Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Στο προσκήνιο οι αντιπαραθέσεις ΕΕ - ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις ΕΕ - ΗΠΑ και στο θέμα του Παλαιστινιακού, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των αμερικανικών γεωπολιτικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποίησε χτες τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν μόνες τους την έναρξη διπλωματικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για το Παλαιστινιακό, εκτιμώντας ότι εάν το επιχειρήσουν, θα αποτύχουν. «Οποιοδήποτε πλαίσιο για την έναρξη (ισραηλινο-παλαιστινιακών) διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι πολυμερές και να συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές, όλους τους εταίρους και αυτό είναι απαραίτητο για τη διαδικασία. Μία διαδικασία δίχως τη μία ή την άλλη πλευρά πολύ απλά δεν θα έχει αποτέλεσμα και δεν θα είναι ρεαλιστική» επισήμανε η Μογκερίνι, καταλήγοντας με νόημα: «Τίποτε δίχως τις ΗΠΑ αλλά και τίποτε μόνο με τις ΗΠΑ». Η διαφορετική αυτή προσέγγιση πηγάζει από την επιδίωξη της ΕΕ να υπερασπιστεί τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που αναδιαμορφώνεται και δεν έχει σχέση με τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού.

Η Μογκερίνι απηύθυνε την παραπάνω προειδοποίηση μετά την πραγματοποίηση στις Βρυξέλλες έκτακτης συνεδρίασης της διεθνούς επιτροπής συντονισμού για την προώθηση αναπτυξιακής βοήθειας προς τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Στη σύσκεψη αυτή εκτός από την Μογκερίνι συμμετείχαν Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι υπουργοί, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα και κατώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προεδρεύουσα της συνεδρίασης της διεθνούς επιτροπής ήταν η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ινε Μαρί Ερικσε, που τόνισε ότι αποφασίστηκε να προωθηθούν διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την επανέναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών για την επίλυση του τελικού στάτους κβο των Παλαιστινιακών εδαφών, των συνόρων, θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια του Ισραήλ, τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων προσφύγων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Στο τέλος της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων ένα αναπτυξιακό πακέτο βοήθειας ύψους 42,5 εκατ. ευρώ προς την Παλαιστινιακή Αρχή, εκ των οποίων τα 14,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν πολιτικές ανάπτυξης του παλαιστινιακού χαρακτήρα της πόλης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τα 27,6 εκατομμύρια αφορούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, ενίσχυσης της ντόπιας αστικής τάξης με τη χρηματοδότηση διάφορων επιχειρηματικών σχεδίων και αναπτυξιακά κονδύλια για την αξιοποίηση υδάτινων πόρων και την παραγωγή Ενέργειας.

Αποφασίστηκε επίσης οι επόμενες συνεδριάσεις της ειδικής επιτροπής για την προώθηση αναπτυξιακής βοήθειας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη να πραγματοποιηθούν στα τέλη Μάρτη στις Βρυξέλλες και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη.

Στη Σλοβενία, όπου γίνονταν προσπάθειες για την αναγνώριση της Παλαιστίνης, ανακοινώθηκε πως η τελική απόφαση θα καθυστερήσει. Αφορμή φαίνεται πως έδωσαν οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν προς τη σλοβενική κυβέρνηση από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Επιπλέον, χτες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη της Ελβετίας ανακοίνωσε έκθεση 16 σελίδων, στην οποία αναφέρονται αλλά δεν κατονομάζονται ρητώς (έπειτα από έντονες ισραηλινές αντιδράσεις) 206 μεγάλες αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες που κάνουν παρανόμως μπίζνες με εβραϊκούς εποικισμούς που δραστηριοποιούνται σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Αυτή η πρακτική είναι κατά το διεθνές δίκαιο παράνομη, γιατί αφορά κατεχόμενα εδάφη...

Αναβλήθηκε για τις 6 Φλεβάρη η δίκη της Ταμίμι

Νωρίτερα, ισραηλινό στρατοδικείο στο Οφερ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ανακοίνωσε ότι ανέβαλε για τις 6 Φλεβάρη την (αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη Τρίτη) δίκη της 16χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι και της μητέρας της, Ναριμάν Ταμίμι, που είχαν συλληφθεί τα ξημερώματα της 19ης Δεκέμβρη από Ισραηλινούς στρατιώτες. Αφορμή έδωσε το γεγονός ότι η έφηβη αγωνίστρια διαπληκτίστηκε με Ισραηλινό στρατιώτη λίγο μετά το σοβαρό τραυματισμό 14χρονου ξαδέλφου της στο κεφάλι από ισραηλινά πυρά.

Μέχρι τώρα, η άδικη κράτηση της Ταμίμι από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο, έχει παραταθεί τέσσερις φορές. Το νεαρό κορίτσι και η μητέρα της βαρύνονται με πάνω από 10 κατηγορίες, που επισύρουν συνολικά κάθειρξη ακόμη και 10 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ