Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απάντηση στην πολυδιάσπαση ο αγώνας για κλαδική Σύμβαση στην καθαριότητα

Ανακοίνωση για την πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων στις 12 του Φλεβάρη

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία με επίκεντρο τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο και την ανάγκη να δώσουν σαν μια γροθιά τη μάχη για ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην καθαριότητα.

Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από όλη τη χώρα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Ομόνοια, και στη συνέχεια σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει τους άθλιους όρους που αντιμετωπίζουν: Οι συμβάσεις έργου αποτελούν το κυρίαρχο καθεστώς εδώ και χρόνια. Η διάρκειά τους είναι δεκάμηνη, καθώς αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με την κάθε σχολική χρονιά, αφήνοντας στο μεσοδιάστημα τους εργαζόμενους «στον αέρα», χωρίς να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν στη θέση εργασίας τους. Οι μισθοί βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από τα 400 ευρώ, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων, όπως οι αίθουσες εργαστηρίων, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία καθηγητών και οι τουαλέτες. Την ίδια ώρα, η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο».

«Η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα είναι αυτή που η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει! Τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, η λύση βρίσκεται στην άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με 8ωρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με νέες προσλήψεις», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Να ξεπεραστούν οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα «βράζουν στο ίδιο καζάνι όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία», ανεξάρτητα από το χώρο στον οποίο δουλεύουν. Παρά τις «λαμπερές υποσχέσεις» της κυβέρνησης για «ομαλότητα στο εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών ή για τον δήθεν εξοστρακισμό των εργολαβικών - δουλεμπορικών συνεργείων», οι εργαζόμενες στην καθαριότητα αντιμετωπίζουν καθημερινά την απληρωσιά, την ανασφάλεια, την ανεργία, την κακοπληρωμένη εργασία.

Την ίδια στιγμή, «αγκάθι» για τον κλάδο αποτελεί η πολυδιάσπαση, «ο κατακερματισμός με διαφορετικές συμβάσεις και μισθούς στον ίδιο ή αντίστοιχο φορέα, οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, οι εργολαβίες», επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Η παραπάνω κατάσταση, όπως τονίζει, «δεν θα αλλάζει όσο οι εργαζόμενοι παρακολουθούν το παιχνίδι ως θεατές, όσο μένουν αμέτοχοι πίσω από κυβερνητικές ή άλλες υποσχέσεις, όσο συντάσσονται πίσω από συνδικαλιστικές ηγεσίες και παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ σε ΟΙΥΕ), που ενισχύουν τον συντεχνιασμό, που παζαρεύουν για το ελάχιστο, που προσπαθούν να βρουν νίκες σε δικαστικές αίθουσες και νομικές προσφυγές».

Στο έδαφος αυτό, η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει το εξής κάλεσμα: «Είναι ανάγκη να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η ψεύτικη κατηγοριοποίησή τους σε σχολικές καθαρίστριες, καθαρίστριες εργολάβων, καθαρίστριες σε νοσοκομεία, σε παιδικούς σταθμούς, σε υπηρεσίες. Είναι αντιλήψεις που διασπούν, που υψώνουν τείχη ανάμεσα στους εργαζόμενους, δεν βοηθούν στην ενότητα στον κλάδο, στις διεκδικήσεις, στην άσκηση πίεσης στην εργοδοσία.

Αλλωστε η ίδια η εμπειρία φανερώνει πλέον τα αδιέξοδα τέτοιων αντιλήψεων και αγώνων. Αυτή η κατάσταση βολεύει τα αφεντικά αλλά όχι εμάς. Τα προβλήματα που λύνονται προς στιγμή σε έναν εργασιακό χώρο, δημιουργούνται την επόμενη ώρα σε έναν άλλον. Πόσοι συνάδελφοι πέρασαν από την εργασία στην ανεργία με έναν νόμο ή μια εγκύκλιο και ανάποδα;

Σήμερα που κάποιος έχει εργασία αύριο θα τη χάσει ή θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως αντιπάλους τους συναδέλφους που δήθεν του παίρνουν τη δουλειά. Τα παραδείγματα δεκάδες, σε νοσοκομεία, σε οργανισμούς, σε εργασιακούς χώρους. Το παζάρι που γίνεται γύρω από διαγωνισμούς, οι μειοδοσίες εταιρειών αλλά και η σταθερή κυβερνητική πρόταση για "μείωση των δαπανών" για εμάς σημαίνει, παγίωση των άθλιων μισθών, επέκταση της ευελιξίας».

Αγώνας για ενιαία κλαδική Σύμβαση με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων

Οπως υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία, «είναι ανάγκη σήμερα να συζητηθεί πλατιά στους χώρους δουλειάς, η πρόταση για ενιαία Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να σπάσει το απόστημα του διαχωρισμού που εξυπηρετεί το κράτος, τις εργολαβίες. Να συνταχθούν οι εργαζόμενοι πίσω από ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που θα το καλύπτει μια ενιαία κλαδική σύμβαση με βάση τις σημερινές ανάγκες.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία στην καθαριότητα να οργανώσουν το επόμενο βήμα τους, αμέσως μετά την απεργία. Να οργανωθεί μέτωπο για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση και εργολάβους, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ