Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για μετανάστες και πρόσφυγες

Παρέμβαση στη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με θέμα «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση», στην οποία συμμετείχαν βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε τα παρακάτω:

«Θα θέλαμε να σχολιάσουμε ορισμένα ζητήματα σε σχέση και με τις ομιλίες που ακούστηκαν εδώ. Πρώτον, οι πρόσφυγες ιδιαίτερα ζουν μια διπλή βαρβαρότητα. Βομβαρδίστηκαν οι χώρες τους, χώρες με δυνατότητες, με πλουτοπαραγωγικές πηγές, και κατάφεραν να σωθούν από αυτή τη βαρβαρότητα, ήρθαν σε χώρες που ορισμένες από αυτές τους βομβάρδισαν, και ζουν μια δεύτερη βαρβαρότητα, αυτή για την οποία ένας από τους ομιλητές είπε: "Ξέρετε ότι για τους πρόσφυγες - μετανάστες χαμηλής ειδίκευσης πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ρεαλισμό, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε και πολλά πράγματα". Για ποιο ρεαλισμό μιλάτε; Οτι θα δουλεύουν με πάμφθηνα μεροκάματα σε συνθήκες γαλέρας, με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις που γενικεύονται σε όλη την ΕΕ, και για τους ντόπιους εργαζόμενους, αλλά βεβαίως ειδικός στόχος είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Να πούμε επίσης ότι ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Γερμανών εργοδοτών που μίλησε εδώ και ισχυρίστηκε πως "μεταφέρει τη φωνή των μεταναστών" έφτασε στο σημείο να πει ότι οι μετανάστες επιθυμούν μέχρι και να δουλεύουν τζάμπα. Αυτό είναι το όραμα των εργοδοτών, να δουλεύουν σχεδόν ή τελείως τζάμπα. Γι' αυτό τρίβουν τα χέρια τους οι ενώσεις των εργοδοτών και χαιρετίζουν αυτήν την κατάσταση, ακριβώς γιατί βρίσκουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις τους. Επομένως βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι μετανάστες, πρέπει να παλέψουν ενάντια στο καθεστώς της εκμετάλλευσης.

Ακόμα μια πλευρά, επειδή πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην "κοινωνία των πολιτών", τις ΜΚΟ, λέγοντας ότι αυτές μπορούν να εμπλακούν σ' αυτήν τη διαδικασία ή οι εργοδότες να προσφέρουν κατάρτιση και μαθητεία: Υπάρχει το παράδειγμα της Ελλάδας, που είναι χαρακτηριστικό πώς χρεοκόπησε αυτή η λογική. Ετσι, ρωτάμε το εξής: Μετά από δέκα χρόνια στην Ελλάδα ποιος θα έχει λόγο, ποιος θα έχει συσσωρεύσει μια πείρα αντιμετώπισης των προβλημάτων των μεταναστών και των προσφύγων, πώς θα διαμορφωθούν οι αναγκαίες υποδομές και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό; Οι ΜΚΟ, που σήμερα είναι, αύριο δεν είναι; Ο τάδε και ο δείνα επιχειρηματίας που σήμερα προσέλαβε μετανάστες, αύριο τους απέλυσε ή τους κρατάει απλήρωτους, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις στην ΕΕ; Ποιος θα δώσει λόγο; Αυτή είναι ευθύνη του κράτους. 'Η, τι γίνεται με τους εργαζόμενους που δουλεύουν με 8μηνες συμβάσεις; Ποιος εργαζόμενος, ποιος επιστήμονας, μπορεί να συσσωρεύσει πείρα αντιμετώπισης πολύ σύνθετων ζητημάτων, όπως είναι το Προσφυγικό και η μετανάστευση;

Τα λέμε αυτά γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα και δεν είναι μια εξαίρεση, είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι αυτή η πολιτική της βαρβαρότητας ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που και βομβαρδίζει και εκμεταλλεύεται με χίλιους δυο τρόπους ανυπεράσπιστους πρόσφυγες, που μπορεί σήμερα να έχουν χαμηλές απαιτήσεις και να είναι θύματα στυγνής εκμετάλλευσης, αλλά θα σηκώσουν κεφάλι και τότε μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και τη διαμόρφωση των όρων μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους για να ζουν αυτοί και τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια, καλύτερη ζωή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξυλοδαρμός μετανάστη εργάτη που ζήτησε να πληρωθεί(2023-05-02 00:00:00.0)
Εργαλείο για το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2023-04-04 00:00:00.0)
Τους πήρε ο πόνος!(2018-10-11 00:00:00.0)
Εκδήλωση για μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες(2017-04-22 00:00:00.0)
Πλήρη δικαιώματα στα παιδιά των μεταναστών ζήτησε το ΚΚΕ(2015-06-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ