Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ενισχύουν τα μπλόκα, δυναμώνουν τον αγώνα

Χτες ήταν η σειρά των αγροτών της Λάρισας να στήσουν το μπλόκο τους στον κόμβο Πλατυκάμπου
Χτες ήταν η σειρά των αγροτών της Λάρισας να στήσουν το μπλόκο τους στον κόμβο Πλατυκάμπου
Με τα μπλόκα να πληθαίνουν και να ενισχύονται στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τη μάχη κατά της πολιτικής που τους ξεκληρίζει, προτάσσοντας αιτήματα για την επιβίωσή τους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «AGROTICA», που θ' αποτελέσει σταθμό στην αγωνιστική πορεία των αγροτών.

Εστησαν το μπλόκο τους και οι αγρότες της Λάρισας

Στη Θεσσαλία, που αποτελεί το κέντρο της αγροτικής κινητοποίησης, μετά τα δύο μπλόκα που στήθηκαν σε κόμβους του νέου αυτοκινητόδρομου από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων, χτες στήθηκε νέο μπλόκο από τους αγρότες της Λάρισας, στον κόμβο Πλατυκάμπου, στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες, τους κάλεσε να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να έρθουν κι άλλα τρακτέρ στο μπλόκο, καθώς «μόνο μέσα από τον αγώνα μας μπορούμε να κερδίσουμε, να έχουμε κάποιες λύσεις στα αιτήματα που προβάλλουμε, αλλά και να αποτρέψουμε τα χειρότερα μέτρα της κυβέρνησης που είτε τα είχε ψηφίσει και δεν τα έχει εφαρμόσει ακόμα είτε τα έχει στα συρτάρια». Κάλεσε τους αγρότες που δεν βρίσκονται ακόμα στο μπλόκο να ξεπεράσουν τις πιέσεις που δέχονται από διάφορους, «που δήθεν ήθελαν την ενότητα του αγώνα και τρέχουν αυτές τις μέρες στα χωριά και τους λένε να μη βγουν και να καθίσουν στο σπίτι τους». «Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε από το σπίτι», τόνισε, «αλλά στους δρόμους του αγώνα».

Οπως κατήγγειλαν αγρότες στο μπλόκο, τις τελευταίες μέρες υπήρξε μεγάλη «κινητοποίηση» από γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές της περιοχής, που πρόσκεινται πολιτικά κυρίως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να μη βγουν τρακτέρ και να μη στηθεί το συγκεκριμένο μπλόκο. «Τα τηλεφωνήματα και τα sms προς τους αγρότες στα χωριά με "προτροπές" και "προειδοποιήσεις" να μην πάρουν τα τρακτέρ και κινηθούν προς μπλόκο πήγαιναν κι έρχονταν, από το πρωί έως το βράδυ», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χτες το πρωί, αγρότες από χωριά της Αγιάς πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, απαιτώντας να αποζημιωθούν οι πληγέντες δενδροκαλλιεργητές για τις καταστροφές από τον παγετό και το χαλάζι της περασμένης άνοιξης, για τις οποίες... δεν έχουν ακόμα γίνει οι εκτιμήσεις!

Στο στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Αερινού στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης προσανατολίζονται Αγροτικοί Σύλλογοι της Μαγνησίας, κάτι που θα συζητηθεί στη σύσκεψη που οργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Βελεστίνο.

Στο μεταξύ, στα Τρίκαλα, στο μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου έφτασαν χτες κι άλλα τρακτέρ, ενώ προγραμματίζονται συγκέντρωση αλληλεγγύης στο χώρο του μπλόκου την Κυριακή το μεσημέρι, καθώς και συγκέντρωση στην Εφορία Τρικάλων.

Αγωνιστικές δράσεις από το μπλόκο της Καρδίτσας

Οι δε αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας, στο πλαίσιο της απόφασής τους για πολύμορφες δράσεις, σήμερα, Παρασκευή, στις 10 π.μ. οργανώνουν κινητοποίηση στο Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, όπου η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνουν ημερίδα για την «ποιότητα του βαμβακιού», στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί και να μιλήσει εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, χαρακτηρίζοντας την ημερίδα «φιέστα» αποπροσανατολισμού του αγροτικού κόσμου. Αναφερόμενη στο ρόλο που παίζουν οι Διεπαγγελματικές Ενώσεις, σημειώνει ότι «στόχος τους δεν είναι να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των μικρών παραγωγών, αλλά των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι "έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι" σ' αυτές τις Ενώσεις».

Και συνεχίζει: «Τι έρχονται να μας πουν, εδώ στην Καρδίτσα ("όλως τυχαίως" την ώρα που έχουμε στήσει ένα ισχυρό μπλόκο - σημείο αναφοράς για τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας), οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο βαμβάκι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης; Οτι το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι στην ποιότητά του; Αρίστης ποιότητας είναι το βαμβάκι που παράγουμε στην Καρδίτσα και στην καλλιεργητική περίοδο που πέρασε η ποιότητα ήταν καλύτερη από πέρσι, χωρίς, όμως, αυτή η ποιοτική διαφορά να πληρωθεί "έξτρα" από τους εκκοκκιστές. Μάλιστα, η φετινή τιμή ήταν χαμηλότερη, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα ήταν καλύτερη (...) Πρόβλημα είναι ότι δεν ισχύει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το βαμβάκι - όπως και στα άλλα προϊόντα - αλλά διαμορφώνεται στην "ελεύθερη" αγορά. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός οι εκκοκκιστές και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών παίρνουν την παραγωγή σε "ανοιχτές τιμές", με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε ούτε πόσο ούτε πότε θα πληρωθούμε. Πρόβλημα είναι ότι το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι είναι τεράστιο, αφού οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και το ίδιο κάνει το κράτος. Πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δε μας αποζημιώνει για τις καταστροφές από την κακοκαιρία, το πράσινο σκουλήκι και τις άλλες αρρώστιες. Πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται, δεν συνδέονται με την παραγωγή και το συντριπτικό ποσοστό τους πάει στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Πρόβλημα, δηλαδή, τεράστιο είναι η ίδια η ΚΑΠ της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγούν σε παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής κι όλους εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης».

Για την ερχόμενη Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζεται συγκέντρωση των μαζικών φορέων του νομού στο χώρο του μπλόκου της Καρδίτσας, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και στο πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σε Μακεδονία και Θράκη

Δύο αγροτικά μπλόκα στήθηκαν χτες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αγρότες της Βέροιας έβγαλαν τα τρακτέρ στην Κουλούρα και οι αγρότες της Πέλλας στο Γυψοχώρι. Αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες της Νάουσας θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ στη διασταύρωση της Νάουσας. Ολοι τους ετοιμάζονται να δώσουν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

Στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Βέροιας, συγκεντρώθηκαν δεκάδες τρακτέρ και μέχρι το βράδυ αναμένονταν και άλλοι αγρότες από τα γύρω χωριά με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Αντίστοιχα, στον κόμβο Γυψοχωρίου της Πέλλας, στο 65ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, συγκεντρώνονταν μέχρι αργά το βράδυ οι αγρότες.

Χτες βράδυ, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» θα καθόριζε μέσα από συνέλευση τις κινητοποιήσεις του.

Αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ορεστιάδας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα». Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα με προοπτική στη συνέχεια να στήσουν μπλόκο στον κόμβο Καστανιών.

Τη Δευτέρα 29/1, η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Καστοριάς οργανώνει συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα έξω από το δημαρχείο στο Αργος Ορεστικό, με προοπτική να προχωρήσει σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αργους Ορεστικού.

Την Τρίτη 30/1, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά οργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία του Λαγκαδά.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στην υπόλοιπη χώρα, πέρα από το μπλόκο στα Πραιτώρια του Ηρακλείου Κρήτης που έχει ήδη στηθεί, μπλόκα και συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα προγραμματίζονται ως εξής:

-- Σήμερα, Παρασκευή, στη γέφυρα Αρτας από τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, στα Χανιά (συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Αγορά), στο Ρέθυμνο (στον κόμβο Μάντρες) και στην Πρέβεζα (στις 11 π.μ. στη γέφυρα Καλογήρου).

-- Αύριο, Σάββατο, στην Αιτωλοακαρνανία (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), στην Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς στην Αμαλιάδα, στις 11 π.μ.). Επίσης αύριο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) διοργανώνει σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μελιγούς, Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.

-- Την Κυριακή 28/1, στην Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι).

-- Τη Δευτέρα 29/1, στη Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κέρκυρας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 30/1 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει συνέλευση αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων και εργατικών σωματείων. Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ακόμη, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου Μαντουδίου, ενώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/1 στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ