Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε εξέλιξη η διαδικασία ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού

-- Κύριε Κουτσούμπα, με αφορμή το θέμα των Σκοπίων και ό,τι έχει προκαλέσει αυτό το θέμα που έχει ανοίξει, βλέπετε ενδεχόμενη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού; Μπορεί επίσης να προκληθούν και εκλογές;

-- Νομίζω ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια τέτοια διαδικασία όσον αφορά την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή, αναδιατάσσονται συνεργασίες, αναδιατάσσονται σχέσεις εντός των κομμάτων και μεταξύ των κομμάτων και απ' αυτήν τη σκοπιά έχει ενδιαφέρον η παρακολούθηση. Εμείς ως κόμμα παρακολουθούμε αυτές τις διαδικασίες. Αυτό έχει να κάνει φυσικά όχι μόνο με το Σκοπιανό, όχι μόνο με τις σχέσεις με την Αλβανία ή με άλλες γειτονικές χώρες στην περιοχή. Εχει να κάνει και με τα ζητήματα της οικονομίας και βεβαίως της προσπάθειας σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η κερδοφορία και η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι αυτό που λέμε ότι είναι στρατηγική επιλογή η επίλυση τέτοιων προβλημάτων και εκ μέρους της άρχουσας τάξης της Ελλάδας, αλλά και της ηγεσίας της ΕΕ, άλλων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι το ΝΑΤΟ κ.λπ.

-- Μου κάνει εντύπωση ότι χαρακτηρίζετε τη ΝΔ ως εναλλακτικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγάλη ταύτιση βλέπετε;

-- Διαφορές υπάρχουν, άλλωστε δεν μπορεί να λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα χωρίς να έχει άλλες εναλλακτικές. Δηλαδή, σε φάση που αποτυγχάνει ο ένας ή χάνει τη λαϊκή πλειοψηφία ή εκφράζεται δυσαρέσκεια εκ μέρους του ελληνικού λαού, να ετοιμάζεται κάποιος άλλος να τον αντικαταστήσει, ο οποίος θα συνεχίσει στην ίδια ρότα, στην ίδια γραμμή. Αλλωστε, σε όλους τους τόνους τόσο η εκάστοτε κυβέρνηση όσο και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, όποια κι αν είναι αυτή, μιλάνε για «συνέχεια του κράτους», για «συνέχεια της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής», άρα «δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, βαδίζουμε στη ρότα που χάραξε ο προηγούμενος». Δηλαδή, σε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τις κοινωνικές σχέσεις, τις διεθνείς σχέσεις με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ, με άλλες συνεργασίες, με το πώς προωθούνται τα ζητήματα, βρίσκονται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση. Υπάρχουν επιμέρους διαφορές, φυσικά, για χειρισμούς ζητημάτων, αλλά στο διά ταύτα θα είναι το ίδιο. Λέω στο «διά ταύτα» και εννοώ σε τελευταία ανάλυση τι αποκομίζει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες έμποροι, οι αγρότες, η νεολαία. Αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα για εμάς και αυτό είναι το κριτήριο που πρέπει και να κρίνει και να αποφασίζει ο ελληνικός λαός. Γιατί, τι να το κάνω όλο το άλλο. Εάν δούμε συγκεκριμένα πράγματα, θα δούμε ότι η ΝΔ εάν ήταν στην κυβέρνηση αυτήν την τρίχρονη περίοδο όπως είναι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έκανε πάνω - κάτω τα ίδια. Μνημόνια θα ψήφιζε, τα αντιλαϊκά μέτρα και τους νόμους που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα ψήφιζε, θα έκανε τα ίδια πράγματα. Το αν χειριζόταν καλύτερα ο ένας ή ο άλλος κάποιες επιμέρους πλευρές, σε τελευταία ανάλυση δεν έχει καμία σημασία για την πλειοψηφία των εργαζομένων, για τον ελληνικό λαό.

-- Αυτό το διάβασα περίπου και στο έντυπο που βγάλατε για τα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διάβασα και την ομιλία σας για τα 100 χρόνια του Κόμματος. Υποστηρίζετε ότι το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάξει το λαό στα μάτια, αυτό προφανώς συνδέεται με την καθαρή και σταθερή στάση του ΚΚΕ και μάλλον έχετε και μια στάση, που αυτό προκύπτει ότι έχετε και μια σταθερή ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις. Αυτό θέλετε να πείτε;

-- Οχι. Θέλουμε να πούμε ότι η συνέπεια έργων και πράξης, η σταθερότητα στις θέσεις που παρακολουθούν όμως τις εξελίξεις, δεν μένουν αμετάβλητες και οδηγούν σε σωστές προβλέψεις και εκτιμήσεις για να παίζουμε το ρόλο τον οποίο μας έχει τάξει ο ελληνικός λαός και το λόγο για τον οποίο υπάρχουμε. Αυτήν τη στιγμή, από δύναμη αντιπολίτευσης απέναντι σε αυτό το σάπιο, άθλιο σύστημα, που ξεζουμίζει και ματώνει τον εργαζόμενο λαό χρόνια τώρα, να αντιτάξουμε τη σωστή ενημέρωση, την κινητοποίηση, την ένταση της λαϊκής πάλης, έτσι ώστε να μπορεί να διεκδικεί και να κατακτά, έστω επιμέρους δικαιώματα και κατακτήσεις σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα να συνδυάζει αυτήν την πάλη με την προοπτική, με την πάλη που πρέπει να κάνει όσο γίνεται πιο γρήγορα να αλλάξει αυτή η αδιέξοδη πορεία, να γίνουν πραγματικές ανατροπές στην κοινωνία και την οικονομία, έτσι ώστε τελικά να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ