Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς και την ΕΒΖ

Τα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αναδεικνύουν, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Ρωτούν τους υπουργούς, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση εξόφληση της περσινής σοδειάς που έχουν παραδώσει οι τευτλοπαραγωγοί, αλλά και συνολικότερα για τον επανασχεδιασμό για την επιβίωση και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της ΕΒΖ, που θα ικανοποιούν πλήρως τις εγχώριες ανάγκες.

Θυμίζουμε ότι η ΕΒΖ χρωστάει στους τευτλοπαραγωγούς 10,2 εκατ. ευρώ για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν το 2017, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αποτρέπονται ουσιαστικά από το να καλλιεργήσουν ξανά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν: «Η παραγωγή ζάχαρης είναι μία από τις πιο παραγωγικές διαδικασίες. Συνδέει τον πρωτογενή τομέα (με 3.000 περίπου τευτλοκαλλιεργητές σήμερα) με τη μεταποίηση, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), με 230 εργαζόμενους μόνιμης απασχόλησης και 400 εποχιακούς. Παράλληλα δραστηριοποιούνται και άλλοι κλάδοι, ενώ η ζάχαρη χρησιμοποιείται σε κάθε σπίτι.

Ωστόσο, αντί να αναπτυχθεί αυτή η παραγωγική διαδικασία, με εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), πάει από το κακό στο χειρότερο, αφού όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούσαν τους Κανονισμούς της ΕΕ επιβάλλοντας ποσοστώσεις, δραστική μείωση της παραγωγής και κλείσιμο των εργοστασίων με στόχο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ως αντιπολίτευση είχε πολλές φορές επικρίνει την πορεία απαξίωσης της ΕΒΖ, ως κυβέρνηση σήμερα όχι μόνο δεν βοήθησε την ανάπτυξή της, αλλά συνεχίζει και επιταχύνει την πορεία θανάτου της και με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών προς τους τευτλοπαραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό πως ανεκπλήρωτες παρέμειναν και οι πρόσφατες δεσμεύσεις κυβέρνησης και διοίκησης ΕΒΖ προς τους τευτλοπαραγωγούς, ότι θα πληρώνονταν το 40% των οφειλομένων στις 12 Γενάρη και ότι έως το τέλος του μήνα θα τους εξοφλούσαν».

Συμπαράσταση στον αγώνα των τευτλοπαραγωγών

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» εκφράζει με ανακοίνωσή της την πλήρη συμπαράστασή της στους τευτλοπαραγωγούς οι οποίοι κινητοποιούνται διαμαρτυρόμενοι που για άλλη μια φορά κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΒΖ αθέτησαν τις υποσχέσεις τους, αφήνοντάς τους απλήρωτους για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρσι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ(16/1/2019)
Περιοδεία του ΚΚΕ στην ΕΒΖ της Ορεστιάδας(31/1/2015)
Αντιδρούν στο οριστικό κλείσιμο της ΕΒΖ(16/1/2015)
Εξευτελιστικές τιμές στα τεύτλα(25/1/2011)
«Πνίγουν» την τευτλοκαλλιέργεια(5/3/2010)
Ερχονται τα χειρότερα(5/10/2006)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org