Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού

Νέο αντεργατικό «φιρμάνι» διοχέτευσαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων στο γερμανικό Τύπο

Ο Μ. Σουλτς λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή

The Associated Press

Ο Μ. Σουλτς λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη είναι από την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περιβάλλον (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία κ.ά.), το γερμανικό κεφάλαιο απαιτεί από την επόμενη κυβέρνηση ισχυροποίηση της θέσης του και θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς του. Από τη μεριά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν να δοθεί η εντύπωση μιας «σκληρής διαπραγμάτευσης», που όμως αφορά επιμέρους παρεμβάσεις στην προσφυγική πολιτική (οικογενειακή επανένωση), στην υγεία και στον περιορισμό των «αδικαιολόγητων» συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, ομολόγησε πως το παζάρι αυτό γίνεται για να «πέσει στάχτη στα μάτια» των μελών του κόμματος, τα οποία θα κληθούν να εγκρίνουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μέσω ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος. «Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε, όμως περιμένουμε και από τη Χριστιανική Ενωση να μετακινηθεί», δήλωσε στο κανάλι ARD. Αν τελειώσουν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις, «τότε θα πρέπει να πείσω την κομματική βάση ότι έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Για να γίνει αυτό, χρειάζομαι πρώτα ένα καλό αποτέλεσμα», πρόσθεσε θέλοντας να ασκήσει πίεση στην CDU/CSU να κάνουν ορισμένες παραχωρήσεις αν θέλουν να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός.

Στο μεταξύ, το SPD ανακοίνωσε χτες πως όσοι γραφτούν στο κόμμα έως τις 6 Φλεβάρη, θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα. Θυμίζουμε πως η νεολαία του κόμματος (JUSO) έχει ξεκινήσει μια καμπάνια νέων εγγραφών στο SPD, καλώντας όποιον εναντιώνεται στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού να γραφτεί για να ψηφίσει «όχι» στο εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Κατάργηση 8ωρου και παράταση του εργάσιμου βίου

Ενδεικτικό των επιδιώξεων και των απαιτήσεων των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων από την επόμενη κυβέρνηση - αρκετοί εκπρόσωποι των οποίων απορρίπτουν έναν μεγάλο συνασπισμό «με κάθε κόστος» - είναι ένα χτεσινό ρεπορτάζ «γραμμής» της «Welt» σχετικά με τα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης με τίτλο: «Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη χώρα».

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλίσει ότι η χώρα παραμένει στο δρόμο της επιτυχίας στο μέλλον», υπογραμμίζεται και αναφέρονται 8 τομείς:

Μετανάστευση: Περιορισμός και έλεγχος. Χρειάζεται ένας μεταναστευτικός νόμος που θα ενθαρρύνει εξειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες να δουλέψουν στη Γερμανία και να καλύψουν τα κενά στις επιχειρήσεις, κατά τα πρότυπα του καναδικού μοντέλου. Ταυτόχρονα, απαιτείται συνεπής εφαρμογή του νόμου περί ασύλου με απέλαση όσων απορρίπτονται.

Εργασιακά: Περισσότερη ευελιξία στην εποχή της ψηφιοποίησης. Κατάργηση του 8ωρου και των 11 ωρών ανάπαυσης από τη μια βάρδια στην επόμενη και θέσπιση ανώτατου εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου στις 48 ώρες.

Ψηφιοποίηση: Μεγάλες κρατικές επενδύσεις για επέκταση και εκσυγχρονισμό του δικτύου και κυρίως απελευθέρωση των πλαισίων για τα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα.

Υγεία: Μεταρρυθμίσεις που να ενισχύουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατικών και των ιδιωτικών παροχών και ασφαλίσεων. Διαφορετικά, οι εργοδότες φοβούνται ότι το αυξανόμενο κόστος θα οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών για την κρατική ασφάλιση υγείας κατά 10% έως το 2040.

Φορολογία: Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, καθώς ασκείται μεγάλη πίεση στην ανταγωνιστικότητα των γερμανικών ομίλων μετά τις μειώσεις που εξαγγέλθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία σχεδιάζουν παρόμοιες περικοπές.

Υποδομές: Τεράστιες κρατικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για επισκευές και κατασκευές υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια κ.ά.) και μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Ενέργεια: Φτηνότερο κόστος, καμία πρόωρη έξοδος από τον άνθρακα, ενώ πρέπει να επιλεγεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα εμπορίας εκπομπών και μια τιμή άνθρακα και όχι ποσοστώσεις και απαγορεύσεις.

Συντάξεις: «Κίνητρα» για παράταση του εργάσιμου βίου προκειμένου να «αντιμετωπιστεί η απειλή της δημογραφικής αλλαγής» (σ.σ. γήρανση πληθυσμού). Προτείνεται να δημιουργηθεί μια επιτροπή οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων που θα διαμορφώσει το σχετικό νομικό πλαίσιο για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και για ενίσχυση της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης (σύστημα τριών πυλώνων).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ