Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συμφωνία για το Σκοπιανό μπορεί να υπάρξει, πραγματική λύση όχι

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ ΕΡΑ (Α' Πρόγραμμα)

Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στον ρ/σ ΕΡΑ (Α' Πρόγραμμα) και την δημοσιογράφο Ε. Μπαλτατζή. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Καλημέρα κ. Κουτσούμπα, καλή εβδομάδα. Μια εβδομάδα που κι αυτή μπαίνει με δύναμη, τουλάχιστον στο πεδίο το ειδησεογραφικό.

-- Αρκεί αυτή η μεγάλη δύναμη και η φόρα μην οδηγήσει σε τίποτα απόκρημνα μονοπάτια.

-- Λέτε; Καταρχήν είναι ευκαιρία για εμάς, που έχουμε κοντά μας έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς που συνάντησαν τον πρωθυπουργό, είχατε την ευκαιρία και συνομιλήσατε μαζί του κι αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι τι αποκομίσατε απ' αυτή τη συνάντηση, καταλήξατε σε κάποιο συμπέρασμα σε σχέση με τις πρωτοβουλίες και τους χειρισμούς της κυβέρνησης επί του θέματος;

-- Εγινε, φαντάζομαι, μια αναλυτική ενημέρωση απ' τον κ. πρωθυπουργό. Tουλάχιστον δόθηκαν μια σειρά στοιχεία για το πώς διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση, για το ποια είναι η θέση του κ. Νίμιτς, ως διαπραγματευτή του ΟΗΕ, για το ποια είναι η άποψη του κ. Ζάεφ, στη διμερή συνάντηση που είχαν στο Νταβός, ποια είναι η θέση του κ. Τσίπρα σ' αυτή τη συνάντηση και πού βρίσκεται η κατάσταση.

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού

-- Πού βρίσκεται τελικά η κατάσταση κ. Κουτσούμπα; Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει τις συζητήσεις, έχει δεσμευτεί και για κάποιες κινήσεις;

-- Νομίζω ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία, αυτό που έχει πει και δημόσια. Αυτό αποκόμισα κι εγώ, ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία με τη γειτονική δημοκρατία. Αλλο είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι αυτό που είπα και βγαίνοντας απ' το πρωθυπουργικό μέγαρο, ότι πραγματική λύση δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε το βλέπουμε. Συμφωνία πιθανόν να υπάρξει, όταν λέω «λύση» δεν εννοώ τη συμφωνία.

-- Σωστό είναι αυτό, για να διευκρινιστεί. Είναι άλλο πράγμα η λύση και άλλο η συμφωνία. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία, που όμως αυτή η συμφωνία εκτιμάτε ότι δεν δίνει και λύση στο πρόβλημα.

-- Γιατί δυστυχώς απ' όλες τις πλευρές πέφτει το φως στην ονοματολογία, η οποία στην πράξη - απ' το 1992 μέχρι σήμερα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια δηλαδή - έχει αποδειχθεί ότι είναι αδιέξοδη πολιτική και πολύ περισσότερο επικίνδυνη επιλογή. Κατά την άποψή μας η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού έχει προτεραιότητα και φυσικά αυτή πηγάζει από τα προβλήματα που υπάρχουν στο ίδιο το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, από κρίσιμα ζητήματα που σε τελευταία ανάλυση αφορούν και τα σύνορα. Είναι η αλλαγή συνόρων δηλαδή. Και όχι μόνο αποκλειστικά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM, αλλά γενικότερα στα Βαλκάνια και φυσικά το Σύνταγμα της γειτονικής δημοκρατίας αφήνει περιθώρια για αλλαγές στα σύνορα. Εχει μια σειρά συνταγματικές προβλέψεις που καλλιεργούν τον εθνικισμό, παραχαράζουν την Ιστορία κ.λπ.

-- Αυτά δεν μπορούν να λυθούν κ. Κουτσούμπα; Εκτιμάτε ότι είναι δύσκολο για τους γείτονές μας να τα λύσουν;

-- Εχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις, όμως δεν λύνουν βασικά προβλήματα. Στην ουσία ακόμη κι αυτές οι τροποποιήσεις, που υποτίθεται ήταν προς το θετικό, επικαλύπτουν τα προβλήματα και κανείς, ούτε σήμερα, ούτε πριν, ούτε αύριο, μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχει έξαρση ανάλογα και με τις επιδιώξεις της γειτονικής άρχουσας τάξης, αλλά και των συμμαχιών που θα κάνει, τις στοχεύσεις που έχουν διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Για παράδειγμα σήμερα μπορεί να εμφανίζεται ή και να είναι - εγώ δεν αμφισβητώ αυτό το ζήτημα - συναινετικός ο πρωθυπουργός της FYROM, ο κ. Ζάεφ, αλλά όλα αυτά είναι «στον αέρα», οποιαδήποτε στιγμή μπορεί ν' αλλάξει η κυβέρνησή του κ.λπ. Σε όλες τις χώρες συμβαίνουν αυτά - και στη δική μας χώρα συμβαίνουν - πόσο μάλλον στη γειτονική χώρα. Αρα προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού έχει η αλλαγή του Συντάγματος, χρειάζεται τροποποίηση στο Σύνταγμα και μετά το όνομα ή αυτή η σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, αν περιλαμβάνει μέσα τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό της, που είναι και η θέση του Κόμματός μας.

Πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων

-- Φαντάζομαι κ. Κουτσούμπα ότι έχετε ενημερωθεί και γι' αυτές τις δύο αναρτήσεις του Ευ. Βενιζέλου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εκεί φέρνει και μια ενδιαφέρουσα άποψη. Λέει πως σε συνέχεια της ανάρτησής του για τη δεσμευτικότητα που επιβάλλει ενδιάμεση συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ως ισχύον διεθνές δίκαιο, στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας για την απάλειψη των αλυτρωτικών προβλέψεων. Στην ουσία επισημαίνει ότι η ενδιάμεση συμφωνία πρωτοκολλήθηκε από την Ελλάδα στη Γραμματεία του ΟΗΕ και βεβαίως κρίθηκε απολύτως δεσμευτική με την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Δηλαδή ότι υπερβαίνει το Σύνταγμα, είναι έτσι;

-- Δε νομίζω ότι ισχύουν όλα αυτά. Ούτε έχουμε κάποια ακριβή ενημέρωση γύρω απ' αυτό το ζήτημα.

-- Δεν ξέρω, κι εγώ το διάβασα με ενδιαφέρον και προσοχή. Δεν ξέρω τι είναι αυτό. Ισως είναι κάτι αυστηρά νομικό και θέλουμε την ερμηνεία του.

-- Αν αναφέρεστε στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η ερμηνεία των διατάξεων, εννοώ του Συντάγματος της FYROM, και των τροποποιήσεων που έγιναν, που ήταν με διατάξεις της ενδιάμεσης αυτής συμφωνίας, δεν έδωσαν λύση ούτε μπορεί να δώσουν λύση, πέρα από ευχές, από κάποιες προτροπές για μέτρα εμπιστοσύνης. Δεν καλύπτουν τα αρνητικά αποτελέσματα που παράγει η πηγή του προβλήματος, που είναι το Σκοπιανό Σύνταγμα. Αυτό πρέπει ν' αλλάξει. Αυτή η συμφωνία ήταν προσωρινή τότε, ήταν διάρκειας επτά χρόνων. Η ισχύς της σήμερα ουσιαστικά είναι τυπική, γιατί δεν έχει καταγγελθεί. Δηλαδή, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αμφισβητηθεί και βέβαια προέκυψε ως κίνηση βελτίωσης των σχέσεων των δύο κρατών. Δεν έχει κανείς αντίρρηση να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο κρατών και να γίνονται και συνομιλίες για την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Εμείς δεν κάναμε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, και τη σημερινή και τις προηγούμενες, γιατί συζητούν με τους εκπροσώπους της γειτονικής δημοκρατίας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Πρέπει να γίνονται και διαπραγματεύσεις και συζητήσεις. Το πρόβλημα είναι η κατάληξη και πού οδηγούν αυτές.

-- Πείτε μου, έτσι όπως βλέπετε να δρομολογούνται τα πράγματα, και σε επίπεδο διπλωματικό και στο εσωτερικό της χώρας, εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί να γίνει και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

-- Οχι, δε νομίζω ότι χρειάζεται σύσκεψη υπό τον ΠτΔ. Εχω πει, και εξακολουθεί να ισχύει αυτή η άποψή μου και μετά τη συνάντηση και την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, ότι περισσότερο θα περιπλέξει την κατάσταση. Υπάρχουν ριζικά διαφορετικές θέσεις και στο περιεχόμενο που δίνει το κάθε κόμμα, υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που κρύβονται πίσω από ένα όνομα και αυτό ισχύει απόλυτα. Είναι άλλο, αν επιλέξει τελικά ο ΠτΔ και ο πρωθυπουργός τη σύσκεψη, τι θα κάνουμε εμείς. Δεν αποκλείουμε να πάμε, αλλά προφανώς για να πούμε τις θέσεις μας και μέσα στη σύσκεψη και δημόσια, και κυρίως να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει.

Σχεδιασμοί και συμφέροντα επισπεύδουν τη συμφωνία

-- Εσείς τι πιστεύετε, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του αλυτρωτισμού, της γλώσσας κ.λπ. Αυτό εννοείτε;

-- Υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα, γιατί στα λόγια όλοι συμφωνούν. Και ο κ. Ζάεφ και ο ΟΗΕ και η ελληνική κυβέρνηση το έχει πει και για τους αλυτρωτισμούς, το απαραβίαστο των συνόρων, ειρηνικές σχέσεις και άλλες οικονομικές, εμπορικές σχέσεις κ.λπ των δύο χωρών. Γι' αυτά, στα λόγια υπάρχει συμφωνία. Το πρόβλημα είναι καταρχήν το Σύνταγμα, ως βασική προϋπόθεση, με απάλειψη όλων των αλυτρωτικών, εθνικιστικών και άλλων ανιστόρητων διατάξεων και προβλέψεων που περιέχει, οι οποίες δε λύνονται ούτε λύθηκαν με τις επιμέρους τροποποιήσεις, ούτε με μια προσθήκη στο τέλος του Συντάγματος, όπου θα λέει γενικά «είμαστε ενάντια στους αλυτρωτισμούς», «τηρούμε το απαραβίαστο των συνόρων» κ.λπ. Και το δεύτερο αφορά την αιτία για την οποία επισπεύδεται μια τέτοια συμφωνία με τη γειτονική δημοκρατία. Κι αυτό, να το πούμε καθαρά, είναι η ένταξη και οι πιέσεις που ασκούνται και από τη γειτονική δημοκρατία και από άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, για άμεση ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το ζήτημα.

-- Γιατί πιέζουν τόσο πολύ και οι ΗΠΑ, αλλά και η Γερμανία και άλλες δυνάμεις, για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ;

-- Διότι αυτή τη στιγμή χρειάζονται οπωσδήποτε την επέκταση καλά εξοπλισμένων δυνάμεων οι ΗΠΑ και η ηγεσία του ΝΑΤΟ, σε όλη την υδρόγειο και ιδιαίτερα στη γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, για επεμβάσεις, για να βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα κοινές δυνάμεις δράσης, ετοιμοπόλεμες. Διότι χρειάζονται και νέες στρατιωτικές βάσεις στα Βαλκάνια, ενδιαφέρονται και για βάσεις και ύπαρξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη FYROM, και βεβαίως δίπλα στο Κόσσοβο είναι η πολύ μεγάλη βάση τους, η «Bondsteel». Οπως επίσης και στην Αλβανία χρειάζονται βάσεις και γι' αυτό προωθούνται αυτές οι ενταξιακές διαδικασίες. Η Αλβανία μπήκε ήδη στο ΝΑΤΟ, τώρα χρειάζεται να μπει και στην ΕΕ. Η FYROM πρέπει να μπει πρώτα στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην ΕΕ. Και μη μας διαφεύγει το κρίσιμο γεγονός ότι γίνεται μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, εδώ είναι όλη αυτή η περιοχή, και τα Βαλκάνια, μέσα σ' αυτή τη στρατηγική. Είναι η γνωστή στρατηγική του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, η δήθεν αντιπυραυλική ασπίδα και πολλά άλλα. Και φυσικά όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι πρέπει πάση θυσία να λυθεί, γι' αυτό: «Αφήστε κύριοι της Ελλάδας τις ενστάσεις για τη γειτονική δημοκρατία, προέχει η ένταξη στο ΝΑΤΟ, προέχει στη συνέχεια η ανάπτυξη των ενταξιακών διαδικασιών για την τελική ένταξη στην ΕΕ».

-- Η Ελλάδα έχει να αποκομίσει κάτι θετικό απ' όλη αυτή τη διαδικασία;

-- Η Ελλάδα ως χώρα, με την έννοια της πλειοψηφίας των κατοίκων, αυτό που λέμε ελληνικός λαός, απολύτως τίποτα. Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, ιδιαίτερα ορισμένα τμήματα μεγάλων ομίλων, βεβαίως έχει να αποκομίσει, και αν θέλετε την άποψή μας, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, από τη μεριά της, την ελληνική κυβέρνηση για γρήγορη επίτευξη μιας όποιας, όπως - όπως συμφωνίας. Διότι υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, υπάρχουν επενδύσεις, θέλουν να γίνουν και νέες στη γειτονική δημοκρατία και απ' αυτή τη σκοπιά ενδιαφέρονται. Οπως επίσης ενδιαφέρονται και άλλα καπιταλιστικά κράτη, άλλα τμήματα του κεφαλαίου για τέτοιες σχέσεις, διότι έχουν επενδύσεις στη γειτονική δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ