Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
«ΝΗΡΕΑΣ» ΕΥΒΟΙΑΣ
Ο αγώνας για τη ΣΣΕ βασικός παράγοντας συσπείρωσης και διεκδίκησης των εργαζομένων

Το Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέα» νομού Εύβοιας από τον Οκτώβρη του 2017 οργάνωσε τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), γιατί αυτή περιλαμβάνει τη διεκδίκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι, στοχεύοντας ταυτόχρονα στη διεκδίκηση αιτημάτων σε κάθε τμήμα ή ειδικότητα.

Το ίδιο το περιεχόμενο του προτεινόμενου σχεδίου ΣΣΕ έχει καταρτιστεί με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών εργασίας σε κάθε τμήμα.

Η ίδια η κατάρτιση του σχεδίου ΣΣΕ δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθώς στον υποκλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών δεν υπήρχε μέχρι τώρα Σύμβαση. Η δυσκολία αυτή ξεπεράστηκε με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στην οποία είναι ενταγμένο το σωματείο, και με καθοριστικό στοιχείο την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους, προκειμένου ο αγώνας για την υπογραφή ΣΣΕ να γίνει δική τους υπόθεση. Το σωματείο απευθύνθηκε σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που, κυρίως λόγω φόβου, δεν είναι μέλη του, για να συνεισφέρουν σε αυτήν την προσπάθεια. Γι' αυτό η συγκεκριμένη διαδικασία βοήθησε στη συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο, στην αύξηση βαθμού οργάνωσης στο σωματείο, με νέες εγγραφές που μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Εγινε καλύτερα κατανοητό στον καθένα το γιατί πρέπει να οργανωθεί στο σωματείο.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να ξεπεραστούν μεγάλες δυσκολίες, όπως η μεγάλη γεωγραφική διασπορά των εργαζομένων, σε πάνω από δέκα χώρους διάσπαρτους σε ολόκληρη την Εύβοια, από το βορειότερο σημείο της, τα Γιάλτρα μέχρι και το Αλιβέρι.

Για να γίνει ουσιαστική συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους, το σωματείο τύπωσε το κείμενο της σύμβασης σε εκατοντάδες αντίτυπα προκειμένου κάθε εργαζόμενος να έχει το δικό του για να το μελετήσει. Πραγματοποίησε συσκέψεις και συνελεύσεις κατά χώρο, περιοχή, ακόμα και μεμονωμένες συζητήσεις. Μοίρασε το κείμενο και σε εργαζόμενους του κλάδου από άλλες επιχειρήσεις. Αυτή η δράση συνέβαλε να πέσει στο κενό η προσπάθεια της εργοδοσίας να πάρει στον έλεγχό της το σωματείο στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του.

Μέσα από τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, το σωματείο απέκτησε έτσι μπούσουλα, προσανατολισμό, αναπτύχθηκαν καλύτερα οι διεκδικήσεις στα τμήματα και τις μονάδες.

Το σχέδιο ΣΣΕ συνέβαλε στο συντονισμό της δράσης με τα άλλα επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου, που δραστηριοποιούνται σε άλλους νομούς της χώρας. Ο συντονισμός αυτός βοήθησε σημαντικά και στη βελτίωση του περιεχομένου της σύμβασης. Εκδηλώθηκε με την πρωτοβουλία κατάθεσης του σχεδίου της ΣΣΕ στην εργοδοσία και την πραγματοποίηση συνάντησης εκπροσώπων των 4 επιχειρησιακών σωματείων με την εταιρεία.

Η πρώτη αντίδραση της εργοδοσίας ήταν πως αφού η εταιρεία αναζητεί επενδυτή (βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η πώληση σε άλλους ιδιοκτήτες), δεν μπορεί να υπογράψει σύμβαση, με το σκεπτικό «ποιος τρελός θα επενδύσει σε μια επιχείρηση όπου υπάρχει ΣΣΕ;»... Και σε κάθε περίπτωση, έλεγαν, αν είναι να υπογραφεί σύμβαση, δεν μπορεί να είναι με τόσα πολλά, αλλά με «λίγο πάνω από τα 586, γιατί είμαστε και καλοί εργοδότες». Ετσι αποκαλύπτεται και ποιος είναι ο χαρακτήρας των επενδύσεων και της ανάπτυξης που μας υπόσχονται οι εκμεταλλευτές της δουλειάς και του ιδρώτα μας και οι κυβερνήσεις τους.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αναδείχθηκαν διαθέσεις, έγινε καλύτερα κατανοητή η ανάγκη συμμετοχής στις γενικές απεργίες, αφού συνδέθηκε η πάλη για τα ζητήματα του χώρου δουλειάς με την πάλη ενάντια στη συνολικότερη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη.

Ετσι αυξήθηκε και η συμμετοχή στις τελευταίες γενικές απεργίες και κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστική η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις απεργιακές φρουρές, όπως και το γεγονός ότι σε κάποια τμήματα, που απαιτούν προσωπικό ασφαλείας, όλοι ζητούσαν να μην περιλαμβάνονται σε αυτό. Η αντίδραση της εργοδοσίας στην απεργία της 14ης Δεκέμβρη ήταν να καλέσει την αστυνομία για να αντιμετωπίσει την απεργιακή φρουρά σε ένα τμήμα, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, προσπάθεια που έπεσε στο κενό, καθώς πείσμωσε πιο πολύ τους εργαζόμενους.

Η προσπάθεια αυτή του επιχειρησιακού σωματείου μπορεί να γίνει βάση για διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, να συμβάλει στην οργάνωση των εργαζομένων συνολικά στον κλάδο, που μέχρι τώρα ήταν πολύ χαμηλή. Φυσικά, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά μας και πολλές αδυναμίες ακόμα για να αναμετρηθούμε, όπως η απειρία, οι ελιγμοί της εργοδοσίας και οι συνεχείς προσπάθειες να διασπά τους εργαζόμενους, όμως η πείρα που έχει αποκτηθεί είναι σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης, για την επιτυχία του αγώνα που έχει ξεκινήσει.

Σπύρος ΛΟΞΟΣ

Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Νηρέα» Ν. Εύβοιας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ