάσταση. Η σημερινή κινητοποίησή μας δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα να την ανατρέψουμε».

Η μαζική πορεία κατέληξε στην έκθεση «Agrotica»
Η μαζική πορεία κατέληξε στην έκθεση «Agrotica»
Η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες, όπως ότι «δεν δέχονται τα παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς, δεν έχουμε άδειες λοχείας, άδειες ασθενείας, δεν έχουμε δικαίωμα να βγαίνουμε νωρίτερα στη σύνταξη με ανήλικα παιδιά». Ο Χρήστος Κάμτσης, πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Ενότητα», αναφέρθηκε στα αγροτοδικεία που συνεχίζονται, αλλά και στην απληρωσιά που βιώνουν από την ΕΒΖ οι τευτλοπαραγωγοί. Ο Βασίλης Βρουλίτης, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στους νέους αγρότες που ξεκληρίζονται από την αγροτική παραγωγή. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τα χωράφια μας, δεν πρέπει να αφήσουμε τα χωριά μας. Μονόδρομος για μας είναι ο αγώνας να είναι ανυποχώρητος». Ο Γιάννης Βάγγος, από το μπλόκο Βοιωτίας, ανέφερε ότι και φέτος «οι βαμβακάδες δουλέψαμε για τους εκκοκκιστές, τα ρύζια δουλέψανε για τα "κανόνια", τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια τα πουλάμε λιγότερο από ό,τι στοιχίζει μια σακούλα. Δουλεύουμε για τις τράπεζες, για την εφορία, τους βιομήχανους».

Εκ μέρους των ταξικών συνδικάτων, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Κώστας Κατσιμένης, από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας και των εργατών! Είναι αγώνας κατά της ίδιας πολιτικής που τσακίζει τη ζωή της εργατικής τάξης», κατά της πολιτικής των μονοπωλίων, της ΕΕ, των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Πορεία μέχρι την έκθεση «Agrotica»

Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε μέχρι την «Agrotica», προπορευόταν ένα τρακτέρ και ένα αγροτικό αυτοκίνητο.

«Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και την ΚΑΠ της ΕΕ», ήταν το σύνθημα στο πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην κεφαλή της πορείας.

Με συνθήματα όπως «Αγρότη πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα», «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», η πορεία μπήκε μέσα στο χώρο της έκθεσης.

Εκεί, ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, σημείωσε ότι «ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος», μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς αν δεν μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, μεγάλο τμήμα της μικρομεσαίας αγροτιάς τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει. Και κατέληξε: «Ξέρουμε την πολιτική της κυβέρνησης, ξέρουμε ότι και με μνημόνια και χωρίς μνημόνια θα υπάρχουν μέτρα σε βάρος μας, μέτρα που εξυπηρετούν την κερδοφορία των βιομηχάνων, των εμπόρων, των μεσιτών. Απλώνουμε χέρι ενότητας σε όλους τους αγρότες, αρκεί να είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Να έχουμε τους ίδιους αντιπάλους, τους βιομηχάνους, τους εμπόρους, τους τραπεζίτες, τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές και την ΕΕ που με την ΚΑΠ μας ξεκληρίζει».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org