Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η πλασματική «αναστήλωση του ΕΣΥ» και η τραγική πραγματικότητα

Δημόσιος, αγωνιστικός απολογισμός για το ΠαΓΝΗ έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων την ώρα της κυβερνητικής φιέστας

Στιγμιότυπο από το δημόσιο αγωνιστικό απολογισμό που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ
Στιγμιότυπο από το δημόσιο αγωνιστικό απολογισμό που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ
Πλασματική εικόνα «αναστήλωσης και ισορροπίας» του συστήματος Υγείας επιχείρησαν να διαμορφώσουν η κυβέρνηση, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση των νοσοκομείων ΠαΓΝΗ - Βενιζέλειου το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο, σε φιέστα που πραγματοποίησαν δήθεν για να κάνουν ετήσιο «απολογισμό» του νοσοκομείου.

Η εικόνα αυτή κατέρρευσε από τα στοιχεία που παρουσίασε το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, στον αγωνιστικό δημόσιο απολογισμό που πραγματοποίησε την ίδια ώρα στο πάρκο Θεοτοκοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής φιέστας, ο υπουργός και ο αν. υπουργός Υγείας έδωσαν το στίγμα συνέχισης της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της συνέχισης των τραγικών ελλείψεων στα νοσοκομεία.

Το ψέμα...

Οπως αναφέρθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη, θα γίνουν 2.000 προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που 2.000 είναι τα κενά μόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης! Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης ομολόγησε ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς της ανακύκλωσης - ομηρίας των εργαζομένων. Η διοίκηση του νοσοκομείου ανέφερε ότι στο ΠαΓΝΗ απασχολούνται 1.813 (μόνιμοι και ελαστικά εργαζόμενοι), χωρίς όμως να παρουσιάζει πόσοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να δουλεύουν ώστε να μη γίνονται διπλοβάρδιες, να μη χρωστούνται άδειες, να μην εκτελούν αλλότρια καθήκοντα οι εργαζόμενοι. Ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων που εξυπηρέτησε το νοσοκομείο ήταν 46.973 και το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 6.755.188, «ξεχνώντας» να αναφέρει όμως πόσα χρήματα έχει δώσει το κράτος για την κάλυψη των αναγκών τους.

...και η πραγματικότητα

Η άθλια εικόνα του νοσοκομείου παρουσιάστηκε από το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, που αποτύπωσε και την πραγματικότητα: Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 600, ενώ πριν έξι χρόνια κόπηκαν μέσα σε μια νύχτα 500 θέσεις εργασίας, ενώ οι ελαστικά εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ φτάνουν τους 350. Υπάρχουν σπουδαστές ΙΕΚ που δουλεύουν τσάμπα. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δουλεύουν 6ωρο, με πετσοκομμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» δεν δικαιούνται άδεια. Σε έξι χρόνια καταργήθηκαν 40 κρεβάτια. Τη διετία 2016-2017 ήρθαν 11 μόνιμοι εργαζόμενοι και έφυγαν 30. Υπάρχουν 3 κρεβάτια ΜΕΘ κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν υπάρχει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η λίστα για τα χειρουργεία έχει φτάσει στους 3.000 ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν. Σε ορισμένες ειδικότητες η λίστα αναμονής φτάνει τους 4 και 5 μήνες. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος σε σχέση με το 2017. Από το 2011 είναι μειωμένος κατά 60%.

Ολοκληρώνοντας τον αγωνιστικό απολογισμό, οι εργαζόμενοι ανάφεραν χαρακτηριστικά, στέλνοντας το μήνυμα της διεκδίκησης: «Σύγχρονες δωρεάν παροχές Υγείας, σε ένα σύστημα που αναπτύσσει νοσοκομεία - επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπάρξουν. Ηθικό ΕΣΥ, σε συνθήκες άγριου ανταγωνισμού των εταιρειών φαρμάκου και ιατρικού εξοπλισμού, δεν μπορεί να υπάρξει. Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν "τσιμπάμε". Συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

Στον απολογισμό του σωματείου παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Βενιζέλειου, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Ορφανός, τα σωματεία Οικοδομών, Ιδιωτικών Υπάλληλων, Συνταξιούχων, ο σύλλογος ασθενών «Υπέρβαση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ