Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πρώτα στις δημοσκοπήσεις τα «Πέντε Αστέρια»

ΡΩΜΗ.--

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Κίνημα Πέντε Αστέρων» παραμένει σταθερά πρώτο στις δημοσκοπήσεις που συνεχίζονται, μπροστά στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Ιταλία στις 4 Μάρτη. Νέα έρευνα που έκανε το ινστιτούτο «Demopolis» δίνει 29,5% στο «Κίνημα Πέντε Αστέρων», ενώ ακολουθούν το σημερινό κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα με 23%, η κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» με 16% και η επίσης ευρωσκεπτικιστική «Λίγκα του Βορρά» με 14%. Το φερόμενο ως «αριστερό» κόμμα «Ελεύθεροι και Ισοι» συγκεντρώνει 6%, ενώ το αντιδραστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» 4,8%.

Τέτοιες επιδόσεις δείχνουν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα απαιτήσει τη συνεργασία δύο ή περισσότερων κομμάτων. Αλλωστε, ήδη τέτοιες διεργασίες και επαφές δυναμώνουν.

Η ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, είναι ενταγμένη στον ευρύτερο προβληματισμό της ιταλικής αστικής τάξης για τους όρους με τους οποίους πρέπει να συνεχίσει τις συνεργασίες της με τα άλλα μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η πλήρης αποχώρηση της χώρας από τη συγκεκριμένη λυκοσυμμαχία δεν θα είναι απλή απόφαση, δεδομένου του βάρους που εξακολουθούν να έχουν τα πλεονεκτήματα της παραμονής της για τους ιταλικούς μονοπωλιακούς ομίλους. Οπως και να έχουν τα πράγματα, όλες οι μερίδες του κεφαλαίου «ζυγίζουν» τις συνέπειες της μίας ή της άλλης επιλογής, σε μια περίοδο βέβαια στην οποία ούτως ή άλλως η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ δυναμώνει συνολικά στη «Γηραιά Ηπειρο», μαζί με το παζάρι για τις (πιθανές) «διαφορετικές ταχύτητες» στο εσωτερικό της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ