Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο δυναμικά!»

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε την Κυριακή η Πανελλαδική Συνάντηση Συντονιστικών Επιτροπών, Μαθητικών Συμβουλίων και Σχολείων

Η μεγάλη συμμετοχή, ο αγωνιστικός παλμός και η πολύτιμη εμπειρία που ανταλλάχτηκε χαρακτήρισαν την Πανελλαδική Συνάντηση Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών, 15μελών και 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων και Σχολείων που έγινε την Κυριακή 28 Γενάρη στο Χαϊδάρι.

Η συνάντηση αποτέλεσε μια σημαντική διαδικασία που αγκάλιασε σχολεία σε όλη τη χώρα, όπου συζητήθηκε και στηρίχθηκε το κάλεσμα. Το «παρών» στη διαδικασία έδωσαν μαθητές από δεκάδες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, από Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Βέροια, Κιλκίς, Γρεβενά, Πάτρα, Καλαμάτα, Κόρινθο, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Σχηματάρι, Θήβα, Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Γιάννενα, Αρτα, Πρέβεζα, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Ρέθυμνο, Μυτιλήνη, Ρόδο και Σάμο.

Η συνάντηση ξεκίνησε δυναμικά, με έναν αγωνιστικό παλμό που διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκειά της. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο σταθμό του μετρό «Αγία Μαρίνα» και με πορεία έφτασαν στο χώρο του 4ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου. Το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», το μήνυμα «Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με το λαό και κάθε μαθητής», ακούστηκαν δυνατά στους κεντρικούς δρόμους του Χαϊδαρίου, όπου οι μαθητές μοίρασαν και ενημερωτικό υλικό για τη Συνάντηση. Στην αίθουσα που τη φιλοξένησε, δέσποζε το σύνθημα «Θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», που συμπύκνωνε και το χαρακτήρα της Συνάντησης ενάντια στο σημερινό σχολείο, για τη διεκδίκηση της Παιδείας και του μέλλοντος που τους αξίζει, μέσα από τη συλλογική αγωνιστική δράση.

Με τόνο αγωνιστικής διεκδίκησης


Μαθητές από διάφορες περιοχές μετέφεραν εμπειρία από τη δράση που αναπτύχθηκε από την αρχή της σχολικής χρονιάς, από το πώς βιώνουν καθημερινά την αντιλαϊκή πολιτική στο σχολείο και στο σπίτι. Οπως τονίστηκε στην εισηγητική ομιλία:

«Μπροστά σε όλα αυτά είχαμε και έχουμε δύο επιλογές. 'Η να τα δεχτούμε, να κάτσουμε στα αυγά μας και να κλαίμε τη μοίρα μας, ή να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να διεκδικήσουμε μόρφωση και ζωή με δικαιώματα. Διαλέξαμε και ξαναδιαλέγουμε το δεύτερο, και καλά κάνουμε, γιατί όπως λέει ένα σύνθημά μας, "Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στα αυγά μας, είναι να παλέψουμε τα δικαιώματά μας (...) Αυτό που έχουμε ανάγκη και διεκδικούμε είναι ένα σχολείο που θα μας μορφώνει χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο χωρίς εμπόδια για τους μαθητές. Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα μας δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι ένα σχολείο - εξεταστικό μαραθώνιο, όπου το ζητούμενο είναι η παπαγαλία, που μας γεμίζει άγχος αντί να μας μορφώνει πραγματικά. Ενα σχολείο στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια. Ενα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, για Παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά θα είναι δημόσια και δωρεάν για όλους μας. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και το μέλλον μας, που δεν χωράει στις ουρές της ανεργίας, στις ακριβές σπουδές, στη δουλειά με ψίχουλα».

Καθώς ξεδιπλωνόταν η διαδικασία και στο βήμα εναλλάσσονταν μαθητές από διάφορες περιοχές, αναπτύσσονταν παράλληλα και πρωτοβουλίες με ψηφίσματα, προβολές βίντεο από τη δράση των μαθητών, για την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης κ.λπ. Μεταξύ άλλων μίλησαν για τις ελλείψεις με τις οποίες βρέθηκαν και φέτος αντιμέτωποι στα σχολεία, το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι οικογένειές τους για τη μόρφωση τη στιγμή που δισεκατομμύρια βρίσκονται για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, το άγχος που βιώνουν, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης η οποία συνεχίζει να παίρνει μέτρα ενάντια στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Επισήμαναν επίσης πως με τους αγώνες τους μετρούν κατακτήσεις όπως την επαναφορά των επαναληπτικών εξετάσεων, την αποτροπή κλεισίματος ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, την καθυστέρηση του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο κ.ά., και βγήκαν πιο δυνατοί.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο δυναμικά, πιο αποφασισμένοι, κόντρα σε παλιά και νέα προβλήματα», τονίστηκε χαρακτηριστικά στη Συνάντηση, η οποία κατέληξε με αποφάσεις για μια σειρά πρωτοβουλίες και τη δέσμευση ότι «από σήμερα κιόλας το μήνυμα του αγώνα θα φτάσει παντού, σε κάθε σχολείο, σε όλη την Ελλάδα». Κατέληξαν μεταξύ άλλων πως προχωρούν στη διοργάνωση μαθητικών κινητοποιήσεων για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στα σχολεία, για τις ελλείψεις, τη θέρμανση, τη μετακίνηση, τις κατεστραμμένες υποδομές, «για όλα όσα μας βάζουν εμπόδιο στο δικαίωμά μας στη μόρφωση».

Δηλώνουν παράλληλα «σε ετοιμότητα» για την οργάνωση της συζήτησης και της αγωνιστικής απάντησης, μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό και την 16χρονη Αχέντ Ταμίμι, την οποία συνέλαβε ο ισραηλινός στρατός γιατί αγωνίστηκε για τη λευτεριά του λαού της. Επίσης, στις 21 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού, αποφασίστηκε η οργάνωση δράσεων κατά του ρατσισμού και του φασισμού, αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες και μετανάστες συμμαθητές τους.

Στο πλευρό των μαθητών

Η ανάγκη συμπόρευσης για τη διεκδίκηση του σχολείου των σύγχρονων αναγκών τονίστηκε κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών που έγιναν κατά την έναρξη της Πανελλαδικής Συνάντησης.

Καλωσορίζοντας τους μαθητές από όλη τη χώρα στο Χαϊδάρι, ο δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Σελέκος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον Ν. Πλουμπίδη, το όνομα του οποίου φέρει η οδός όπου βρίσκεται το σχολείο, στην ιστορία του στρατοπέδου Χαϊδαρίου που βρίσκεται πίσω από το χώρο, τονίζοντας πως πρέπει «εργάτες, άνεργοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και μαθητές να κάνουμε ένα ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σε μία εποχή που θέλουν τον καθένα μόνο του, φοβισμένο, να παλεύει να βρει λύση στα προβλήματά του μέσα από την ατομική οδό, εσείς να δείχνετε ένα διαφορετικό δρόμο. Να μαζεύεστε, να κουβεντιάζετε όλοι μαζί συλλογικά, να παίρνετε αποφάσεις για τα προβλήματά σας και για τη ζωή σας και πάνω από όλα να οργανώνετε τον αγώνα για να αλλάξετε την κατάσταση αυτή», τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Ηλ. Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Η Στ. Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος να διεκδικήσει μαζί με τους μαθητές «ένα σχολείο δωδεκάχρονο, δημόσιο, ενιαίο, δωρεάν, ένα σχολείο που στον 21ο αιώνα το έχουμε ανάγκη και το απαιτούμε».

Στους αγώνες που αναπτύχθηκαν από την αρχή της χρονιάς και στη συμπόρευση μαθητών και γονιών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, Μ. Μενελάου. «Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό που ζούμε. Δεν μας ταιριάζει. Δεν μας αξίζει αυτό το μέλλον που έχουν στο μυαλό τους», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Θα παλέψουμε μαζί γιατί αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Και είναι προβλήματα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς αλλά η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που στους πολλούς δίνουν τα λίγα και στους λίγους τα πολλά, όπως έχουμε δει», σημείωσε μεταξύ άλλων η Κ. Λυμπριτάκη εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Μαθητικού Συμβουλίου του Τορίνο, Σιμόν Βιάλ, που από το βήμα μετέφερε την εμπειρία από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στη γειτονική χώρα, στις επιπτώσεις στη ζωή και τη μόρφωση των μαθητών, αλλά και στα αγωνιστικά βήματα του μαθητικού κινήματος. «Θα αντισταθούμε για τις ιδέες μας με ακόμα πιο ανεβασμένη συνειδητοποίηση και ενθουσιασμό, για να κατακτήσουμε ένα σχολείο στην υπηρεσία των λαϊκών τάξεων, ποιοτικής και δωρεάν Παιδείας για όλους», σημείωσε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ