Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ικανοποιώντας τις εργοδοτικές επιδιώξεις διέταξε τη διαγραφή του Σωματείου της «ΣΕΛΕΚΤΑ»

Με πρόσχημα την εποχικότητα της εργασίας που επιβάλλει στους εργαζόμενους και στα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου η εργοδοσία!

Από παλιότερη στάση εργασίας εργαζομένων στη «Selecta»
Από παλιότερη στάση εργασίας εργαζομένων στη «Selecta»
Ενα ακόμα σημαντικό χτύπημα στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση ήρθε να προσθέσει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας ενάντια στο Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ», σε πλήρη συντονισμό με την ενιαία επίθεση που εξαπολύουν μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση και αστικό κράτος ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων στη συλλογική οργάνωση και δράση.

Συγκεκριμένα, ικανοποιώντας τις επιδιώξεις της ανθοκομικής εταιρείας «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ» να χτυπήσει την οργάνωση και των αγώνα των εργαζομένων, δεκάδες από τους οποίους απασχολεί ως εποχικούς και τους εκμεταλλεύεται με τη «σύγχρονη» μέθοδο του εργόσημου, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαγραφή του Σωματείου Εργαζομένων από τα βιβλία του Πρωτοδικείου Καβάλας, με πρόσχημα ακριβώς... την εποχικότητα της εργασίας που έχει επιβάλλει στους εργαζόμενους και στα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου η εργοδοσία!

Απόφαση στα μέτρα της εργοδοσίας

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με τη συμβολή του ταξικού κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σήκωσαν το προηγούμενο διάστημα φωνή αντίστασης, διεκδικώντας να δουλεύουν με σταθερή σχέση εργασίας και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με βάση την οποία θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται.

Ο αγώνας αυτός αρχικά οδήγησε στο στήσιμο Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού συνδικάτου και στη συνέχεια στη δημιουργία επιχειρησιακού Σωματείου.

Η εργοδοσία έκανε από τότε τα πάντα για να φιμώσει τους εργαζόμενους και το Σωματείο τους. Η προσφυγή ενάντια στο Σωματείο έγινε από δύο εργαζόμενες της επιχείρησης, μετά από πιέσεις της εργοδοσίας. Ως αιτιολογία χρησιμοποιείται ότι 6 από τα 24 μέλη που υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη του Σωματείου δεν εργάζονταν στην επιχείρηση την ημερομηνία που έγινε η εγγραφή του Σωματείου στο σχετικό βιβλίο του Πρωτοδικείου.

Το δικαστήριο, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, «ξεψαχνίζοντας» εξονυχιστικά έναν - έναν τους εργαζόμενους που υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη, εξετάζοντας αν συνέχισαν να δουλεύουν εκείνη την ημερομηνία ή την ημερομηνία που έγινε η εγγραφή στο Πρωτοδικείο, αν παραβρίσκονταν στη συνέλευση που υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη ή αν υπέγραψαν άλλη στιγμή κ.ο.κ., αποφάσισε να κάνει δεκτή την προσφυγή και να ακυρώσει τη διαταγή του Ειρηνοδικείου Καβάλας (13/10/2017), με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου, για έγκριση του καταστατικού και αναγνώρισή του. Ετσι, με την απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο στις 26/1/2018, διατάσσεται η διαγραφή του Σωματείου «από τα οικεία βιβλία του Πρωτοδικείου Καβάλας».

Είναι προφανές ότι για το αστικό Δικαστήριο που έψαξε «ποιοι συνέχιζαν να εργάζονται στην εταιρεία», δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός ότι η εργοδοσία, χρησιμοποιώντας το καθεστώς του «εργόσημου», αντί να απασχολεί μόνιμα ένα προσωπικό 50 - 60 εργαζομένων με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» εργαζομένων που τους εκμεταλλεύεται, δίνοντάς τους λίγα και μικρότερα μεροκάματα το μήνα και αυτά όχι σταθερά... Δεν έχει καμία σημασία για το δικαστήριο η εργοδοτική τρομοκρατία ή το αν η εργοδοσία, με το που έμαθε για τη δημιουργία του Σωματείου, έκοψε τα μεροκάματα στους εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στη συγκρότησή του...

Μάλιστα, το δικαστήριο προχωρά παραπέρα, κάνοντας και υποδείξεις στους εργαζόμενους για το πώς και πού θα έπρεπε να οργανωθούν! Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «το εποχικό προσωπικό θέλησε παράλληλα με έτερη υπό σύσταση πρωτοβάθμια επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση να συστήσει και αυτό πρωτοβάθμια επιχειρησιακή και όχι κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση, αν και το κλαδικό σωματείο θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντά τους»...

Να σημειωθεί ότι η «έτερη υπό σύσταση» συνδικαλιστική οργάνωση που αναφέρεται, αφορά στην επιχείρηση της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού να στήσουν ένα απόλυτα ελεγχόμενο εργοδοτικό σωματείο, στο οποίο οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη.

Ο ρόλος του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Σε αυτήν την επίθεση της εργοδοσίας ενάντια στους εργαζόμενους και το πρωτοβάθμιο επιχειρησιακό του σωματείο, κομβικό ρόλο έπαιξαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας έπαιρνε ανοιχτά θέση υπέρ της εργοδοσίας, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία της ενάντια στους εργαζόμενους, φτάνοντας στο σημείο να μην αναγνωρίζει το σωματείο τους και το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται και να διεκδικούν.

Μόλις πριν λίγες μέρες, εξάλλου, επιχειρώντας να βάλει εμπόδια στη δράση του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, η εργοδοτική πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου αρχικά προσπάθησε μέσα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια μέσα από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, να περάσει τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου να παραχωρηθεί η εξουσία στην πλειοψηφία της διοίκησης να παίρνει πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε αλλά μέλη της διοίκησης που αρνούνται να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Από κοντά και το ΣΕΠΕ που σφυρά αδιάφορο στις καταγγελίες για βλαπτικές μεταβολές (απομάκρυνση από τις αρμοδιότητές τους, αλλαγές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης με περικοπές μεροκάματων) και για απολύσεις των εργαζομένων που σηκώνουν κεφάλι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
48ωρη απεργία αν η εργοδοσία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της(2021-11-23 00:00:00.0)
Απήργησαν χτες για ΣΣΕ και για κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας(2021-11-19 00:00:00.0)
Ξεσκεπάζουν τις «αρχαιρεσίες» - παρωδία του «σωματείου» - μηχανισμού στην ISS(2019-07-23 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκε η συνδικαλιστική δίωξη της απολυμένης εργαζόμενης(2018-05-10 00:00:00.0)
Απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα(2011-12-08 00:00:00.0)
Απέλυσε πέντε ιδρυτικά μέλη του σωματείου(2001-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ