Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Προσφορά στην καπιταλιστική κερδοφορία και περιοχές «Natura»

«Στον αέρα» οι 356 εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης

Με τη διαδικασία της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκε την Παρασκευή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος «Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και άλλες διατάξεις», στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, δεν διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των 356 εργαζομένων των ΦΔΠΠ. Παράλληλα, μετατρέπει τους ΦΔΠΠ, που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σε πολυδύναμες υπηρεσίες - μηχανισμούς, στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων. Θα εξασφαλίζουν από «χρηματοδοτικά εργαλεία» (κοινοτικά κονδύλια, π.χ. ΕΣΠΑ) για λογαριασμό τους μέχρι περιβαλλοντικές άδειες για έργα, αρμοδιότητα που ανήκει μέχρι τώρα στις Δασικές Υπηρεσίες.

Κατατοπιστικός ως προς τους στόχους του νομοσχεδίου ήταν ο Αντ. Θεοχάρης, ταμίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, ο οποίος ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει παραχώρηση της διαχείρισης δημόσιων εκτάσεων στους ΦΔΠΠ, δηλαδή σε ΝΠΙΔ. Σημείωσε ακόμα τη συνέχιση της απαξίωσης των Δασικών Υπηρεσιών «με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε άλλους φορείς», ενώ, όπως είπε, οφείλονται στους εργαζόμενους των υπηρεσιών δεδουλευμένα του 2016 και του 2017. Ο Ν. Μπόκαρης, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αναφέρθηκε στους εδώ και δύο χρόνια απλήρωτους εργαζόμενους της Δασικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας την ανάγκη να στελεχωθεί διεπιστημονικά η υπηρεσία και να έχει εξασφαλισμένους πόρους.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, Μ. Βάκκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και ότι ήδη τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον Δεκέμβρη, ενώ δεν ξέρουν πότε θα ξαναπληρωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ